Γκέι αεροσυνοδός απελάθηκε από το Κατάρ εξαιτίας της ομοφοβικής νομοθεσίας

203
Ένας γκέι άνδρας φέρεται να απελάθηκε από το Κατάρ, επειδή φορούσε ενυδατική κρέμα με χρώμα. Τώρα μιλάει για το τραυματικό περιστατικό που βίωσε. 

Ο Gilbert Ignatius, ο οποίος γιόρταζε τα 32α γενέθλιά του σε μπαρ ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, τον Μάιο του 2023, δήλωσε στο iNews ότι ανακρίθηκε από τις αρχές και αργότερα απελάθηκε από τη χώρα απλώς και μόνο επειδή φορούσε ενυδατική κρέμα με χρώμα.

Ο πρώην αεροσυνοδός της Qatar Airways, ο οποίος μετακόμισε στο Κατάρ από την Ινδονησία το 2016, ισχυρίζεται επίσης ότι έχασε τη δουλειά του στην αεροπορική εταιρεία μετά το περιστατικό.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ανδρών το 2022, είναι ένα όλο και πιο εχθρικό μέρος για τα κουήρ άτομα, με τον ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή Dr Nasser Mohamed να έχει δηλώσει στο παρελθόν στο PinkNews ότι η αστυνομία στοχοποίησε την κοινότητα μόλις έξι μήνες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στη χώρα, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες δεν είναι «νόμιμες» βάσει του ποινικού κώδικα, και η συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ κουήρ ατόμων τιμωρείται με φυλάκιση. Η χώρα λειτουργεί επίσης βάσει μιας ερμηνείας του νόμου της Σαρία που ποινικοποιεί την ανδρική συντροφικότητα, και οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν μέχρι και τη θανατική ποινή ως αποτέλεσμα.

Ο Ignatius δήλωσε ότι τον ίδιο και τους φίλους του, τους πλησίασε αξιωματικός ασφαλείας, ο οποίος τους είπε ότι ένας υπάλληλος του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών (CID) επιθυμούσε να μιλήσει μαζί τους.

Ο 32χρονος είπε ότι δύο αξιωματικοί του CID τους οδήγησαν σε ένα δωμάτιο ασφαλείας, όπου εκεί ο ένας πήρε ένα υγρό μαντηλάκι και το έβαλε στο πρόσωπο εκείνου και των φίλων του, χωρίς φυσικά τη συγκατάθεσή τους.

Ο ίδιος είπε: «Διαπίστωσαν ότι το δικό μου πρόσωπο και αυτό του φίλου μου, είχαν ενυδατική κρέμα με χρώμα».

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί ζήτησαν τα τηλέφωνα και τις ταυτότητές τους, κάτι που ο Ignatius αμφισβήτησε λέγοντας ότι ήθελε να μιλήσει με την πρεσβεία της Ινδονησίας.

Του είπαν ότι θα φυλακιστεί αν δεν συμμορφωθεί. Γρήγορα οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα όπου ανακρίθηκαν.

Ο Ignatius περιγράφει την ανάκριση ως «ταπεινωτική», καθώς οι αστυνομικοί τον ρώτησαν «‘Πόσα κερδίζετε κάθε βράδυ; Πόσα αν τον γαμήσεις και πόσα αν σε γαμήσει; Ξέρω τι κάνεις”».

Οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν για «πορνεία» – που τιμωρείται με έως και δέκα χρόνια φυλάκιση στο Κατάρ – με την ενυδατική κρέμα, την τσάντα και τη ζώνη Hermes που φορούσε ο Ignatius να αναφέρονται ως «αποδεικτικά στοιχεία».

Όπως λέει, του είπαν ότι δεν έχει δικαιώματα στο Κατάρ, και στη συνέχεια τον χαστούκισαν αφού ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία της «πορνείας». Στη συνέχεια, μετά από πολύωρη ανάκριση, οι αστυνομικοί βρήκαν μια φωτογραφία του Ignatius χωρίς μπλούζα στο Bangkok Pride.

Αργότερα, τα δύο άτομα αναγκάστηκαν να υπογράψουν ένα έγγραφο που δεν μπορούσαν να διαβάσουν, καθώς ήταν γραμμένο στα αραβικά, πριν ληφθούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, φωτογραφίες, ως που εν τέλει να τους αφήσουν να γυρίσουν σπίτι τους.

Ο Ignatius ισχυρίζεται ότι την επόμενη ημέρα, ο εργοδότης του, η Qatar Airways, του είπε ότι ήταν κατηγορούμενος και του κράτησε το διαβατήριό.

Εβδομάδες αργότερα, λέει ότι αυτός και ο φίλος του οδηγήθηκαν από εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας σε συνοριακό σταθμό κοντά στη Σαουδική Αραβία, όπου τα διαβατήριά τους παραδόθηκαν στην αστυνομία. Στη συνέχεια τους είπαν ότι θα απελαθούν.

Πηγή: PinkNews