Η Δικαιοσύνη στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για την προστασία των δεδομένων των ατόμων που ζουν με HIV

13/03/2022
από

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών να καταδικάσει την παράνομη διάδοση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων οροθετικού ατόμου σε τρίτους από υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων.

από Θετική Φωνή

To Τριμελές Εφετείο κατέληξε σε καταδικαστική κρίση, όπως και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή, με το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου. To Εφετείο μείωσε την ποινή κατά δύο μήνες χωρίς, όμως, να δεχτεί άλλο ελαφρυντικό.

Ταυτόχρονα, εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον εσωτερικό χειρισμό της υπόθεσης, που αφορά ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, από τον Δήμο Αθηναίων. Για την ίδια υπόθεση, στο πλαίσιο της διενεργηθείσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, ο Δήμος Αθηναίων είχε εκδώσει απαλλακτικό πόρισμα, “λόγω αμφιβολιών”.

Στην αγόρευση των συνηγόρων του ενάγοντος τονίστηκε το βαθύ στίγμα που δυστυχώς εξακολουθεί να βαρύνει τα άτομα που ζουν με HIV:

«Η πληροφορία της οροθετικότητας δεν είναι ένα ουδέτερο στοιχείο υγείας, ούτε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο χαλαρού “κουτσομπολιού”, όπως, δυστυχώς, ακούστηκε κατά την απολογία», σχολίασε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, συνήγορος του ενάγοντος και σε δήλωσή του στη Θετική Φωνή τονίζει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι «Η οροθετικότητα είναι ένα ιερό ευαίσθητο δεδομένο που μόνο το ίδιο το άτομο έχει το δικαίωμα να αποφασίζει εάν, πότε και σε ποιους θα το ανακοινώσει. Η σημερινή απόφαση του Εφετείου αποτελεί νομολογιακό κεκτημένο για τον πληροφοριακό αυτοκαθορισμο αυτής της περήφανης κοινότητας και επιβεβαιώνει ότι η παραβίαση από αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα σχετικά μητρώα επιδομάτων συνεπάγεται λογοδοσία και ποινική ευθύνη.» 

Στις παραπάνω διαπιστώσεις και στην ανάγκη αυξημένης προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ατόμων που ζουν με HIV συνηγορούν και τα αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις για την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 από ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων στην οποία φαίνεται πως η ενημέρωση του κοινού για την HIV λοίμωξη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Παρατηρείται αρνητική στάση για τους ανθρώπους που ζουν με HIV και σημαντικό ποσοστό εκφράζει εσφαλμένες και αντιεπιστημονικές αντιλήψειςσχετικά με τη μετάδοση της λοίμωξης.

Σε τυχαίο δείγμα 1.954 ατόμων, οι ερωτηθέντες:
– Πιστεύουν πως τα άτομα με HIV “αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία” (29%) και “δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές” (28%)
– Πιστεύουν λανθασμένα πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κοινή χρήση τουαλέτας (41%), μέσω αγκαλιάς/φιλιού (36%), από κοινή χρήση αντικειμένων (30%), από τσιμπήματα εντόμων (24%)
– 20-25% δε θα ξεκινούσαν φιλία, δε θα νοίκιαζαν σπίτι, και δε θα κάθονταν δίπλα με άτομα που ζουν με HIV
– 68% δε θα σύναπταν κάποια σχέση με άτομα που ζουν με HIV
– Παρότι 78% θεωρεί το HIV/ΑΙDS μία επικίνδυνη νόσο, μόλις το 26% έχει κάνει εξέταση για τον ΗΙV
– Ενώ τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή και έχουν μη-ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό (U=U), οι ερωτηθέντες απάντησαν πως αυτό δεν ισχύει (17%) ή δε γνωρίζουν (63%) για τους άνδρες και πως δεν ισχύει (7%) ή δε γνωρίζουν (64%) για τις γυναίκες

Τα αποτελέσματα της έρευνας συμβάλλουν στην κατανόηση των προκλήσεων στην κοινωνική ζωή των ατόμων που ζουν με HIV και ενισχύουν τα αιτήματα μας για στοχευμένες δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, την προαγωγή του προληπτικού ελέγχου και την καταπολέμηση του στίγματος.

Στην εικόνα που επισυνάπτεται παρατίθενται τα ποσοτικά δεδομένα που αφορούν στις γνώσεις τις απόψεις και τις στάσεις για την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα και το στίγμα που τη συνοδεύει:Δες και αυτό!