Γκέι φοιτητής στη Ρωσία αποβλήθηκε μετά από δημοσίευση ενός makeup tutorial

28/08/2023
από
Ο Max, ένας 21χρονος γκέι άνδρας, σπούδαζε αρχιτεκτονική και ασχολούταν με το μακιγιάζ στον ελεύθερό του χρόνο. Αλλά, τον Ιούνιο, τον έδιωξαν από το πανεπιστήμιο αφού συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προώθηση ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας.

Το έγκλημά του; Μοιράστηκε την αγάπη του για το μακιγιάζ στο διαδίκτυο.

Ο Max είναι μέρος ενός ρεύματος ανθρώπων που διαφεύγουν από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων από τον πρόεδρο Vladimir Putin.

Το 2013, η Ρωσία ψήφισε νόμο που απαγορεύει την “ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα“, περιορίζοντας τη διανομή πληροφοριών με κουήρ περιεχόμενο σε ανηλίκους. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση επέκτεινε τη νομοθεσία για να απαγορεύσει κάθε αναφορά σε ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία στα social media.

Τον Ιούλιο, ψηφίστηκε ένας αυστηρός νόμος που εμποδίζει τα τρανς άτομα να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο τους, αλλά και να διορθώνουν τα στοιχεία τους στα επίσημα έγγραφα.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία το 2022. Πολλοί από αυτούς ήταν νέοι άνθρωποι όπως ο Max.

Ο 21χρονος νέος λέει στο PinkNews -μέσω διερμηνέα- ότι “είναι τρομοκρατημένος επειδή είναι επικίνδυνα γι’ αυτόν στη Ρωσία, η οποία είναι ανοιχτά εχθρική προς τους γκέι ανθρώπους, και ότι οι αρχές τονψάχνουν“.

Ο Max σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Κουμπάν, στο Κρασνοντάρ, μια πόλη στη νότια Ρωσία, για τρία χρόνια. Στον ελεύθερο χρόνο του, μοιραζόταν το πάθος του για την τέχνη του μακιγιάζ στο Instagram και το YouTube.

Το τελευταίο του βίντεο ομορφιάς αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από περίπου ένα χρόνο, επειδή ήθελε να επικεντρωθεί στις σπουδές του, αλλά τα σχέδιά του να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο τελείωσαν όταν τον έδιωξαν, αφού κάποιος τον κατήγγειλε στην αστυνομία επειδή υποτίθεται προωθούσε τη ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα.

“Μου είπαν ότι προωθούσα τη φυλομετάβαση των ανηλίκων”

Στις 16 Ιουνίου, ο Max ήρθε αντιμέτωπος με τις αρχές όταν επέστρεψε στο σπίτι του και από εκεί οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου τον ανέκριναν για το διαδικτυακό του περιεχόμενο.

Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Concealer, λίγη κρέμα, λίγο φτιαγμένα φρύδια – αλλά δεν είναι τίποτα το ασυνήθιστο. Απλά ένα συνηθισμένο καθημερινό μακιγιάζ“, λέει ο ίδιος στο PinkNews.

Μου είπαν ότι προωθούσα τη φυλομετάβαση των ανηλίκων επειδή μερικά από τα μακιγιάζ που έκανα στα βίντεο-σεμινάρια μου ήταν καλλιτεχνικά και κάπως έξτρα. Κάποια από αυτά ήταν και σαν drag, επειδή φορούσα περούκες και άλλα τέτοια.

Σε ένα βίντεο ερωτο-απαντήσεων του Max, οι αστυνομικοί τον κατηγόρησαν για προώθηση προπαγάνδας.

Υπήρχαν κάποιες βασικές ερωτήσεις, αλλά κάποιες ήταν λίγο προκλητικές, σχετικά με το σεξ ή το να φιλάς άντρες και όλα αυτά. Δεν απάντησα άμεσα όπως: ‘Ναι, κάνω σεξ με άντρες’ ή ‘φιλάω άντρες’, αλλά βασικά προσπάθησα να απαντήσω με κάτι που θα το έκανε ασαφές και είπα: ‘If you know, you know’. Τέτοια πράγματα. Εξαιτίας αυτού του βίντεο, είπαν ότι κάνω ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα”.

Ενώ κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα, ο Max υπέστη ομοφοβικές προσβολές, καθώς άνθρωποι από άλλα τμήματα έρχονταν και τον έβριζαν.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος, ο Max ήρθε αντιμέτωπος με αξιωματούχους του πανεπιστημίου, οι οποίοι έμαθαν για τη σύλληψή του από μια εφημερίδα, στις 21 Ιουνίου. Το άρθρο ισχυριζόταν ότι ο Max προωθούσε την ομοφυλοφιλία.

Ο γκέι beauty blogger λέει ότι τον ρώτησαν επίσης για μια άλλη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου “ευχόταν στους Ουκρανούς να είναι ελεύθεροι“, και έλεγε για το τι σκέφτεται για την κυβέρνηση της Ρωσίας και τη σύλληψή του.

Κατάλαβα ότι κάτι ετοίμαζαν και πιθανότατα ήθελαν να με αποβάλουν από το πανεπιστήμιο. Στην πραγματικότητα ήμουν πολύ καλός φοιτητής. Τα έκανα όλα καλά. Συνήθως, στην αρχή, σου δίνονται μερικές προειδοποιήσεις και εγώ δεν είχα ποτέ αυτήν την ευκαιρία. Σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν μάλλον μια προειδοποίηση. Έτσι, προσπάθησα ουσιαστικά να γράψω μια δήλωση που ήθελαν να γράψω, όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη, ώστε να μην μπλέξω και να μπορέσω να συνεχίσω τις σπουδές μου“.

Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, ο Max έλαβε ένα τηλεφώνημα από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, όπου τον ρωτούσαν αν θα επέστρεφε τα δανεισμένα βιβλία επειδή τον είχαν διώξει.

Η ιστορία του Max τράβηξε την προσοχή των ειδησεογραφικών μέσων στη Ρωσία και ένιωσε ότι ο κόσμος θα τον αναγνώριζες. Η υπερ-ορατότητα ήταν πραγματικά αγχωτική και ο Max “φοβόταν ότι η αστυνομία θα μπορούσε να τον βρει και να τον συλλάβει μόνο και μόνο επειδή ήταν γκέι.

Υπήρχε η πιθανότητα κάποιος να με καταγγείλει ξανά στην αστυνομία, και αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν έγκλημα. Στη Ρωσία, αν σε συλλάβουν μια φορά θεωρείται σαν μια προειδοποίηση. Αλλά αν κάνεις το ίδιο πράγμα μερικές φορές, μπορείς πραγματικά να πας φυλακή. Δεν πρόκειται να είναι απλά ένα πρόστιμο. Είναι πολύ επικίνδυνο για μένα τώρα. Έτσι, το να βρίσκομαι στη Ρωσία γενικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αστυνομικοί με έψαχναν, είναι αρκετά τρομακτικό“. εξηγεί ο Max.

Ο Max έγινε ο στόχος των αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ένα άτομο του έσπασε το χέρι επειδή είναι γκέι, και άλλοι τον έβριζαν στον δρόμο.

Το συνήθισα τόσο πολύ που δεν νομίζω ότι θα ήξερα ότι υπάρχει άλλος τρόπος να ζει κανείς. Λατρεύω το μακιγιάζ. Μου αρέσει πολύ να εκφράζομαι με το μακιγιάζ, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα. Φτιάχνω κοσμήματα και μου αρέσει η μουσική, από τον Elvis Presley μέχρι την Cardi B.

Αλλά ο Max έχει αρχίσει να φοβάται μετά τη σύλληψη του αλλά και λόγω των αυξανόμενων περιστατικών μίσους σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Φοβάται επίσης ότι θα επιστρατευτεί στον ρωσικό στρατό, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αναπληρώσει τις δυνάμεις της στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Αλλά ο Max ελπίζει ότι, επειδή είναι νέος, έχει τη δύναμη να ξεφύγει από την κατάσταση και να προσαρμοστεί σε μια νέα πατρίδα στο εξωτερικό.

Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά πρέπει να γίνει“, δήλωσε.

Πηγή: PinkNews
Δες και αυτό!