Η διευθύντρια ασφάλειας του Twitter παραιτήθηκε μετά από τρανσφοβικό σχόλιο του Μασκ

05/06/2023
από
Η διευθύντρια ασφάλειας του Twitter υπό τον Έλον Μασκ παραιτήθηκε εν μέσω διαμάχης για μια αντί-τρανς ταινία η οποία υποστηρίχθηκε από τον τελευταίο. 

Σύμφωνα με το PinkNews, η Έλα Ίρβιν ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας, μια θέση που είναι υπεύθυνη για τη συγκράτηση περιεχομένου, αφού ο προηγούμενος επικεφαλής Γιόελ Ροθ αποχώρησε τον Νοέμβριο – ένα μήνα αφότου ο Μασκ ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter.

Η Ίρβιν επιβεβαίωσε την αποχώρησή της σε διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία την Πέμπτη (1 Ιουνίου) και αρνήθηκε να μιλήσει για τον λόγο της παραίτησης της.

Κατά τη σύντομη θητεία της στο ρόλο της, η Ίρβιν ήταν επικεφαλής της ομάδας του Twitter που καταπολεμούσε τη ρητορική μίσους, αφαιρούσε προσβλητικό και καταχρηστικό περιεχόμενο, αντιμετώπιζε την παραπληροφόρηση και συνέβαλε στη διατήρηση της ακεραιότητας της πλατφόρμας του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, το Twitter έχει βιώσει σημαντικές αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται και δεν αφαιρεί την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική μίσους και το καταχρηστικό περιεχόμενο που στοχεύει την τρανς κοινότητα κατά τη διάρκεια της θητείας της Ίρβιν και από τότε που ο Μασκ ανέλαβε την εταιρία.

Η αποχώρηση της Ιρβιν συνέβη μόλις λίγο καιρό αφότου ο Μασκ επικρίθηκε για τη διάδοση της αντί-τρανς ταινίας του Ματ Γουόλς «Τι είναι γυναίκα;», στο Twitter.

Την Πέμπτη, η ταινία, στην οποία εμφανίζονται συντηρητικές και δεξιές φωνές που επιτίθενται στις τρανς ταυτότητες μέσω της αμφιλεγόμενης ερώτησης «Τι είναι γυναίκα;», ήταν διαθέσιμη για προβολή μέσω του λογαριασμού του δεξιού πρακτορείου The Daily Wire στο Twitter, για περίπου μία ημέρα.

Λίγο μετά την ανάρτησή της, το Twitter εξέδωσε μια σήμανση «μίσους» για την ταινία, περιορίζοντας την αναγνωσιμότητά της στην πλατφόρμα.

Ο Τζέρεμι Μπόρινγκ, διευθύνων σύμβουλος του The Daily Wire, ισχυρίστηκε στη συνέχεια σε ένα νήμα στο Twitter ότι η αντί-τρανς ταινία καταστέλλεται και ότι θεωρεί το περιστατικό ζήτημα ελευθερίας του λόγου.

Ο Μασκ απάντησε στον Μπόρινγκ λέγοντας ότι η σήμανση ήταν ένα «λάθος πολλών ανθρώπων στο Twitter» και ότι το deadnaming είναι «σίγουρα επιτρεπτό» στην πλατφόρμα.

Αυτό οδήγησε σε γρήγορες αντιδράσεις από ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες, οι οποίες δήλωσαν ότι η απόφαση του Μασκ άνοιξε την πύλη για περισσότερο εκφοβισμό των τρανς ατόμων στο Twitter.

Twitter boss Elon Musk wears a white shirt and black coat as he stares at someone off camera

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση δύο υψηλόβαθμων στελεχών – της Ίρβιν και του Μπράουν και, επικεφαλής του Twitter για την ασφάλεια των εμπορικών σημάτων και την ποιότητα των διαφημίσεων – μέσα σε μία ημέρα.

Την Παρασκευή (2 Ιουνίου), ένας χρήστης του Twitter επεσήμανε ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν αποχωρήσει από το Twitter στον απόηχο της διαμάχης και διερωτήθηκε αν οι αποχωρήσεις σχετίζονταν. Ο Μασκ απάντησε: «Η διεύθυνση σχετίζεται».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος του Twitter, ο Μασκ, του οποίου η τρανς κόρη τον έχει αποκηρύξει δημοσίως, έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα ως ηχώ για να μοιράζεται αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ απόψεις με το πρόσχημα της ελευθερίας του λόγου.

Τον Δεκέμβριο του 2022, μοιράστηκε ένα θλιβερό meme που χλεύαζε τα κουήρ άτομα, το Black Lives Matter και τα εμβόλια κατά του COVID-19.

Ο Μασκ έχει επίσης ενισχύσει ένα tweet από τον αντί-τρανς λογαριασμό Libs of TikTok, έχει γράψει στο Twitter μια θεωρία συνωμοσίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για την επίθεση του Πολ Πελόζι, έχει ισχυριστεί ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα «επιβάλλουν» τις αντωνυμίες τους στους άλλους και ότι ένας «ιός της woke σκέψης» χρειάζεται να νικηθεί – για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα.

Τον Μάιο, ο Μασκ ανακοίνωσε το επί σειρά ετών στέλεχος των μέσων ενημέρωσης Λίντα Γιακαρίνο ως νέα διευθύνουσα σύμβουλο του Twitter, μήνες αφότου υποσχέθηκε να παραιτηθεί.
Δες και αυτό!