Γιατρός στο Πακιστάν ανοίγει κέντρο για θύματα σεξουαλικής βίας

31/08/2023
από
Η Summaiya Syed, μια γιατρός στο Πακιστάν, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κέντρο αφιερωμένο αποκλειστικά στα άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Η έλλειψη βοήθειας και το στίγμα γύρω από τη σεξουαλική βία – καθώς και μια βασανιστικά αργή νομική διαδικασία – σημαίνουν ότι τα εγκαίνια του συγκεκριμένου κέντρου θα σηματοδοτήσουν μια στιγμή μεγαλύτερη και από τον ίδιο τον χώρο. Είναι κάτι «πρωτοποριακό», ανέφερε η Summaiya Syed.

Σύμφωνα με το The Guardian, η 51χρονη Syed είναι γνωστή για το έργο της. Εδώ και χρόνια, με την πολλή σημαντική δουλειά της, παραπέμπει βιαστές στο δικαστήριο του Καράτσι στο Πακιστάν. Έχει εργαστεί ως ιατροδικαστής για περισσότερα από 20 χρόνια, ασχολούμενη με εκατοντάδες υποθέσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.

Για το συγκεκριμένο κέντρο η γιατρός αναφέρει: «Χρειάστηκαν 24 χρόνια για να εκπληρώσω το όνειρό μου να βοηθήσω τα θύματα σεξουαλικής βίας. Αλλά είμαι ευτυχής που η πρωτοβουλία αυτή θα επιταχύνει τις έρευνες για τις υποθέσεις βιασμών, και θα ενθαρρύνει τα περισσότερα άτομα να αναζητήσουν δικαιοσύνη».

Το κέντρο θα προσφέρει άμεση βοήθεια στις επιζήσασες χωρίς καμία αμηχανία και δεύτερη σκέψη. Το κέντρο θα βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, θα παρέχει νομικές, ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες υποστήριξης, καθώς και μια στέγη για τα άτομα.

Δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη της υπόθεση: μια τετράχρονη επιζήσασα βιασμού. «Ήταν ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα όταν ένα τραυματισμένο παιδί προσκομίστηκε για να υποβληθεί σε εξέταση. Είχε πέσει θύμα βιασμού από τον καθηγητή αθλητισμού της». Η κατάθεση της Syed συνέβαλε καθοριστικά στο να καταδικαστεί ο βιαστής σε ισόβια κάθειρξη. «Αυτό έγινε το 1999. Ένιωθα περήφανη και δεν κοίταξα ποτέ πίσω».

Οι σεξουαλικές επιθέσεις και η έμφυλη βία στο Πακιστάν είναι συχνά φαινόμενα και όσες υποθέσεις προχωρούν μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν στο δικαστήριο. Για αυτόν τον λόφο, η πρωτοβουλία της Dr Syed είναι εξαιρετικά σημαντική και αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας.

Στα δωμάτιά της, η Syed ετοιμάζει μια γωνιά με κούκλες και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Συνδέεται εμπλέκεται προσωπικά με το έργο της, και νοιάζεται βαθιά για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που παρακολουθεί. Όπως έχει αναφέρει η ίδια: «Δεν μπορώ να ηρεμήσω μέχρι να επιλυθεί μια υπόθεση και να τιμωρηθούν οι δράστες».
Δες και αυτό!