Η Εκκλησία της Αγγλίας απαγορεύει στη λεσβία κόρη του Αρχιεπισκόπου Desmond Tutu να τελέσει κηδεία

23/09/2022
από
Mpho Tutu van Furth
CAPE TOWN, SOUTH AFRICA – MARCH 12 (SOUTH AFRICA OUT): The daughter of Archbishop Emeritus Tutu, Reverend Mpho Tutu and her wife, Professor Marceline Furth laugh during an interview on March 12, 2016 at their home in Cape Town, South Africa. The two celebrated their union in an intimate wedding ceremony. (Photo by Lerato Maduna/Foto24/Gallo Images/ Getty Images)

Η Εκκλησία της Αγγλίας εμπόδισε τη λεσβία κόρη του Αρχιεπισκόπου Desmond Tutu, Mpho Tutu van Furth, να τελέσει εκείνη την κηδεία του νονού της.

Η Mpho Tutu van Furth είναι μία Νοτιοαφρικανή Αγγλικανή ιέρεια, ακτιβίστρια και κόρη του αείμνηστου Αγγλικανού αρχιεπισκόπου, που ζει με τη σύζυγό της στην Ολλανδία.

Η τελευταία επιθυμία του 92χρονου νονού της Martin Kenyon, αναφέρει το VOA, ήταν η Tutu van Furth να κάνει την κηδεία του.

Όμως, η Εκκλησία της Αγγλίας είπε στην λεσβία ιέρεια,  ότι παρόλο που δέχεται ομόφυλα ζευγάρια, δε θα της επιτραπεί να τελέσει εκείνη την κηδεία, επειδή είναι παντρεμένη.

Η σύζυγός της, Marceline Tutu van Furth, είπε: «Έπρεπε να παραδώσει την άδειά της, και τώρα αυτή είναι η δεύτερη φορά που γνωρίζω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, φυσικά γίνονται και διάφορα μικρά άλλα πράγματα, αλλά ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι από αγάπη για τον νονό της και για την οικογένειά της, μόνο και μόνο λόγω του ομόφυλου γάμου της, αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί.»

«Με ερωτεύτηκε και μετά είχε το θάρρος να με παντρευτε,  και τώρα δεν μπορεί να είναι το πρόσωπο που είναι ως ιέρεια».

Η Marceline είπε ότι μίλησε ανοιχτά για το θέμα, επειδή είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση.

«Η οικογένεια Tutu ήταν πάντα πολύ φιλόξενη μαζί μου», είπε.

«Και η Mpho [είναι] πολύ ευγενική και σκέφτηκα ότι τώρα θα αναλάβω εγώ δράση. Η οικογένεια Tutu πάντα αναλάμβανε δράση και σκέφτηκα, τώρα είναι η σειρά μου».


«Αντιτίθεμαι σε μια τέτοια αδικία»

Η Mpho Tutu van Furth χειροτονήθηκε ως Αγγλικανή ιέρεια το 2003, αλλά αφού παντρεύτηκε την Ολλανδή σύζυγό της, της απαγορεύτηκε να ασκήσει τα καθήκοντά της στην εκκλησία. Το ζευγάρι αργότερα μετακόμισε στην Ολλανδία, όπου μπορεί να κηρύξει.

Ο πατέρας της, Desmond Tutu, ήταν βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ και ένθερμος ΛΟΑΤΚΙ+ σύμμαχος, που πέθανε τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε ένα βίντεο περίπου ένα μήνα πριν από το θάνατό του, για την εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών Free and Equal, την «παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας», ο Tutu είπε: «Πρέπει να σας πω, δεν μπορώ να σιωπήσω όταν οι άνθρωποι τιμωρούνται για κάτι για το οποίο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

«Πρώτον, το φύλο. Όταν οι γυναίκες αποκλείονται, απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

«Αλλά το πιο ολέθριο, πιο φρικτό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι τιμωρούνται, σκοτώνονται, κάθε είδους φρικτά πράγματα τους συμβαίνουν, απλά, αποκλειστικά με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αντιτίθεμαι σε μια τέτοια αδικία με το ίδιο πάθος που εναντιώθηκα στο απαρτχάιντ».
Δες και αυτό!