Η Ουγκάντα πριν λίγες μέρες άνοιξε τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο κατά της  ομοφυλοφιλίας. Η πρόταση έρχεται 10 χρόνια μετά την αποτυχία της προτεινόμενης θανατικής ποινής για τα γκέι άτομα (γνωστή ως νομοσχέδιο «Σκοτώστε τους γκέι») εν μέσω διεθνούς καταδίκης.

«Είτε είστε μαζί μας είτε είστε με τον δυτικό κόσμο», η Anita Among, μέλος του κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο. «Θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι και θα ψηφίσουμε με ανάταση του χεριού για αυτό το θέμα».

Το νέο «Νομοσχέδιο κατά της Ομοφυλοφιλίας» της Ουγκάντα, που εισήγαγε ο νομοθέτης Asuman Basalirwa, προτείνει τη φυλάκιση (10 χρόνια) όποιου ατόμου προσδιορίζεται ως «λεσβία, γκέι, τρανς, queer ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική ή έμφυλη ταυτότητα αντίθετη πέρα από την ανδρική και τη γυναικεία».

Το νομοσχέδιο θα τιμωρεί, επίσης, όποιο άτομο κριθεί ένοχο για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» με (έως και) 5 χρόνια φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα. Ο ορισμός του νομοσχεδίου για την «προώθηση» είναι τόσο ευρύς που περιλαμβάνει οποιονδήποτε αναφέρει ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στο διαδίκτυο ή με άλλο τρόπο υποστηρίζει ή συγκεντρώνει χρήματα για ένα άτομο ή ΛΟΑΤΚΙ+ σκοπό.

Το νομοσχέδιο θα τιμωρεί και οποιονδήποτε παρέχει χώρο σε ομάδες ή οργανώσεις που σχετίζονται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μόνο η στέγαση ενός γνωστού ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στη φυλακή.

Η Among έγραψε στο Twitter: «Θα προστατεύσουμε με ζήλο τις αγαπημένες αξίες και τον πολιτισμό μας».

Ο Basalirwa χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως «καρκίνο» στην Ουγκάντα. Οι συμπεριφορές κατά των ΛOATKI+ αυξάνονται στη χώρα. Η Ουγκάντα ήταν αφρικανικό προτεκτοράτο της Μεγάλης Βρετανίας από το 1894 έως το 1962.

«Σε αυτή τη χώρα ή σε αυτόν τον κόσμο, μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Basalirwa κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου. «Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν ανθρώπινα λάθη. Θέλω να δηλώσω… ότι η ομοφυλοφιλία είναι ανθρώπινο λάθος».

Η ομοφυλοφιλία ποινικοποιείται σε περισσότερες από 30 από τις 54 χώρες της Αφρικής.