Η δολοφονία του Sibley προκλήθηκε από την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική και πολιτική

113
Ο O’Shae Sibley, ήταν ένας ενός 28χρονος, γκέι Μαύρος άνδρας που ζούσε στο Brooklyn. Την Κυριακή, 30 Ιουλίου, ο Sibley σταμάτησε να βάλει βενζίνη με τους φίλους του. Στο πρατήριο, χόρευε το Renaissance της Beyonce, όταν μια ομάδα εφήβων τους πλησίασε, φωνάζοντας προσβλητικές και ομοφοβικές εκφράσεις. Ο Sibley υπερασπίστηκε τους φίλους του και κατέληξε να δολοφονείται.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη φρίκη σε αυτό το γεγονός. Ο καυγάς ακολούθησε υπό τους ήχους του άλμπουμ της Beyonce, ένα μνημόσυνο της Μαύρης, κουήρ τέχνης και ιστορίας. Ένας από τους φίλους του Sibley μίλησε σε ένα βίντεο για το πώς προσπαθούσε να φτιάξει την πληγή του Sibley που αιμορραγούσε μετά το μαχαίρωμα: “Τον δολοφονήσατε μπροστά στα μάτια μου”.

Ο Sibley γεννήθηκε στη Philadelphia και του άρεσε να χορεύει υπό τους ήχους της Missy Elliot όταν ήταν παιδί. Σπούδασε πολλές μορφές χορού στη Σχολή Χορευτικών Τεχνών της Philadelphia και ως μέλος της Phildanco, μιας ομάδας χορού της πολιτείας. Κάποτε έπαιξε σε ένα off-Broadway θεατρικό έργο για την υπερηφάνεια των Μαύρων ατόμων. Οι φίλοι περιέγραψαν τον Sibley ως “αγαθό” και αφοσιωμένο στο να συμμετέχει σε διαδηλώσεις για τη φυλετική δικαιοσύνη. Χόρεψε με το House of Du’Mure-Versailles και εμφανίστηκε στο Black Pride του 2019.

Ο Lee Soulja Simmons, εκτελεστικός διευθυντής του NYC Center For Black Pride, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου για τον θάνατο του Sibley: “Δεν μπόρεσε ποτέ να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Το πιο λυπηρό είναι ότι παλεύουμε με τον θάνατό του. Παλεύουμε με τα εγκλήματα μίσους. Παλεύουμε με τους ανθρώπους μέσα στην κοινότητά μας που αντιμετωπίζουν συνεχώς διακρίσεις, όχι μόνο επειδή είσαι Μαύρος, αλλά επειδή εκπροσωπείς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα”.

Παρά τα οράματα μιας προοδευτικής Νέας Υόρκης, η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εξακολουθεί να υπάρχει και αυξάνεται σε όλη τη χώρα με την πληθώρα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, πολυάριθμοι άνδρες στοχοποίησαν, νάρκωσαν και έκλεψαν δεκάδες γκέι άνδρες στο Hell’s Kitchen της Νέας Υόρκης. Στην αρχή του Pride Month, μια Μαύρη τρανς ακτιβίστρια, η Qween Jean, συνελήφθη βίαια κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας. Επιπλέον, με την αύξηση του κόστους ζωής και τον αυξανόμενο εξευγενισμό, η πραγματικότητα είναι ότι πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ειδικά εκείνα της κοινότητας που αντιμετωπίζουν έλλειψη θέσεων εργασίας, μπορεί να εκδιωχθούν εντελώς από την πόλη.

Από την αρχή του 2023, έχουν προταθεί σχεδόν 500 νομοσχέδια, αριθμός ρεκόρ νομοθεσίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πάνω από 200 από αυτά τα νομοσχέδια στοχεύουν ειδικά τα τρανς και non-binary άτομα. Ορισμένα νομοσχέδια απαιτούν από τους καθηγητές να κάνουν outing τους μαθητές τους στους γονείς τους, ενώ άλλα απαγορεύουν drag shows μπροστά σε παιδιά ή σε δημόσιους χώρους.

Κατά την παρουσίαση του HB 1557 (το διαβόητο “Don’t Say Gay Bill”), η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής της Florida υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αφορά ουσιαστικά στα “δικαιώματα των γονέων” να μεγαλώνουν τα παιδιά τους όπως επιθυμούν. Η απαίτηση για λογοκρισία της εκπαίδευσης εξαπλώνεται και σε άλλα πεδία, όπως η προτεινόμενη διαγραφή της λεγόμενης κριτικής φυλετικής θεωρίας (Critical Race Theory) από τα σχολεία σε 44 πολιτείες από το 2021.

Ο αγώνας για την κατοχύρωση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθωριοποιημένων ανθρώπων δεν πρέπει να θεωρείται “πολιτιστική συζήτηση“. Όταν το ανάγουμε σε αυτό, επιτρέπουμε στον καταπιεστή να θεωρήσει τα δικαιώματά μας ως εξαρτώμενα από τη δική του κατανόηση της ανθρωπιάς μας. Επιπλέον, η πίεση για τα γονικά δικαιώματα αποτελεί εδώ και καιρό μέρος του συντηρητισμού και της πίστης στην ανωτερότητα της ετεροφυλόφιλης, πυρηνικής οικογένειας. Ο τρομακτικός στόχος αυτής της νέας εποχής της νομοθεσίας είναι να δημιουργήσει μια γενιά νέων ανθρώπων (και θεσμών) που θα στιγματίζονται ακόμη και για την αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων.

Η βία που οδήγησε στη δολοφονία του O’Shae Sibley γεννήθηκε από τις προσπάθειες να εμποδιστούν τα κουήρ άτομα από το να μάθουν για την ιστορία μας, να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ή ακόμη και να υπάρξουν. Αυτή η διαγραφή αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής, οικονομικής και σωφρονιστικής πολιτικής κατά της επιβίωσης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Έχει οδηγήσει σε φυλάκιση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που υπερασπίζονται τον εαυτό τους, όπως η CeCe McDonald, μια Μαύρη τρανς γυναίκα, η οποία καταδικάστηκε σε 41 μήνες φυλάκιση επειδή υπερασπίστηκε τον εαυτό της το 2011.

Για να αλλάξει η πορεία του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ συναισθήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να υπάρξει πιο ενεργή αντίθεση στην ομοφοβία και αχαλίνωτη υπεράσπιση μιας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης από την πρώιμη παιδική ηλικία και μετά. Οι σύμμαχοι πρέπει να γίνουν συνένοχοι στον αγώνα για την αξιοπρέπεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε κάθε ηλικία. Οι μαθητές πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε διαφορετικές και διαθεματικές ταυτότητες. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ πρότυπα, όπως ο Bayard Rustin, η Miss Major και η Audre Lorde, που ξεπέρασαν τα όρια του status quo. Και όταν διδάσκεται η σεξουαλική αγωγή, θα πρέπει να περιλαμβάνει μη ετεροκανονικές ταυτότητες.
Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των παιδιών να έχουν μη λογοκριμένη εκπαίδευση, αναγνωρίζουμε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά υπάρχουν και αξίζουν να μάθουν για τον εαυτό τους. Και αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον όπου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα μπορούν να ζουν όσο ελεύθερα επιθυμούν δημοσίως χωρίς να φοβούνται διώξεις.

Πηγή: LGBTQ Nation