Γαλλία: Άρση της απαγόρευσης σε οροθετικά στον HIV άτομα να καταταγούν στον στρατό

19/05/2023
από

Γάλλοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα ανατραπεί μια πολιτική που απαγόρευε προηγουμένως στα οροθετικά άτομα να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο του 2022 να επιτρέψει σε όσα άτομα ζουν με τον HIV να ενταχθούν στον Βρετανικό Στρατό και το Βασιλικό Ναυτικό, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα μεταρρυθμίσει τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης υγείας για τα αιτούντα άτομα στις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, όσα άτομα ζουν με HIV στη Γαλλία θα μπορούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη χωροφυλακή, καθώς και σε πυροσβεστικές δυνάμεις στο Παρίσι και τη Μασσαλία.

Η απόφαση-ορόσημο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Sebastien Lecornu, ο οποίος ανέφερε ότι είχε υπογράψει «μια διάταξη για την αναθεώρηση του συνόλου των κριτηρίων ικανότητας για την είσοδο στις ένοπλες δυνάμεις». Το διάταγμα ανακοινώθηκε επίσημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 10 Μαΐου.

Η ενημέρωση της πολιτικής επιτρέπει στα οροθετικά στον HIV άτομα να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις, εφόσον έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για περισσότερους από 12 μήνες.

Προηγουμένως, σε όσα άτομα ζούσαν με τον HIV απαγορευόταν η είσοδος σε πολλές θέσεις των ενόπλων δυνάμεων με κριτήριο τη φυσική κατάσταση, μια απόφαση που βασίζεται σε μια ξεπερασμένη πλέον άποψη για τον HIV και τη φροντίδα του.

Ωστόσο, σύμφωνα με την νέα πολιτική, οποιοδήποτε υποψήφιο οροθετικό στον HIV άτομο, του οποίου το ιικό φορτίο δεν είναι ανιχνεύσιμο, θα λάβει βαθμολογία αξιολόγησης υγείας 2 ή 3 σε κλίμακα από το 1 έως το 6. Προηγουμένως, μια διάγνωση HIV σήμαινε ότι τα αιτούντα άτομα θα λάμβαναν αυτόματα τη χαμηλότερη βαθμολογία αξιολόγησης υγείας από 3 έως 5.

«Για πολλά χρόνια οι ενώσεις μας καταγγέλλουν αυτό το απαρχαιωμένο και μεροληπτικό σύστημα αναφοράς, το οποίο απέκλειε τα άτομα με HIV από την πρόσβαση στα περισσότερα από τα επαγγέλματα που εποπτεύει, χωρίς να ενδιαφέρονται για την κατάσταση της υγείας τους», ανέφερε ένα κοινό δελτίο τύπου από οκτώ διαφορετικές ομάδες υπεράσπισης του HIV και της LGBTQ+ κοινότητας.

 
Δες και αυτό!