Η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump, αν και με κάτι μήνες καθυστέρησης, αντέδρασε τελικά στη δίωξη των gay ανδρών από τις Τσετσενικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, μίλησε στο HBO αρνούμενος τις αναφορές για «gay κάθαρση» στην περιοχή. Ακόμη είπε ότι αν υπήρχαν gay στην αυτόνομη ρωσική περιοχή, πρέπει να εξοριστούν στον Καναδά.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Heather Nauert, δήλωσε ότι η υπηρεσία της διαπίστωσε, ότι τα σχόλια αυτά είναι «πολύ ανησυχητικά και ενοχλητικά» .

Υποστήριξε επίσης ότι η διοίκηση έθεσε το ζήτημα με τις ρωσικές αρχές «στα υψηλότερα κλιμάκια». Ωστόσο, τόσο ο Trump όσο κι ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson αμφότεροι αρνήθηκαν να μιλήσουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τσετσενίας με τον Πρόεδρο Vladimir Putin τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ramzan Kadyrov πρόσφατα απάντησε στις ερωτήσεις του David Scott για το HBO, ο οποίος τον ρώτησε για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία των gay ανδρών στη ρωσική δημοκρατία.

Ο Scott τον ρωτά: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την εικαζόμενη σύλληψη, την απαγωγή και τον βασανισμό των gay ανδρών στην περιοχή» .

Ο Kadyrov απαντά: «Γιατί ήρθε εδώ αυτός (ο δημοσιογράφος); Ποιο είναι το νόημα αυτών των ερωτήσεων; Αυτό είναι μια ανοησία. Δεν έχουμε τέτοιο είδος ανθρώπων εδώ. Δεν έχουμε ομοφυλόφιλους. Αν υπάρχουν, πάρτε τους στον Καναδά. Δόξα το Θεό. Απομακρύνετέ τους μακριά από εμάς, δεν τους έχουμε στα σπίτια μας. Για να καθαρίσει το αίμα μας, εάν υπάρχουν, πάρτε τους» .

Κι όταν ο Scott  επέμεινε στο ζήτημα ο Kadyrov συνέχισε: «Είναι διάβολοι. Είναι προς πώληση. Δεν είναι άνθρωποι. Ο Θεός θα τους καταδικάσει για όσα μας κατηγορούν. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον Παντοδύναμο γι’ αυτό» .