Γερμανία: Η ακροδεξιά εγκληματικότητα σε επίπεδο ρεκόρ

12/05/2021
από

Τα βίαια και ρατσιστικά εγκλήματα βρίσκονται σε έξαρση στη Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά για τα εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο. Τα εγκλήματα από ακροδεξιούς εξτρεμιστές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από όταν ξεκίνησε η αντίστοιχη καταγραφή τους το 2001.

Ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, παρουσίασε την Τρίτη (04/05/2021) τα επίσημα στατιστικά για τα εγκλήματα πολιτικoύ κινήτρου που διαπράχθηκαν το 2020. Ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τα αυξανόμενα περιστατικά εγκλημάτων πολιτικού κινήτρου, ειδικά αυτά που διαπράττονται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, όπως η δολοφονία 11 νέων, με μεταναστευτικό παρελθόν στην πόλη του Hanau, τον Φεβρουάριο του 2020.

«Τα εγκλήματα πολιτικού κινήτρου αυξάνονται σημαντικά», είπε ο Seehofer, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν 8,5% περισσότερα περιστατικά το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα στοιχεία είναι πολύ «ανησυχητικά» γιατί αντιπροσωπεύουν μία επικίνδυνη τάση, παρόλο που εκπροσωπούν περίπου το 1% του συνόλου των εγκλημάτων, πρόσθεσε. Τον υπουργό εσωτερικών συνόδευσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκλημάτων, Helger Münch.

Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι «η μεγαλύτερη απειλή» στη Γερμανία

Ο αριθμός των περιστατικών που καταγράφηκαν ως υποκινούμενα από ακροδεξιό εξτρεμισμό, αυξήθηκε σε ποσοστό ρεκόρ από όταν η γερμανική αστυνομία ξεκίνησε να κρατάει αρχείο από εγκλήματα πολιτικού κινήτρου το 2001. Από τον συνολικό αριθμό εγκλημάτων, 23.064 προσμετρήθηκαν ως ακροδεξιά-εξτρεμιστικά, καταγράφοντας αύξηση 5,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η πλειοψηφία των βίαιων εγκλημάτων που ταξινομήθηκαν ως πολιτικού κινήτρου, διαπράχθηκαν από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, με 13 παρ’ ολίγον θύματα βίαιων εγκλημάτων, πέρα από τους 11 που σκοτώθηκαν στο Hanau.

«Η αύξηση των βίαιων εγκλημάτων κατά 18,8%, σε σύνολο 3.365 περιστατικών, είναι ιδιαίτερα κακή», είπε ο υπουργός.

«Αυτό δείχνει, κάτι που έλεγα από την αρχή της θητείας μου, ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη χώρα μας, αφού η πλειοψηφία των ρατσιστικών εγκλημάτων διαπράττονται από ανθρώπους αυτού του φάσματος», πρόσθεσε.

Ντροπιαστική άνοδος του αντισημιτισμού

Από τα εγκλήματα που χαρακτηρίστηκαν ως «εγκλήματα έκφρασης» – συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους και της προπαγάνδας – η συντριπτική πλειοψηφία (65%) θεωρείται πως προέρχεται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές δράστες.

Η αντισημιτική ρητορική μίσους επεκτάθηκε επίσης, με μία αύξηση κατά 15,7% σε περιστατικά, πολλά από τα οποία συνέβησαν στο διαδίκτυο, είπε ο Seehofer.

«Το αντισημιτικό μίσος είναι θεμελιώδες στοιχείο της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Αυτή η εξέλιξη στη Γερμανία είναι όχι απλά ανησυχητική, αλλά στο πλαίσιο της ιστορίας μας, βαθιά ντροπιαστική», είπε ο υπουργός.

Επιθέσεις σε δημοσιογράφους από αρνητές της COVID-19

O Seehofer ανέφερε, επίσης, τις διαδηλώσεις εναντίον των περιορισμών για τον κορονοϊό από το κίνημα “Querdenker”, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «αυτοί που σκέφτονται κόντρα στο ρεύμα».

Ο υπουργός είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι ασκούσαν το δικαίωμα της έκφρασής τους σε μία δημοκρατία, αλλά η αστυνομία δυσκολεύτηκε στον διαχωρισμό μεταξύ απλών διαμαρτυρόμενων πολιτών και εξτρεμιστών ανάμεσά τους.

Περίπου 3.500 εγκληματικά περιστατικά συσχετίστηκαν με τις διαμαρτυρίες των Querdenker, συμπεριλαμβανομένων 500 βίαιων εγκλημάτων. Και από τα 1.260 καταγεγραμμένα εγκλήματα εναντίων δημοσιογράφων, τα 112 συνδέθηκαν με διαμαρτυρίες εναντίον των περιορισμών για την COVID-19.

Ο Konstantin Kuhle, τομεάρχης εσωτερικών, για το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα FDP, είπε στη Deutsche Welle ότι οι ακροδεξιοί χρησιμοποιούν την πανδημία για να προπαγανδίσουν την ιδεολογία τους. «Φαίνεται ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και οι υποστηρικτές των θεωριών συνομωσίας χρησιμοποιούν την πανδημία για να διαδώσουν τις θεωρίες τους, να διαδώσουν το μίσος. Και το βλέπουμε σε όλη τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε.

Απεύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές εναντίον του lockdown, ώστε να διαχωρίσουν τη θέση τους από ακροδεξιές ιδεολογίες.

«Αυτές οι ομάδες προφανώς χρησιμοποιούν την απογοήτευση που βλέπουμε σε κάποια μέρη της κοινωνίας, για να καπηλευτούν αυτές τις θεωρίες και να τις συνδέσουν με την ιδεολογία τους. Και πιστεύω ότι είναι ευθύνη και αυτών που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ελευθερία της έκφρασης – και μπορούν να το κάνουν αυτό – για να αποστασιοποιηθούν από ακροδεξιές συμπεριφορές και από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.»

Αύξηση και στην ακροαριστερή βία

Ο Seehofer υπογράμμισε, επίσης, μία αύξηση 11% σε εγκλήματα που προέρχονται από το ακροαριστερό φάσμα, παρατηρώντας μία αύξηση 45% στη χρήση βίας.

Στη συνέχεια τόνισε το υψηλό επίπεδο «εγκλημάτων αντιπαράθεσης» που είπε ότι συχνά προκαλούνται από ακροαριστερούς εξτρεμιστές, όπως η διοργάνωση αντι-διαδηλώσεων στις διαμαρτυρίες των λεγόμενων Querdenker.

Παρά την εστίαση στα ακροδεξιά εγκλήματα, τόνισε ότι το υπουργείο του θα προσέχει ταυτόχρονα τον ακροαριστερό εξτρεμισμό – όπως και τον ισλαμικό εξτρεμισμό.
Δες και αυτό!