Με ανοικτή επιστολή προς τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) εκφράζει δυσαρέσκειά και έντονους προβληματισμούς για τη μη συμπερίληψη διεμφυλικών και τρανς ατόμων στο νέο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων. Παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις για την ισότιμη μεταχείριση, αυτή η εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα παραμένει κοινωνικά αποκλεισμένη και εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο ανισότητας και βίας.
Τι δηλώνει το ΣΥΔ στο Antivirus;
Η προσέγγιση της Δ.Υ.Π.Α. προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τη συνέπεια και τη δέσμευσή της για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Είναι απορίας άξιο με ποιο κριτήριο αποκλείστηκαν από το επίδομα της ΔΥΠΑ τα τρανς και διεμφυλικά άτομα, δηλαδή τα πιο ευάλωτα άτομα, ενώ από τον Ιούνιο του 2021 έχουν ενταχθεί επίσημα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της υπηρεσίας. Πραγματικά αυτό θα πρέπει να μας το απαντήσουν δημόσια», αναφέρει στο Antivirus η πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη. Αντί να δούμε από την κυβέρνηση μέτρα που θα στηρίξουν μέσα σε όλη αυτή την πολυεπίπεδη κρίση (θεσμών, αξιών, οικονομίας) που ζούμε, τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα τρανς πρόσωπα και δη τα τρανς άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τελικά βλέπουμε το αντίθετο», συμπληρώνει.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης
Κατά την τοποθέτησή της για το νομοσχέδιο της ισότητας στο γάμο και την τεκνοθεσία, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε «η κατάργηση των διακρίσεων λόγω φύλου θρησκείας καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού είναι κανόνες που σήμερα θεωρούμε αυτονόητους και δίκαιους». Η υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας τοποθετούμενη αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ είχε δηλώσει λιγότερο από έναν μήνα πριν: «Όταν μιλάμε για δικαιώματα όλα τα άλλα δεν μπορούν να δημιουργήσουν τριγμούς. Η καθημερινότητα είναι αυτό που προβληματίζει τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας». Αμφότερες φαίνεται να παραγνωρίζουν τις δηλώσεις τους.
Ο δε εισηγητής του νομοσχεδίου της ΝΔ εκφράζοντας την συνολική στάση του κόμματός του μίλησε για την σπουδαιότητα της κατοχύρωσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η επιστολή του ΣΥΔ ωστόσο φανερώνει το επιλεκτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Έπειτα από την υπ’ αριθμ. 42632/22-06-2021 Υπουργική Απόφαση του τότε Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2711/Β’/24-06-2021, και στα πλαίσια υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, κατέστη δυνατό τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα να συμπεριληφθούν στις Ειδικές Ευάλωτες Ομάδες της Δ.ΥΠ.Α. Ερωτηματικά γεννώνται, πως παρότι τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα εντάχθηκαν στις ευάλωτες ομάδες της Δ.ΥΠ.Α. από τον Ιούνιο του 2021, τώρα στην παροχή που αφορά τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, δεν συμπεριλαμβάνονται τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα».
Τι μέλλει γενέσθαι;
Η σπουδαιότητα της προάσπισης των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων φαίνεται να παραγνωρίζεται από μέρους της κυβέρνησης. Η αξία της δικαιοσύνης και της ισότητας σταμάτησε μάλλον να καθορίζει τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ δύο βδομάδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω μια σειρά επιπρόσθετων και πολυεπίπεδων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί για τα τρανς άτομα.
Η απόφαση της Δ.ΥΠ.Α. να αποκλείσει τα διεμφυλικά – τρανς άτομα από το νέο επίδομα, τα καθιστά ακόμα πιο ευάλωτα στον έντονο κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία που ήδη υφίστανται. Τα ποσοστά ανεργίας τους υπερβαίνουν το 60%. Συχνά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκπροσωπώντας σημαντικό ποσοστό αστέγων στη χώρα. Έτσι, η επιβίωσή τους εξαρτάται από επιδοτήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά.
Σχετική ερώτηση στη Βουλή έχουν ήδη καταθέσει η Έλενα Ακρίτα (Τομεάρχισσα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ) και η Κατερίνα Νοτοπούλου (Τομεάρχισσα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ), όπως επίσης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.
Μένει να δούμε ποια κόμματα θα κινητοποιhθούν ακόμα και πως θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις πιέσεις του ΣΥΔ καθώς και στις ίδιες τις δεσμεύσεις της.