Γιάννης Κατινάκης: «Δεν πρέπει να δίνεται βήμα σε ανθρώπους με ομοφοβικό λόγο»

18/10/2023
από
Ο Γιάννης Κατινάκης έδωσε συνέντευξη στον Ηλία Σκουλά και το «Πρωινό Σου Σου» του Open TV, όπου μίλησε για την ομοφοβία και την ολοένα αυξανόμενη ρητορική μίσους, καθώς αναφέρθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο ίδιος αποδίδει την ομοφοβία στην έλλειψη μόρφωσης, αλλά και επιθυμίας εξέλιξης ενός ανθρώπου. «Αυτό που λείπει από την κοινωνία μας είναι η μόρφωση. Αυτό που λέω συνέχεια είναι ότι η ομοφοβία είναι έλλειψη βασικών γνώσεων. Οπότε αν ο κάθε Έλληνας, κι ο κάθε άνθρωπος, δεν έχει τη διάθεση να εκπαιδεύσει και να εξελίξει τον εαυτό του, δεν θα πάμε μπροστά. Είναι σαν να προσπαθώ να πείσω τους ανθρώπους ότι η γη είναι στρογγυλή και γυρίζει. Είναι αυτό, είναι δεδομένο. Έτσι και η ομοφυλοφιλία είναι κάτι που προέρχεται από τη φύση», είπε συγκεκριμένα.

Για τα σχόλια που έχει δεχθεί ο Γιώργος Λιάγκας, λόγω της φιλοξενίας ομοφοβικών αντιλήψεων στην εκπομπή του, ο Γιάννης Κατινάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον παρουσιαστή, δηλώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή.

«Θεωρώ ότι πρέπει να συμβαδίζουμε με την εποχή και να κάνουμε όλοι κάτι για να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Πλέον, δεν θα έπρεπε να δίνεται βήμα σε ανθρώπους με ομοφοβικό και ρατσιστικό λόγο, λόγος που διακατέχεται κυρίως από μίσος. Αν δεν προστατεύσουμε το κοινό, τους εαυτούς μας, τον περίγυρό μας από το μίσος, ποτέ δεν θα πάμε μπροστά», είπε.

Αναφερόμενος στον Αχιλλέα Μπέο, εξήγησε ότι τα λόγια του ήταν μια έμμεση «επίθεση» σε πολλά ομοφυλόφιλα άτομα.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ουσιαστικά ο κ. Μπέος έκανε μια άμεση επίθεση στον Κασσελάκη, αλλά με τα λόγια του έκανε επίθεση σε όλες τις ψυχές των ομοφυλόφιλών ατόμων, που μπορεί να είναι ακόμα στην ντουλάπα, να ντρέπονται και να φοβούνται. Και το έμμεσο μίσος όταν διαχέεται έτσι μπορεί να είναι πιο κακοποιητικό γιατί είναι πιο ύπουλο.

«Έρχονται άνθρωποι και αναρωτιούνται για ποιον λόγο τα ομοφυλόφιλά άτομα, τα τρανς άτομα βγαίνουν και μιλάνε, για ποιον λόγο γίνεται το pride, γιατί το 58% του Βόλου, και αντίστοιχα ένα μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει ο κ. Μπέος και οι ψηφοφόροι του. Δεν είμαστε μπροστά για αυτόν τον ψηφίσαμε».

Στη συνέχεια, η συζήτηση πήγε στον Στέφανο Κασσελάκη και στο δικαίωμα στην τεκνοθεσία.

«Είναι πάρα πολύ χρήσιμο το ότι υπάρχει ο Στέφανος Κασσελάκης στην πολιτική, γιατί υπάρχει η βαθιά ριζωμένη αντίληψη ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι παρακμιακό, ότι δεν υπάρχει σε ανθρώπους σε θέση κύρους.

«Σίγουρα είμαι υπέρ στο να μπορεί να ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει παιδιά αν και εφόσον, όπως το κάθε ζευγάρι, είναι αρμόδιο, μπορεί να δώσει αγάπη και μπορεί να το μεγαλώσει σωστά. Τώρα αυτό με τα δύο αγόρια με έχει μπερδέψει λίγο, δεν καταλαβαίνω γιατί δύο αγόρια. Κάνεις ένα παιδί τελεία, το αγαπάς άνευ όρων», συμπλήρωσε.

Τέλος, μίλησε για τους γκέι ρόλους στην τηλεόραση και το πώς η παρουσίαση αυτών πολλές φορές, ειδικά πιο παλιά, συνέβαινε στερεοτυπικά. Συγκεκριμένα είπε: «Παλαιότερα είχαν πέσει στην παγίδα του στερεότυπου, όχι της πραγματικότητας, αλλά αυτού που φτιάχτηκε στα μυαλά κάποιου για το πώς θα μπορούσε να είναι ένας γκέι».

Ειδικά για τον Μάρκο Σεφερλή είπε: «Θεωρώ ότι ο τρόπος που παρουσιάζει την ομοφυλοφιλία, παίζει πιο πολύ με τα κακοποιητικά στερεότυπα».

Δείτε τη συνέντευξη εδώ.
Δες και αυτό!