Φυλάκιση δύο ατόμων στη Σενεγάλη αφού κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι δεν είναι αρκετά αντί-ΛΟΑΤΚΙ+

05/06/2024
από
Δικαστήριο της Σενεγάλης φυλάκισε δύο άνδρες για «διάδοση ψευδών ειδήσεων», αφού κατηγόρησαν τον Ουσμάν Σόνκο, τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, ότι ανέχεται την ομοφυλοφιλία.

Ο ακτιβιστής Μπαχ Diakhate και ο ιμάμης Σεΐχ Άχμεντ Τιντιάν Νντάο φυλακίστηκαν για τρεις μήνες και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 φράγκων CFA (152 ευρώ) στον καθένα.

Σύμφωνα με το BBC, οι δύο άνδρες είχαν εξοργιστεί επειδή ο κ. Σόνκο επέτρεψε σε έναν Γάλλο πολιτικό που είχε επισκεφθεί την πόλη να εκφράσει την υποστήριξή του προς την ισότητα στον γάμο.

Οι ομόφυλες σχέσεις απαγορεύονται στην κυρίως μουσουλμανική χώρα της Δυτικής Αφρικής και τιμωρούνται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Ο πολιτικός ακτιβιστής και ο ιμάμης συνελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες αφού ανάρτησαν ένα βίντεο στο οποίο επιτέθηκαν στον Σόνκο, επειδή έδωσε βήμα στον Ζαν-Λικ Μελανσόν, έναν ακροαριστερό Γάλλο πολιτικό.

Ο Μελανσόν εξέφρασε τη γνώμη του για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σε ένα φοιτητικό φόρουμ στην πρωτεύουσα Ντακάρ στα μέσα Μαΐου.

Τα σχόλιά του φέρεται να προκάλεσαν τις αντιδράσεις και την αποδοκιμασία του κοινού στο Πανεπιστήμιο Cheikh Anta Diop.

Σε απάντηση ο Σόνκο δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε κοινωνικά θέματα, όπως τα ΛΟΑΚΤΙ+ δικαιώματα, καθώς αυτό θα μπορούσε να «οδηγήσει σε ένα αντί-δυτικό συναίσθημα».

Η Σενεγάλη θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα ζητήματα γύρω από την ομοφυλοφιλία σύμφωνα με τους κοινωνικοπολιτιστικούς της κανόνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε επίσης, ότι η ομοφυλοφιλία «δεν είναι αποδεκτή, αλλά ανεκτή» στη χώρα.

Ο Σόνκο, πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης, διορίστηκε πρωθυπουργός τον Απρίλιο μετά την εκλογή του συμμάχου του, Μπασιρού Ντιομαγιέ Φαγιέ, ως προέδρου.
Δες και αυτό!