Η Brenda Biya ελπίζει το coming out της να βοηθήσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Καμερούν

10/07/2024
από
Η κόρη του προέδρου του Καμερούν δήλωσε ότι ελπίζει με το coming out της ως λεσβία να συμβάλει στην αλλαγή των νόμων που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία.

Η Brenda Biya, η οποία ζει μεταξύ των ΗΠΑ και της Σουηδίας, έκανε coming out στις 30 Ιουνίου, κάνοντας μια ανάρτηση στο Instagram.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η 27χρονη δήλωσε ότι δεν είχε κάνει coming out στην οικογένειά της πριν δημοσιεύσει τη φωτογραφία που τη δείχνει να φιλάει τη σύντροφό της.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην ίδια κατάσταση με εμένα που υποφέρουν εξαιτίας αυτού που είναι», είπε. «Αν μπορώ να τους δώσω ελπίδα, να τους βοηθήσω να νιώσουν λιγότερο μόνοι, αν μπορώ να στείλω αγάπη, είμαι ευτυχισμένη».

Οι ομόφυλες σχέσεις τιμωρούνται με φυλάκιση έως και πέντε ετών σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του Καμερούν.

Ο πατέρας της, Paul Biya, 91 ετών, ο οποίος ηγείται του Καμερούν επί τέσσερις δεκαετίες, δεν έχει σχολιάσει δημοσίως το θέμα.

Η Brenda Biya δήλωσε ότι ο νόμος που τιμωρεί το γκέι σεξ υπήρχε πριν ο πατέρας της αναλάβει την εξουσία το 1982 και ελπίζει ότι η ιστορία της θα οδηγήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας.

«Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να εξαφανιστεί εντελώς, αλλά θα μπορούσε να είναι λιγότερο αυστηρός. Θα μπορούσαμε πρώτα να εξαλείψουμε την ποινή φυλάκισης», δήλωσε στη συνέντευξη.

Η Bandy Kiki, μια ακτιβίστρια για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα από το Καμερούν, που ζει στη Βρετανία, δήλωσε χαρούμενη για την Biya, η οποία, όπως είπε, επιβεβαίωσε την ύπαρξη των ΛΟΑΤ ατόμων στο Καμερούν.

«Ωστόσο, αναδεικνύει μια σκληρή πραγματικότητα: οι αντί-ΛΟΑΤ νόμοι στο Καμερούν στοχεύουν δυσανάλογα τους φτωχούς», είπε.

«Ο πλούτος και οι διασυνδέσεις δημιουργούν μια ασπίδα για κάποιους, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες».
Δες και αυτό!