Η πρώην πρώτη κυρία Barbara Bush είχε καταλάβει τη σημασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων στα 90 της, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ποτέ αργά.

Η Barbara Bush κατά την ένατη δεκαετία της ζωής της και σύμφωνα με την εγγονή της, Jenna Bush Hager, κατάφερε να κατανοήσει τη σημασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.

Η Barbara Bush, που ήταν παντρεμένη με τον Πρόεδρο George H. W. Bush, πέθανε τον Απρίλιο του 2018. Ο σύζυγός της είχε σημειώσει ομοφοβικό ρεκόρ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ο ίδιος ποτέ δεν ανέφερε τη λέξη «γκέι» σε προεδρικές δηλώσεις και κράτησε μία αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ στάση κατά της ισότητας στον γάμο, με πρόσχημα την προστασία των «οικογενειακών αξιών» .

Αλλά ο Bush, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 ως το 1992, φάνηκε να αλλάζει γνώμη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα με την πάροδο των χρόνων. Το 2013, ο ίδιος και η Barbara Bush παρευρέθηκαν στον γάμο φιλικού τους ομόφυλου ζευγαριού στο Μέιν, πριν από την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2015, που νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο στις ΗΠΑ. Το 2015 ο George HW Bush είπε ακόμη στον βιογράφο του ότι ενώ εξακολουθούσε να πιστεύει σε μια «παραδοσιακή οικογένεια» , είχε πιστέψει πια ότι «οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν να κάνουν, χωρίς διακρίσεις… οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι ευτυχισμένοι.” 

Στο νέο βιβλίο της «Everything Beautiful in Its Time» η Jenna Bush Hager αποκάλυψε ότι ο παππούς της δεν ήταν ο μόνος Bush που άλλαξε γνώμη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, αλλά μετά από μια συνομιλία με τον ιστορικό Tim Naftali, φαίνεται ότι η Barbara κατάλαβε κι εκείνη το λάθος της.

 «Ένα από τα πράγματα που έμαθα γι’ αυτήν κατά τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι ότι άλλαξε τις απόψεις της ακόμη και στα ενενήντα της» , δήλωσε η Hager στον Andy Cohen στο Bravo’s Watch What Happens Live.

Η Hager αφηγείται μία άγνωστη ιστορία κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού γεύματος της Barbara τον Οκτώβριο του 2015 με τον Naftali σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου της. Ο Naftali έγραψε για το μεσημεριανό αυτό γεύμα, ότι δεν περίμενε να συζητήσουν για τη Caitlyn Jenner και τον πολιτικό διορισμό της Sarah McBride, από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η Barbara Bush αρχικά φάνηκε να μην κατανοεί τη σημασία του διορισμού της McBride ή τη σημασία της ταυτότητας φύλου της όταν ανακοινώθηκε. Αλλά, όταν ο Naftali μοιράστηκε το δικό του ταξίδι να κάνει coming out ως ομοφυλόφιλος άντρας, εκείνη δέχτηκε και αναγνώρισε τη σημασία τους.

 «Δεν είναι επιλογή» , είπε στον Naftali.

«Εάν μια γυναίκα 90 ετών μπορεί να καθίσει με ανοιχτή την καρδιά της και να ακούσει και να αλλάξει τις απόψεις της για οτιδήποτε, όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο καλύτερα» , είπε η Jenna Bush Hager.

Στο βιβλίο της, η Hager γράφει ότι «σε αυτήν την εποχή, φαίνεται ότι οι άνθρωποι γράφουν εκατόν πενήντα λέξεις και μετά ζουν μ’ αυτό μέχρι να πεθάνουν. Κανείς δε φαίνεται ποτέ να λέει: «Ίσως δεν ξέρω για τι μιλάω» ή «διδάξτε με περισσότερα» .

“Λατρεύω ότι εκείνη δεν ήταν έτσι. Ήθελε να μάθει.”