Η εταιρεία σιδηροδρόμων Hornby υποχώρησε και συμφώνησε να δωρίσει σε ΛΟΑΤ+ σκοπούς μετά την κατακραυγή για το “Pride van” ως κούφιο τέχνασμα μάρκετινγκ.

Το νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα υπερηφάνειας είχε τη σημαία υπερηφάνειας με τις λέξεις «Pride» και «love is love» γραμμένες, όμως η καμπάνια αυτή δε συνοδευόταν από κάποια δωρεά σε ΛΟΑΤ+ φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Σε δήλωσή της, την Πέμπτη το απόγευμα (3 Ιουνίου), η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη από την ΛΟΑΤ+ κοινότητα και παραδέχτηκε ότι «έχουμε κάνει λάθος.»

«Μετά την κυκλοφορία του Hornby LGBTQ+ Pride Wagon την Τρίτη, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη!» δήλωσε η εταιρεία.

«Έχουμε κάνει το λάθος και ζητάμε βαθιά συγγνώμη – το να τοποθετήσουμε τη σημαία δεν είναι αρκετό. Πρέπει να στηρίξουμε τη ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα δωρίζοντας τα έσοδα γι’ αυτόν τον σκοπό.

«Σήμερα, λοιπόν, απευθυνόμαστε σε εσάς και ρωτάμε πού είναι καλύτερο να πάνε τα έσοδα για την κοινότητα. Και πάλι ζητάμε συγγνώμη σε όλα τα άτομα που προσβλήθηκαν – φυσικά δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μας και γι’ αυτό λυπούμαστε.» 

Όταν κυκλοφόρησε το Pride van Hornby η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η κίνηση προοριζόταν να «υποστηρίξει» τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι κανένα από τα έσοδα δεν προοριζόταν για ΛΟΑΤ+ σκοπούς.

«Σας ενημερώνουμε ότι δε δωρίζουμε χρήματα προς το παρόν, αλλά θα το λάβουμε υπόψη για το μέλλον», είχε δηλώνει η εταιρεία τη Τετάρτη (2 Ιουνίου).

«Θέλαμε να δείξουμε τη δέσμευσή μας προς τη ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα μ’ αυτό το μοντέλο και με όλα τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα Pride, και ελπίζουμε ότι θα είναι προς όφελος και θα ενθάρρυνση για ευαισθητοποίηση. Σας ευχαριστούμε.» 

Η αδύναμη προσπάθεια να σταθεί ως σύμμαχος της εταιρείας προσέλκυσε αμέσως μια καταιγίδα κριτικής, καθώς η ΛΟΑΤ+ κοινότητα παρότρυνε την Hornby να «ανοίξετε το πορτοφόλι σας ή να μην ενοχλείστε» από την κριτική.

“Δείχνετε μηδενική δέσμευση σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τον τραπεζικό σας λογαριασμό και εκμεταλλεύεστε μια περιθωριοποιημένη και ευάλωτη ομάδα ανθρώπων, ενώ το κάνετε αυτό”, έγραψε ο αστέρας του Χάρι Πότερ στο twitter, Chris Rankin.

«Η Hornby διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν δωρεές σε μια φιλανθρωπική ΛΟΑΤΚ+ οργάνωση από την πώληση των αντικειμένων της με θέμα την υπερηφάνεια, σε δεύτερο χρόνο», έγραψαν στο Twitter.

Η Hornby τελικά έκανε έκκληση προς την ΛΟΑΤ+ κοινότητα για να της στείλει προτάσεις για το πού πρέπει να δωθούν τα χρήματα, στέλνοντας email στο [email protected].

«Αν και η ευθύνη δεν πρέπει να είναι στη ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα, για να κάνει το έργο αυτό, αυτό είναι τουλάχιστον μια βελτίωση στην προηγούμενη κατάσταση», δήλωσε η Progress Train.