Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαγόρευση των τρανς γυναικών σε αγώνες κολύμβησης.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA), ψήφισε την Κυριακή (19 Ιουνίου) για την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής που αποκλείει τις περισσότερες, αν όχι όλες τις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

Η νέα πολιτική της FINA υπαγορεύει ότι οι τρανς γυναίκες που επιθυμούν να αγωνιστούν πρέπει «να μην έχουν βιώσει κανένα μέρος της ανδρικής εφηβείας πέρα ​​από το στάδιο 2 ή πριν από την ηλικία των 12 ετών». Οι τρανς γυναίκες θα είναι ελεύθερες να διαγωνιστούν σε μια νέα, απροσδιόριστη «ανοικτή» κατηγορία.

Η διεθνής επιτροπή ενέκρινε την πολιτική των 34 σελίδων κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου γενικού συνεδρίου στη Βουδαπέστη, με το 71% των 152 μελών της να την υποστηρίζει. Περιγράφηκε ως «μόνο ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ένταξη» για τρανς αθλητές, παρά το γεγονός ότι ήταν εξ ολοκλήρου επικεντρωμένος στον αποκλεισμό τους.

Αθλητές από όλο τον κόσμο έχουν μοιραστεί τις δικές τους σκέψεις σχετικά με τη νέα πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλητή τριάθλου και του εθνικού πρωταθλητή των ΗΠΑ, Chris Mosier.

Ο Mosier, ένας τρανς άνδρας είπε ότι το όριο ηλικίας που θέτει η πολιτική είναι «εξωφρενικό».

«Το να απαιτείται από τους τρανς αθλητές να «ολοκληρώνουν» μια ιατρική μετάβαση μέχρι την ηλικία των 12 ετών είναι εξωφρενικό και εντελώς μη ρεαλιστικό», έγραψε στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος της FINA δήλωσε στο Associated Press ότι η πολιτική «δεν λέει ότι οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να κάνουν φυλομετάβαση στην ηλικία των 12 ετών», αλλά μάλλον αποσκοπεί στο να αποτρέψει τις τρανς γυναίκες από τις γυναικείες εκδηλώσεις κολύμβησης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέτρεψαν για πρώτη φορά σε τρανς αθλητές να αγωνιστούν το 2003. Ωστόσο, η ΔΟΕ εγκατέλειψε τη δική της γενική πολιτική ένταξης τρανς τον Νοέμβριο του 2020, ενθαρρύνοντας τα αθλήματα να θέτουν τους δικούς τους κανόνες.