Γιατί θεωρώ πως η νέα διαφήμιση για το μουντιάλ είναι τρανσφοβική

17/11/2022
Δεν ξέρω αν έπιασε το μάτι σας τη νέα διαφήμιση ενός τηλεοπτικού ομίλου για το Μουντιάλ, αλλά έμενα την έπιασε και με έπιασαν τα νεύρα μου. 

Βλέπουμε μια γυναίκα με ροζ over-sized πουκάμισο να αγκαλιάζει από πίσω τον «έγκυο» άντρα της, ο οποίος ονειρεύεται ροζ πεταλούδες. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια πάρα πολύ ωραία καμπάνια για τους τρανς γονείς. Αλλά δεν είναι. Στην θέση της κοιλιάς βρίσκεται μια ποδοσφαιρική μπάλα και ο τίτλος της διαφήμισης είναι «Περιμένετε Μουντιάλ;».

Τώρα θα παραθέσω την ίδια φωτογραφία με διαφορετικό τίτλο.

 

Στην αλλαγμένη –από εμένα- φωτογραφία βλέπουμε το ίδιο ζευγάρι να ποζάρει ανάμεσα στις φράσεις «Pride 2023 – Το δικαίωμα στην τρανς γονεϊκότητα».

Θέλω να φανταστείτε τον κακό χαμό που θα είχε ξεσπάσει, τα πρωτοσέλιδα, τους παπάδες και τις Λατινοπούλες που θα έβγαιναν να κάνουν μια δήλωση για την προκλητική αφίσα που κοσμεί τα μετρό της πόλης. Κανείς όμως δεν είχε θέμα με αυτή την διαφήμιση. Γιατί; Γιατί πολύ απλά ο άντρας δεν είναι τρανς, και το θέμα της καμπάνιας έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο.

Μια εικόνα δηλαδή που θα ήταν τόσο σημαντική για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και την προβολή της τώρα περνάει απαρατήρητη διότι… δεν αναφέρεται σε εμάς. Βλέπετε, ο κόσμος δεν έχει θέμα με έναν έγκυο άντρα ή με την αναπροσαρμογή των πατροπαράδοτων στερεοτυπικών ρόλων γύρω από την γονεϊκότητα… όταν αυτό γίνεται χιουμοριστικά για μια καμπάνια ποδοσφαίρου. Έχει θέμα όμως όταν αυτό γίνεται σοβαρά για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας και την σεβαστική αντιμετώπισή μας από την κοινωνία.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Οφήλιος

Αμφιταλαντεύομαι σε ένα σκοινί. Από την μια η κοινωνία, από την άλλη εγώ. Από την μια η τρέλα της, από την άλλη η τρέλα μου. Σταθμός μου τα προηγούμενα χρόνια η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στα βαγόνια της οποίας ανακάλυψα το πάθος μου για τα ανθρωπιστικά κινήματα, τον φεμινισμό και τα lgbtqi+ ζητήματα. Μέσα από το γράψιμο προσπαθώ να αποδομήσω τα μελανά σημεία της κοινωνίας, κι ας πούμε να τους βάλω λίγο χρώμα. Ίσως και να ‘μαι η αρσενική εκδοχή της ηρωίδας του Σαίξπηρ.
Δες και αυτό!