HIV: Μπορεί να εξαπλωθεί και να αναπαράγεται στον εγκέφαλο;

27/03/2015

HIV-budding-Color-e1427406448139Ο ιός του AIDS μπορεί να εξελίσσεται γενετικά και να αναπαράγεται ανεξάρτητα στους εγκεφάλους των ασθενών στα πρώτα στάδια της νόσου.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας τη Αμερικής. Η ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), που παρέχει πληροφορίες για την χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου, αποκάλυψε ότι σε ένα υποσύνολο των ασθενών HIV ξεκινούσα η διαδικασία αντιγραφής στο εσωτερικό του εγκεφάλου μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες της μόλυνσης.

Επιπλέον, η ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ανέδειξε στο 30 τοις εκατό των ασθενών με HIV που παρακολουθούνται, παροδικά συμπτώματα της φλεγμονής – που υποδηλώνονται ενεργό μολυσματική διεργασία – ή την αντιγραφή του ιού μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της μόλυνσης. Υπήρχε επίσης απόδειξη ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί μέσα από τη μετάλλαξή του σε ένα γονιδίωμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

“Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα», δήλωσε η Dianne Rausch, Ph.D., διευθύντρια του τμήματος του Ερευνών για το AIDS του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIMH). «Κάθε καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο ότι ο ιός θα μπορούσε να βρει καταφύγιο και να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, όπου ορισμένα φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

Πριν από τη μελέτη, ήταν γνωστό ότι ο HIV διαπερνά εύκολα τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα και τελικά να προκαλέσει άνοια κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Ωστόσο, λίγα ήταν τα στοιχεία για το πόσο γρήγορα μπορεί να ριζώσει και να ευδοκιμήσει εκεί. Δεν είναι επίσης σαφές σε ποιο βαθμό ο εγκέφαλος λειτουργεί ως ένα δύσκολα προσβάσιμο κρησφύγετο από το οποίο ο ιός θα μπορούσε εκ νέου να μολύνει τον οργανισμό – ακόμη και εάν αποβάλλεται από το περιφερικό αίμα και τον ιστό των λεμφαδένων κατά τη θεραπεία.

Για να κατανοήσουν περισσότερα, οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία δραστηριότητας του ιού HIV στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό σε σχέση με το αίμα από 72 ασθενείς με HIV λοίμωξη χωρίς θεραπεία κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της μόλυνσης τους. Συνολικά, 10-22 τοις εκατό των ασθενών παρουσίασαν απόδειξη της αντιγραφής του HIV ή φλεγμονή στον εγκέφαλο σε διαφορετικά χρονικά σημεία που αναλύθηκαν εντός των πρώτων δύο ετών – και τα σημάδια συνεχίστηκαν με την πάροδο του χρόνου σε περίπου 16 τοις εκατό των συμμετεχόντων.

πηγή: life2day.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!