Οι διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατηγόρησαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για «κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας» , επειδή ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων πριν από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

«Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων στο περιβάλλον της προεδρικής μεγαλοπρέπειας του Λευκού Οίκου, δηλαδή περιβεβλημένος από όλα τα σύμβολα της εξουσίας, επικαλούμενος την υποτιθέμενη νίκη του. Πρόκειται για κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας» , δήλωσε ο γερμανός βουλευτής Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ, συντονιστής των διεθνών παρατηρητών, που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην Stuttgarter Zeitung.

Σημειώνεται, ότι τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι κέρδισε δίκαια τις εκλογές και είχε προαναγγείλει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, σημειώνοντας πως οι Δημοκρατικοί επιχειρούν να «κλέψουν» τη νίκη του. Τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει η καταμέτρηση.

Την ώρα που η καταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Τζο Μπάιντεν έχει ένα προβάδισμα για τη θέση του Προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Ο Τραμπ αυτοανακηρύχθηκε «θεσμοφύλακας» του εκλογικού αποτελέσματος και τόνισε πως «δεν πρόκειται να καταμετράται όποια ψήφος έχει κατατεθεί μετά τη μέρα των εκλογών.» 
Αυτήν την ώρα το αποτέλεσμα είναι 264 εκλέκτορες για τον Μπάιντεν και 214 για τον Τραμπ. Η εκλογή του Προέδρου θα κριθεί στις ακόλουθες πολιτείες:
  • Πενσιλβανία (20 εκλέκτορες)
  • Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)
  • Αριζόνα (11 εκλέκτορες)
  • Νεβάδα (6 εκλέκτορες)
  • Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)
  • Αλάσκα (3 εκλέκτορες)

Η καταμέτρηση αναμένεται να συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Ο Μπάιντεν έχει λάβει μέχρι τώρα 71.598.750 ψήφους, ενώ ο Τραμπ έχει λάβει 68.459.768 ψήφους. Σημειώνεται πως το 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε συγκεντρώσει 2,8 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω αλλά ηττήθηκε από τον Τραμπ, που κατάφερε να έχει 306 εκλέκτορες.

Οι πρώτες ιστορικές ΛΟΑΤΚΙ+ νίκες των εκλογών των Η.Π.Α.