«Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα»: Μια εκπαιδευτική δράση στη Θεσσαλονίκη για παιδιά από 3 έως 12 χρόνων

29/12/2022
από
Το Thessaloniki Pride και οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο μαζί με μια πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών του Τμήματος Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιεί για άλλη μια φορά εκπαιδευτική δράση για παιδιά από 3 έως 12 χρόνων.

Στην εκπαιδευτική δράση αυτή θα γίνει ανάγνωση από Drag Queens του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα»,μέσα σε άλλες δραστηριότητες. Οι Drag Queens θα μιλήσουν μέσα από το παραμύθι για τα έμφυλα στερεότυπα και για το πώς τα χρώματα και τα παιχνίδια δεν έχουν φύλο και για το ότι κάθε παιδί μπορεί να παζει με όποιο παιχνίδι επιθυμεί. Η δράση θα φιλοξενηθεί στον παιδικό σταθμό Μικρόκοσμος στην Καλαμαριά από την Ομάδα «ΘΕΡΑΠΑΙΖΕΙΝ».

Όπως ήταν αναμενόμενο η εκδήλωση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι σκοπίμως μεταφέρουν διαστρεβλωμένες και αναληθείς πληροφορίες.

Σε δηλώσεις τους, πάντως, για την εκδήλωση, εκπρόσωποι από το Thessaloniki Pride και τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο αναφέρουν:

«Με αφορμή τις μέρες των γιορτών που τα παιδιά και τα παιχνίδια τους έχουν την τιμητική τους, το Thessaloniki Pride και οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο διοργανώνουμε αύριο, 30 Δεκεμβρίου, μια δράση γι’ αυτά. Σκοπός μας είναι μέσα από το παραμύθι να απαλλάξουμε τα παιδιά από τις απολιθωμένες αντιλήψεις που βομβαρδιζόμαστε ότι τα χρώματα και τα παιχνίδια έχουν συγκεκριμένο φύλο και να τα αφήσουμε να αναπτύξουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους, χωρίς να γεμίζουν με ενοχές, γιατί προτιμούν το ένα ή το άλλο παιχνίδι.

Είμαστε χαρούμενες και χαρούμενοι που η συμμετοχή είναι πέραν της αναμενόμενης και υπάρχει λίστα αναμονής και παραινέσεις να πραγματοποιήσουμε ξανά παρόμοια δράση. Την ίδια ανατροφοδότηση και ανταπόκριση είχαμε και στο τελευταίο Thessaloniki Pride τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά παρόμοια εκδήλωση.

Την ανάγνωση του παραμυθιού θα την κάνει μια drag queen, που πάντα τραβάει την προσοχή των παιδιών με την εντυπωσιακή εμφάνιση, και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αμφισβήτησης των έμφυλων στερεοτύπων. Η δράση πλαισιώνεται από φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Παν. Θεσσαλίας στα πλαίσια του μαθήματος Εκπαιδευτικές Δράσεις και Πολιτιστική Διαμεσολάβηση, υπό την επίβλεψη των διδασκόντων. Εννοείται πως όλα τα παιδιά συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους, έχουν φυσικά ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της εκδήλωσης, ενώ και ο παιδικός σταθμός που μας φιλοξενεί δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για τέτοιου είδους παιδαγωγικές δράσεις».

Πληροφορίες

Μικρόκοσμος Παιδικός Σταθμός: Ποσειδώνος 5, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 17:00

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.eventbrite.com/e/drag-xmas-drag-queens-tickets-496722027957
Δες και αυτό!