Φυλάκιση Ρώσου τραγουδιστή μετά από κατηγορίες για «γκέι προπαγάνδα»

08/01/2024
από
Ένας Ρώσος ράπερ φυλακίστηκε βάσει του αντί-ΛΟΑΤΚΙ νόμου της χώρας, επειδή παρέστη σε ένα πάρτι διασημοτήτων στη Μόσχα, φορώντας μόνο μια κάλτσα.

Σύμφωνα με το The Guardian, την περασμένη εβδομάδα, ο Nikolai Vasilyev, ο οποίος εμφανίζεται με το καλλιτεχνικό όνομα Vacio, παρευρέθηκε στην εκδήλωση στις 20 Δεκεμβρίου σε νυχτερινό κέντρο της Μόσχας. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Ρωσίδα influencer Anastasia Ivleeva, φέρεται να είχε θέμα «γυμνή ψευδαίσθηση» και οι καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών γνωστών Ρώσων διασημοτήτων, παρευρέθηκαν με αποκαλυπτικές ενδυμασίες.

Ο Vasilyev φορούσε αθλητικά παπούτσια και μια κάλτσα που κάλυπτε τα γεννητικά του όργανα σε στυλ Red Hot Chili Peppers.

Το πάρτι προκάλεσε τα οργισμένα σχόλια αρκετών Ρώσων αξιωματούχων και φιλοκυβερνητικών σχολιαστών, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επικριτές κατακεραύνωσαν την Ivleeva και τους καλεσμένους της που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία συνεχίζεται και ισχυρίζονται ότι το πάρτι παραβίασε έναν ρωσικό νόμο που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Vasilyev κλήθηκε στο δικαστήριο λίγες ημέρες μετά το πάρτι και καταδικάστηκε σε 15 ημέρες φυλάκιση βάσει του νόμου περί «γκέι προπαγάνδας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε για πρώτη φορά νόμο που απαγορεύει τη λεγόμενη «γκέι προπαγάνδα» στη Ρωσία τον Ιούνιο του 2013. Ο νόμος αποσκοπούσε δήθεν στην «προστασία των παιδιών» από οποιαδήποτε «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων», όπως αναφέρεται στο κείμενο του νόμου.

Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, ο νόμος χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να καταστείλει οργανώσεις, εκδηλώσεις, ιστότοπους και μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς και για να διαλύσει οικογένειες και να παρενοχλήσει εκπαιδευτικούς. Έχει καταδικαστεί από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amnesty International και Human Rights Watch, καθώς και από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που επεκτείνει την απαγόρευση την απαγόρευση της «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας». Ο νεότερος νόμος απαγορεύει ουσιαστικά κάθε δημόσια έκφραση των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων στη Ρωσία, απαγορεύοντας «κάθε ενέργεια ή τη διάδοση οποιασδήποτε πληροφορίας που θεωρείται απόπειρα προώθησης της ομοφυλοφιλίας δημοσίως, στο διαδίκτυο ή σε ταινίες, βιβλία ή διαφημίσεις», αναφέρεται στο Reuters.

Τον Νοέμβριο, μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας κήρυξε το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα «εξτρεμιστική οργάνωση». Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τις αστυνομικές επιδρομές σε κουήρ χώρους, και την αναστολή πολλών ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και ομάδων.

Αντιμέτωποι με αντιδράσεις, η Ivleeva και άλλες διασημότητες αναγκάστηκαν να απολογηθούν δημόσια. Άλλοι φέρονται να έχασαν συμφωνίες υποστήριξης και άλλες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με τη Sun, ο Vasilyev δημοσίευσε τη δική του απολογία μετά την καταδίκη του, η οποία όπως θα δείτε περιέχει και ομοφοβικά σχόλια. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν ο ράπερ προέβη σε αυτά εξαιτίας της πίεσης ή αποτελούν τις προσωπικές του θέσεις.

«Θέλω να πω ότι δεν υποστηρίζω τα ΛΟΑΤ άτομα και δεν ήθελα να προωθήσω καμία σχετική προπαγάνδα γι’ αυτό», είπε. «Ζητώ συγγνώμη που προσέβαλα τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων και που συμμετείχα σε ένα τόσο τρομερό βίντεο σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας».
Δες και αυτό!