Για όλα τα φίνα -γκέι- φανταράκια εκεί έξω

15/03/2024
Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζουμε καλά εμείς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι οι συμβολισμοί. Μεγαλώνοντας, βλέπετε, σε μια κοινωνία με πολλά ομο/τρανσφοβικά θέματα, αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στους «συμβολισμούς» για να τα βγάλουμε πέρα. Σε έναν τέτοιον συμβολισμό θα ήθελα να αναφερθούμε σήμερα και συγκεκριμένα σε αυτόν της θητείας του Στέφανου Κασσελάκη στον ελληνικό στρατό.

Ήδη τα ρεπορτάζ για τη σημερινή του παρουσία στο στρατόπεδο της Θήβας έχουν ξεκινήσει, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται χαλαρός και χαρούμενος στο TikTok, καθώς κουρεύεται για να μπει στον στρατό.

Για πολλά, ωστόσο, νεαρά αγόρια/άτομα (γκέι, bi ή ό,τι) και κυρίως γι΄ αυτά που δεν ταιριάζουν στο κυρίαρχο αφήγημα της αρρενωπότητας, οι στιγμές αυτές μόνο χαλαρές και χαρούμενες δεν είναι. Το να σε υποχρεώνουν να βρίσκεσαι σε ένα μη ασφαλές περιβάλλον, καθιστώντας σε ευάλωτο σε κάθε είδους τοξικότητα και κακοποιητική συμπεριφορά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

@skasselakis

48 ώρες. Μετράμε αντίστροφα

♬ πρωτότυπος ήχος – Stefanos Kasselakis

Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια είχε επικοινωνήσει μαζί μου ένα άτομο που έκανε τη θητεία του στη Βόρεια Ελλάδα. Ήθελε να μου μεταφέρει ένα περιστατικό που είχε συμβεί εκεί.

«Αυτές τις μέρες κάνουμε το σχολείο στρατιωτών. Για εκπαιδεύσεις (ο Θεός να τις κάνει) επιλέγουν κάποιους δόκιμους να μας τις κάνουν. Αυτοί είναι συνήθως 18-20 χρόνων που περνάνε μια παραπάνω εκπαίδευση και κάνουν 14 μήνες αντί για 9. Συνήθως κάποια άτομα καυλωμένα με το στρατό που μετά βγάζουν και όλα τους τα κόμπλεξ παίζοντάς το παράγοντες εδώ μέσα.

Σήμερα λοιπόν, άλλη μια αποφράδα μέρα εκπαίδευσης, ήταν ένας τέτοιος δόκιμος. Σε κάποια φάση έρχονταν δύο παλληκάρια με όπλο και κράνος και το κράνος το είχαν περάσει για πιο άνετα από το λουράκι στο χέρι να κρέμεται. Τους είδε λοιπόν αυτός και ακολούθησε η εξής στιχομυθία: “Πώς το κρατάτε έτσι ρε λεβέντες; Κάτω από τη μασχάλη το βάζετε όχι σαν τσαντάκι. Τι είστε; Τίποτα γυναικούλες; Ή πάτε να μαζέψετε κεράσια;”. Κάνει μια παύση και συνεχίζει: “Εκτός κι αν… (τραγουδάει) μες σ’ αυτή τη βάρκααα είμαι μοναχήηη… εκτός αν είστε γυριστρουλες. Σαν τον άλλον που το είχε βάλει σαν τσαντάκι και ερχόταν κουνιστός. Ξέρετε ποιον λέω. Ένας είναι εδώ μέσα!! Η γυριστρούλα!! Τον έχετε δει πως είναι ε;’ Έβαλαν τα γέλια κάποιοι, άλλοι σχολίαζαν το παιδί που ήξεραν ποιος είναι. Κάποια παιδιά μάλιστα του είπαν να κάνει ησυχία γιατί μάλλον ήταν στη διπλανή κλάση”».

Στη συνέχεια το άτομο μου μίλησε για τον επικίνδυνο «συμβολισμό», αυτού του περιστατικού.

«Αν ένα στέλεχος μιλάει έτσι σε αυτό το κοινό και βλέπουν πως ένας ανώτερος ενστερνίζεται και εκφράζει τις δικές τους απόψεις, τότε δεν το έχουν σε τίποτα για μαγκιά να κάνουν επίθεση στο άτομο αυτό. Είτε λεκτική είτε σωματική. Μας δίνουν όπλα και κρατάμε. Αντίστοιχα το άτομο αυτό αν δέχεται τέτοιες επιθέσεις και είναι και λίγο αδύναμος έχει επίσης όπλο στα χέρια του και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει», μου ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφουμε στο σήμερα και στον συμβολισμό της θητείας του – ανοικτά γκέι -Στέφανου Κασσελάκη. Εδώ ο συμβολισμός είναι θετικός. Ακόμη κι αν μιλάμε για τον (προβεβλημένο) αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη κι αν «υπηρετήσει» μόνο για 15 μέρες, ακόμη και αν ο ίδιος βρίσκεται πολύ κοντά στις ετεροκανονικές αναπαράστασεις της ομοφυλοφιλίας.

Για να γίνει, ωστόσο, (πέρα από θετικός) και χρήσιμος ο συμβολισμός πρέπει να αξιοποιηθεί ως μια ευκαιρία για να αναδειχθεί το καθεστώς εκφοβισμού που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον στρατό.

Ως μια ευκαιρία ενδυνάμωσης για όλα τα φίνα γκέι/ΛΟΑΤΚΙ+ φανταράκια που έχουν αναγκαστεί ή θα αναγκαστούν να πάνε στον στρατό.

Ως μια ευκαιρία για τη διαπραγμάτευση/ακύρωση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της στρατιωτικής θητείας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!