Ένας νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος της Γεωργίας παρουσίασε νομοθεσία που καταργεί τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, απαγορεύει την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας στα μέσα ενημέρωσης και θέτει εκτός νόμου όλες τις συγκεντρώσεις για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Την Τρίτη, ο Shalva Papuashvili, ηγέτης του κόμματος «Όνειρο της Γεωργίας» και πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας, εισήγαγε νομοθεσία που στοχεύει σε αυτό που περιέγραψε ως «ΛΟΑΤ προπαγάνδα».
Το νομοσχέδιο, καθώς και τροποποιήσεις σε 18 υφιστάμενους νόμους, επιτίθεται σε διάφορες πτυχές που αφορούν στην καθημερινότητα και τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν θα καταχωρούνται, η υιοθεσία θα περιορίζεται σε «ετεροφυλόφιλους» και η φυλομετάβαση θα είναι παράνομη μαζί με κάθε «ιατρική χειραγώγηση με σκοπό την αλλαγή φύλου», δήλωσε ο Papuashvili.
Η νομοθεσία διαγράφει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τους δημόσιους χώρους, διατάσσοντας τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τους διαφημιστές και τους κινηματογράφους να διαγράψουν όλο το περιεχόμενο που περιλαμβάνει σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και θετικές απεικονίσεις της ομοφυλοφιλίας για όλες τις ηλικίες.
Σε ένα νεύμα τόσο προς τον Putin όσο και προς τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis (R), το νομοσχέδιο απαγορεύει στα σχολεία της Γεωργίας να παρέχουν πληροφορίες στους μαθητές που «προωθούν την ένταξη στο αντίθετο φύλο, τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ή την αιμομιξία».
Μιλώντας για τους αντιπάλους της υπό διαμόρφωση νομοθεσίας τον Μάρτιο, ο Mamuka Mdinaradze, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Γεωργιανού Ονείρου, δήλωσε: «Ακόμη και αν χαρακτηρίσουν τον νόμο κατά της “ΛΟΑΤ προπαγάνδας” όχι ρωσικό, αλλά σοβιετικό, θα τον ακολουθήσουμε, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης εποχής».
Περίπου το 56% των Γεωργιανών που συμμετείχαν σε έρευνα του ΟΗΕ το 2022 πιστεύουν ότι η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ πρέπει να προστατεύεται, αλλά ότι «τα μέλη της δεν πρέπει να επιβάλλουν τον τρόπο ζωής τους στους άλλους».
Η Tamar Jakeli, διευθύντρια του Tbilisi Pride, δήλωσε στον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο DW ότι παρά τις συντηρητικές τάσεις της γεωργιανής κοινωνίας, «η κοινή γνώμη απέναντι στα κουήρ άτομα έχει αλλάξει προς το καλύτερο».
Αλλά λέει ότι η κυβέρνηση στέκεται εμπόδιο στην «οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αποδοχής»
«Δυστυχώς, στις μέρες μας η Γεωργία είναι ένα εχθρικό μέρος για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά όχι λόγω της κοινωνίας της, αλλά λόγω της φιλορωσικής, αυταρχικής κυβέρνησής της. Η κοινωνία μάς δίνει πολλές ελπίδες- η κυβέρνηση είναι εντελώς πέρα από κάθε ελπίδα», δήλωσε η ίδια.