Η δίκη του D. Trump για σεξουαλική κακοποίηση είναι κομβικό σημείο στην ιστορία των επιζώντων έμφυλης βίας

11/05/2023
από
Η πρόεδρος της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης GLAAD δήλωσε ότι η ετυμηγορία στην αστική δίκη του Donald Trump για τον βιασμό μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην ιστορία για τα άτομα που έχουν βιώσει παρόμοια περιστατικά.

Σύμφωνα με το PinkNews, τα εννέα μέλη των ενόρκων στην αστική υπόθεση έκριναν ότι ο πρώην πρόεδρος κακοποίησε σεξουαλικά και δυσφήμισε την αρθρογράφο Ε Jean Carroll, ισχυριζόμενος ότι οι κατηγορίες της ήταν «φάρσα και ψέμα», αλλά δεν τον έκριναν υπεύθυνο για τον βιασμό της στο καμαρίνι ενός πολυκαταστήματος στο Μανχάταν.

Ο Trump πρέπει να καταβάλει στην Carroll 5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, αφού οι ένορκοι, αποτελούμενοι από έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, συσκέφθηκαν για λιγότερο από τρεις ώρες την Τρίτη (9 Μαΐου).

Η Carroll, πρώην αρθρογράφος συμβουλών για το Elle, δήλωσε ότι συνάντησε τον μεγιστάνα των επιχειρήσεων στο Bergdorf Goodman είτε στα τέλη του 1995 είτε στις αρχές του 1996. Ισχυρίστηκε ότι τη φίλησε βίαια και χωρίς συναίνεση και μετά προχώρησε στο βιασμό της σε ένα καμαρίνι, σε ένα περιστατικό που διήρκεσε λιγότερο από τρία λεπτά.

Σε δήλωσή της στο Instagram, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της GLAAD, Sarah Kate Ellis, ανέφερε: «Το θάρρος της E Jean Carroll και η τεχνογνωσία της νομικής της ομάδας, με επικεφαλής το ΛΟΑΤΚΙ+ είδωλο Robbie [Roberta] Kaplan, πρέπει να γίνει σημείο καμπής στην ιστορία για όλους τους επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης και βασανισμού.

«Οι ψηφοφόροι έχουν ήδη θέσει τον Donald Trump προ των ευθυνών του για την αποτρόπαια, γεμάτη διακρίσεις προεδρία του και την απαίσια μεταχείριση των γυναικών και όλων των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων».

Και πρόσθεσε: «Οι ένορκοι και ο κόσμος στο σύνολό του είδαν την αηδιαστική ρητορική του σε πλήρη επίδειξη, καυχιόταν αδιαμαρτύρητα για βιασμούς και κακοποιήσεις.

«Τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται στη συνεχιζόμενη, ανεξήγητη πολιτική του καριέρα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Kaplan και να αμφισβητήσουν τα ψέματα και την καταχρηστική συμπεριφορά του πρώην προέδρου. Οι ψηφοφόροι και τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ενόρκων για να συνεχίσουν να καθιστούν τον Trump υπεύθυνο για τα αποκρουστικά λόγια και τις πράξεις του».

Γράφοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Trump – ο οποίος ελπίζει να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο το 2024 – απάντησε: «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα για το ποια είναι αυτή η γυναίκα. Αυτή η ετυμηγορία είναι ντροπή, μια συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών όλων των εποχών». Σε άλλη ανάρτηση, πρόσθεσε: «Πολύ άδικη δίκη».

Οι δικηγόροι του Donald Trump φαίνονται έτοιμοι να ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Ωστόσο, η Carroll δήλωσε: «Σήμερα, ο κόσμος γνωρίζει επιτέλους την αλήθεια. Αυτή η νίκη δεν είναι μόνο για μένα, αλλά για κάθε γυναίκα που έχει υποφέρει επειδή δεν την πίστεψαν».

Η δικηγόρος Kaplan- η οποία κέρδισε μια απόφαση-ορόσημο υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2013 – δήλωσε ότι κανείς, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων αντιμετώπιζαν ένα τείχος αμφιβολίας και εκφοβισμού», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η σημερινή ετυμηγορία θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να γκρεμιστεί αυτό το τείχος».

Διασημότητες και δημόσια πρόσωπα έσπευσαν να τοποθετηθούν για την ετυμηγορία της υπόθεσης Trump.

Η πρωταγωνίστρια του The First Wives Club, Bette Midler, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «σταθερή νίκη», ενώ η Jamie Lee Curtis του Halloween ευχαρίστησε την Carroll που «στάθηκε απέναντι σε έναν νταή και επιτέλους τα λόγια και οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες».

Πολλοί υποστηρικτές του Trump, ωστόσο, δεν θορυβήθηκαν.

Όπως αναφέρει το The Hill, ο Ρεπουμπλικανός Marco Rubio από τη Φλόριντα χαρακτήρισε την υπόθεση και τους ενόρκους ανέκδοτο, ενώ ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα Markwayne Mullin δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν ήταν σε θέση να έχει δίκαιη δίκη «σε καμία από αυτές τις φιλελεύθερες πολιτείες».
Δες και αυτό!