H Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας έχει καθιερωθεί στις 31 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα γιορτής για τα τρανς άτομα που ζουν με ορατότητα τις ταυτότητές τους κι αγωνίζονται ακόμα για την ισότητα σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων και της τρανσφοβίας.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα τρανς άτομα εξακολουθούν να ζουν δύσκολα, έχοντας να αντιμετωπίσουν στερεότυπα, στίγμα και αποκλεισμούς. Ας δούμε κάποια παραδείγματα.
Τα τρανς άτομα εξακολουθούν να πέφτουν συχνά θύματα επιθέσεων και εγκλημάτων μίσους
Σταθερά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών. Πρόσφατα, δε, μία εβδομάδα πριν την προηγούμενη Ημέρα Μνήμης, ανάμεσα στα υπόλοιπα καταγεγραμμένα κρούσματα, καταγράφηκε βίαιη επίθεση κατά τρανς γυναίκας με μαχαίρι που είχε ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία της με τραύματα στον πνεύμονα, ενώ το περιστατικό διερευνά το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης.
Τα τρανς άτομα εξακολουθούν να αποκλείονται από τους διαγωνισμούς εισαγωγής στα σώματα ασφαλείας
Την επιδεικτική άρνηση, τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, να απαντήσουν επί δυόμισι χρόνια στον αθέμιτο αποκλεισμό των τρανς υποψηφίων απ’ την εισαγωγή τους στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των λοιπών σωμάτων ασφαλείας, καταγγέλλει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Όπως σημειώνει το Σωματείο, ο αποκλεισμός αυτός παραβιάζει τη νομοθεσία για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης, όπου απαγορεύεται και για λόγους ταυτότητας φύλου, η ανισότιμη μεταχείριση και κατά: «την πρόσβαση σε όλα τα είδη και επίπεδα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθητείας, επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και επαγγελματικού αναπροσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πρακτικής επαγγελματικής εμπειρίας».
Τα τρανς άτομα εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητάς τους
Τον περασμένο Ιανουάριο, το Ειρηνοδικείο Αθηνών σε μία “απαράδεκτη απόφαση” δεν εφάρμοσε την κείμενη νομοθεσία που επιτάσσει προσαρμογή του επωνύμου των τρανς προσώπων σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους. Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου του ΣΥΔ, ιατρικοποίησε τις ταυτότητες των τρανς προσώπων.
Τα τρανς άτομα εξακολουθούν να δέχονται κακοποίηση από τα πολιτικά κόμματα
Ίσως το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία σε συνέντευξή της επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ τρανσφοβίας, αρνούμενη στην ουσία έννοιες όπως το “κοινωνικό φύλο” και ο “αυτοπροσδιορισμός”. Με εκφράσεις τύπου “αν μια γυναίκα νιώθει άνδρας και πάλι θα πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου” ή “ποιος αυτοπροσδιορισμός όταν το φύλο καθορίζεται από χρωμοσώματα” η πρώην γ.γ του ΚΚΕ μάς επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που διέπουν το κόμμα της σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ θέματα.
Τα τρανς άτομα αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού
Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, το ΣΥΔ μέσα από την online πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας “Κατάγγειλέ το”, κατέγραψε συχνά περιστατικά παραβιάσεων της ιδιωτικότητας και βίαιων επιθέσεων κατά τρανς και ΛΟΑΤΙ προσωπων, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο και έπειτα έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση οι επιθέσεις κατά τρανς γυναικών εργαζόμενων στο σεξ.
Τα τρανς άτομα εξακολουθούν να κακοποιούνται από τα ΜΜΕ
Δεν είναι λίγες οι φορές, που τα τρανς άτομα καλούνται να διαχειριστούν κακοποιητικούς χαρακτηρισμούς από δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης.