Πέντε αρχηγοί του «gay πογκρόμ» της Τσετσενίας θα μπορούσαν επιτέλους να κατηγορηθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας χάρη σε μια ποινική υπόθεση στη Γερμανία.

Οι πέντε αξιωματούχοι βρίσκονται στον στενό κύκλο του αυταρχικού ηγέτη της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov, σύμφωνα με τον Guardian, και το κατηγορητήριο εναντίον τους εκτείνεται σε 97 σελίδες.

Ramzan Kadyrov
Ramzan Kadyrov

Κατηγορεί τον τσετσενικό στρατιωτικό και τον κρατικό μηχανισμό για διώξεις, παράνομες συλλήψεις, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και υποκίνηση σε δολοφονία τουλάχιστον 150 ατόμων βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού από τον Φεβρουάριο του 2017.

Η ποινική υπόθεση υποβλήθηκε το Φεβρουάριο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), μια γερμανική ΜΚΟ και το ρωσικό δίκτυο ΛΟΑΤ, το οποίο συνέβαλε στη βοήθεια των ΛΟΑΤ + ανθρώπων να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Σε ένα ατελές σύστημα διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, με διεθνές ποινικό δικαστήριο που έχει περιορισμένη δικαιοδοσία, η Γερμανία προσπαθεί να εγγυηθεί ότι η Ευρώπη δεν είναι ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες πολέμου», δήλωσε ο ιδρυτής του ECCHR, Wolfgang Kaleck.

«Η Γερμανία είναι ικανή και πρέπει να είναι πρόθυμη να αναλάβει καθήκοντα, εκπροσωπώντας έτσι την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα».

Δύο από τους αξιωματούχους έχουν ήδη τιμωρηθεί από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. για τη συμμετοχή τους στο πογκρόμ: ο Abuzayed Vismuradov, ο πρώην προσωπικός σωματοφύλακας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Kadyrov, και ο Ayub Katayev, αρχηγός της αστυνομίας και ανώτερος αξιωματούχος των ρωσικών εσωτερικών υποθέσεων του Υπουργείο στην Τσετσενία.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τσετσενίας, Magomed Daudov, αναφέρεται επίσης στην εγκληματική καταγγελία.

Εάν ο γενικός εισαγγελέας στην Karlsruhe αποφασίσει να αναλάβει την υπόθεση, οι συνεργάτες του Kadyrov θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένταλμα σύλληψης, εάν πατήσουν στη Γερμανία – μια χώρα την οποία είναι γνωστό ότι ο Vismuradov επισκέφθηκε επανειλημμένα για ιατρική περίθαλψη.

Ελπίζουμε ότι μετά την προβολή εκτεταμένου υλικού που υπέβαλε το ECCHR, ο εισαγγελέας της Γερμανίας θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τη διερεύνηση των αξιωματούχων, βοηθώντας όσους διώκονται να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων απορρίπτει όλες τις κατηγορίες, καθώς η επίσημη γραμμή του Kadyrov και των συμμάχων του είναι η άρνηση ύπαρξης ΛΟΑΤ+ ανθρώπων στην περιοχή, πόσο μάλλον μια εκκαθάριση ομοφυλοφίλων.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους αντισταθμίζονται από δεκάδες ανατριχιαστικές αναφορές ΛΟΑΤ+ προσφύγων που έχουν φυλακιστεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί και δει άλλους να σκοτώνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ομοφυλοφίλων.