«Γ@μώ τα νομοσχέδια»: Ομοφοβική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας

22/02/2024
φωτογραφία αρχείου
Ομοφοβική επίθεση δέχθηκε, σχεδόν ένα 48ωρο μετά την ψήφιση της ισότητας στον γάμο, μια παρέα τεσσάρων ατόμων στο κέντρο της Αθήνας. Ένα, μάλιστα, από αυτά προσήχθη στο νοσοκομείο λόγω τραυματισμών στο πρόσωπο που προκλήθηκαν από κουτάκι αναψυκτικού.

Ο λόγος για τον 24χρονο Λ., ο οποίος επικοινώνησε με το περιοδικό θέλοντας να γνωστοποιήσει το περιστατικό της επίθεσης.

«Το περασμένο Σάββατο (17/2) γύρω στις 03.20 (π.μ.) η παρέα μου (δύο κουήρ άτομα και μια θηλυκότητα) και εγώ κατεβήκαμε από το αμάξι και προχωρούσαμε στην οδό Αχιλλέως (Μεταξουργείο), λίγα μέτρα πριν το «Άσυλο», το μαγαζί που σκοπεύαμε να επισκεφθούμε», μας λέει ο Λ. ενώ μας περιγράφει τα όσα συνέβησαν. «Κάποια στιγμή μας πλησιάζει ένα λευκό αμάξι. Μέσα του επέβαιναν 5 νεαροί άνδρες, οι οποίοι άρχιζαν να κοροϊδεύουν την παρέα μου με ομοφοβικές εκφράσεις , όπως “πώς είστε έτσι;”, “που πάτε πουστράκια” κλπ». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Λ., ένας από αυτούς αναφέρθηκε και στην ισότητα στον γάμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, φωνάζοντάς τους «γαμώ τα νομοσχέδια».

Αντιδρώντας στα ομοφοβικά σχόλια, ο Λ. τους φώναξε να «σταματήσουν τις μαλακίες» ενώ αναρωτήθηκε για το «ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά τους». «Ωστόσο, η παρέα μου μου ζήτησε να μη δώσω άλλο σημασία και να προχωρήσουμε», μας αναφέρει ο Λ.

Δυστυχώς, όμως τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο επικίνδυνα. «Έχοντας προχωρήσει λίγα μέτρα πιο κάτω το αμάξι άρχισε να γκαζώνει, ενώ ένας που από αυτούς που κάθονταν στα πίσω καθίσματα, κρεμάστηκε από το παράθυρο πετώντας μου ένα αλουμινένιο -γεμάτο- κουτάκι coca cola το οποίο με βρήκε στο πρόσωπο».

Μετά από αυτό, το αμάξι απομακρύνθηκε γρήγορα αφήνοντας τον Λ. τραυματισμένο στο πρόσωπο. «Για κάμποση ώρα δεν μπορούσα να δω, ήταν όλα σκοτεινά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λ., ο οποίος στη συνέχεια προσκομίστηκε στο νοσοκομείο.

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο τη Δευτέρα, αφού χρειάστηκε να παραμείνει λόγω σοβαρών τραυματισμών στο πρόσωπο, ο Λ. απευθύνθηκε στην αστυνομία και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας για να καταγγείλει το περιστατικό.

Στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί μας, καθώς πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωστοποιούνται αυτά τα περιστατικά.

Πριν ολοκληρώσουμε την επικοινωνία μας ρωτώ από τον Λ. αν υπάρχει κάτι που θέλει να προσθέσει: «Ως Ευρωπαίοι πολίτες πέρα από προτερήματα και δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις. Είναι υποχρέωση μας να μαχόμαστε για το δίκαιο και την ίση αντιμετώπιση, πόσο μάλλον όταν ανήκουμε σε μια μειονότητα. Είναι κατανοητό ο κόσμος να φοβάται την αστυνομία γιατί έχει δώσει δικαιώματα, αλλά υπάρχουν άτομα στην Ελληνική αστυνομία (όπως ο κ.Λώλης) οι οποίοι παλεύουν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνικής αστυνομίας και μειονοτήτων και παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε ο κόσμος να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και να κυνηγήσει το δίκιο του. Όσο αφήνουμε τέτοια περιστατικά ατιμώρητα οι θήτες θα συνεχίζουν αυτό που κάνουν».


Σχόλιο συντάκτη: Τις δύο μέρες που το ελληνικό κοινοβούλιο συζητούσε για την ισότητα στον γάμο, πλήθος βουλευτών/τριών εξέφρασαν ακραίο ομοφοβικό-τρανσφοβικό λόγο (μαζί και η εκκλησία που βαρούσε μέχρι και πένθιμα τις καμπάνες). Λίγες ώρες μετά έγινε αυτή η επίθεση. Ας προβληματιστούμε τώρα με ειλικρίνεια ποιοι “οπλίζουν” τα χέρια αυτών που μας κακοποιούν. 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!