Η αστυνομία και στρατιώτες εισέβαλαν σε ένα φιλικό προς την γκέι κοινότητα μπαρ στην Ουγκάντα, σύμφωνα με αναφορές σήμερα το πρωί, συλλαμβάνοντας περίπου 120 άτομα για “κάπνισμα” .

Η αστυνομία της Ουγκάντα ​​συλλαμβάνει 127 άτομα σε γκέι μπαρ για το «κάπνισμα»
Η αστυνομία της Ουγκάντα ​​συλλαμβάνει 127 άτομα σε γκέι μπαρ για το «κάπνισμα»

Το RAM Bar, στην κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας, έχει για χρόνια λειτουργήσει ως ένας υπόγειος φιλόξενος χώρος προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες της Καμπάλα.

Όσα άτομα βρέθηκαν την ώρα της εφόδου εκεί, οδηγήθηκαν έξω από το μπαρ στην οδό Hannington, που ήταν παραταγμένοι ένοπλοι αστυνομικοί, στρατιωτικοί και αξιωματούχοι της τοπικής μονάδας άμυνας, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
Οι άνθρωποι κουλουριάζονταν στο πάτωμα και προσπαθούσαν να καλύψουν τα πρόσωπά τους. Ακτιβίστριες/στές δήλωσαν στο PinkNews ότι το περιστατικό συνέβη περίπου στις 2 το πρωί της Δευτέρας.

Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι κατασχέθηκαν ναρκωτικά από το μπαρ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Τα ναρκωτικά απαγορεύονται βάσει του Νόμου περί Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών του 2019.

Ο Patrick Onyango, εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Καμπάλα, δήλωσε ότι δε γνώριζαν για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σύμφωνα με το BBC. Οι 127 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό, σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών. Δύο απελευθερώθηκαν, ενώ 125 εμφανίστηκαν χθες στο δικαστήριο. Ένας ακτιβιστής ισχυρίστηκε, επίσης, ότι όσοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση είναι «πεινασμένοι και αβοήθητοι» .

Η βία κατά των LGBT έχει εκτοξευθεί στην Ουγκάντα

Ένας χώρος, όπως το RAM Bar, υπήρξε μια σωτηρία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της περιοχής, που δέχονται απίστευτη βία από την αστυνομία της πολιτείας και το κράτος εδώ και χρόνια.
Όμως, τον τελευταίο χρόνο, η κοινότητα έχει δει ακτιβιστές να δέχονται χτυπήματα με ματσέτες και 16 άτομα συνελήφθησαν στην Καμπάλα, όταν ένας αντι-γκέι όχλος περικύκλωσε τα γραφεία τους σε μια απότομη αύξηση της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Επιπλέον, υπουργοί υποστήριξαν ένα σχέδιο για την επαναφορά του νόμου «Kill the Gays» . Ένα μέτρο που θα είχε επιβάλει τη θανατική ποινή στο ομόφυλο σεξ. Κι ενώ οι προεδρικοί εκπρόσωποι διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν βλέψεις για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, το η ομοφοβία, που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση έχει αφήσει τα κουήρ άτομα να φοβούνται για τη ζωή τους, σε σημείο που αναγκάζονται συχνά να φύγουν και να αναζητήσουν καταφύγιο στη γειτονική Κένυα.