Η Αγγλική Σκακιστική Ομοσπονδία δεν θα αποκλείσει τα τρανς άτομα

21/08/2023
από
Η Αγγλική Σκακιστική Ομοσπονδία (ECF) δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας και δεν θα αποκλείσει σε κανένα τουρνουά τα τρανς άτομα.

Το σκάκι εκτοξεύτηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, αφού η κορυφαία σκακιστική ομοσπονδία του κόσμου, γνωστή ως FIDE, δήλωσε ότι θα απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών μέχρι να γίνει «περαιτέρω εξέταση» – η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Η πολιτική θα προβλέπει επίσης την αφαίρεση τρανς ανδρών που κατείχαν «τίτλους γυναικών», αλλά η FIDE δήλωσε ότι ενδεχομένως θα τους επαναφέρει, εάν ένα άτομο αργότερα «κάνει detransition».

Όμως η ECF, η σκακιστική οργάνωση της Αγγλίας, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν θα αποκλείσει τις τρανς γυναίκες και ότι «αυτή η θέση δεν θα αλλάξει» παρά την πολιτική της FIDE.

«Τρανς γυναίκες έχουν εργαστεί για λογαριασμό της ECF και έχουν παίξει σε εκδηλώσεις της ECF, όπως και τρανς γυναίκες σε διάφορες άλλες σκακιστικές ομοσπονδίες», έγραψε ο οργανισμός στο Twitter.

«Η ECF σημειώνει ότι παρόμοιες θέσεις έχουν υιοθετηθεί από τη Γερμανική Σκακιστική Ομοσπονδία (DSB), τη Γαλλική Σκακιστική Ομοσπονδία (FFE) και τη Σκακιστική Ομοσπονδία των Ηνωμένων Πολιτειών (USCF).

«Οι νέοι κανόνες της FIDE είναι ασύμβατοι με το αγγλικό δίκαιο, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων.

«Δεν μπορούμε να δούμε το νόημα της διετούς αναστολής του δικαιώματος συμμετοχής σε αγώνες μόνο για γυναίκες, την οποία θεωρούμε ως διάκριση.

«Η ECF επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να είναι ένας συμπεριληπτικός οργανισμός που είναι φιλόξενος για όλους».

Ομοίως, η Φινλανδική Σκακιστική Ομοσπονδία έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η αντί-τρανς πολιτική της FIDE είναι «ακατανόητη» και διαβεβαίωσε τις τρανς γυναίκες ότι εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτες στις διοργανώσεις της.

Η αντί-τρανς πολιτική έρχεται σε μια εποχή που το σκάκι δέχεται πιέσεις για να αντιμετωπίσει την κακοποίηση και την παρενόχληση που έχουν αντιμετωπίσει στο παιχνίδι γυναίκες παίκτες, μάνατζερ, διαιτητές και άλλοι.

Πάνω από 120 προσωπικότητες του σκακιού παγκοσμίως έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή δηλώνοντας ότι παύουν να ανέχονται τη σεξιστική συμπεριφορά και τη σεξουαλική βία στον ανδροκρατούμενο κόσμο του σκακιού. Οι υπογράφοντες δήλωσαν ότι αυτή η καταχρηστική μεταχείριση και συμπεριφορά «εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, ιδίως στην εφηβεία τους, σταματούν να παίζουν σκάκι».

Σε απάντηση της επιστολής, η FIDE δήλωσε ότι στέκεται σθεναρά κατά του σεξισμού και ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται πάνω σε μια πολιτική προστασίας των γυναικών στο σκάκι».
Δες και αυτό!