Το μέλος της Pussy Riot και ακτιβίστρια Rita Flores καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ημερών, μετά τη σύλληψη και κράτησή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ύστερα από συμμετοχή της σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας στις 28 Νοεμβρίου.

Στη διαμαρτυρία τους, η Flores και η φίλη της και ακτιβίστρια Masha Alekhina, ντυμένες με παραδοσιακές ρωσικές φορεσιές, έδεσαν τον καλλιτέχνη Farhad Israfilli-Gelman σε μια κολώνα φωτισμού, στην πλατεία Manezhnaya. Η ταινία με την οποία τον έδεσαν έλεγε πάνω «Προσοχή! Εύθραυστο!» Επίσης, ο Israfilli-Gelman φορούσε στολή Ρώσου αστυνομικού, ως άμεσο σχόλιο για τις κατηγορίες «βίας κατά αστυνομικού.» Η κατηγορία έχει χρησιμοποιηθεί αμφισβητήσιμα από τις αρχές, σύμφωνα με την ομάδα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε εν λόγω βία και κάνει λόγο για τακτική, που χρησιμοποιείται, ώστε να καταστέλλονται οι διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Flores, Mansur Gilmanov, η Flores μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, ενώ πριν ακόμη από τη σύλληψή της, η αστυνομία είχε ήδη κόψει το ηλεκτρινό ρεύμα στο διαμέρισμά της. Παρά την προσφυγή της στο περιφερειακό δικαστήριο του Tverskoy, η Flores καταδικάστηκε σε 20 ημέρες φυλάκιση. Η Alekhina τέθηκε υπό κράτηση την 1η Δεκεμβρίου, ενώ, τόσο ο Israfilli-Gelman, όσο και ο φωτογράφος Gleb Kuznetsov, επιδόθηκαν με διοικητικά πρωτόκολλα για τη συμμετοχή τους.

Η σύλληψη αυτή ακολουθεί αρκετές άλλες συλλήψεις μελώντης Pussy Riot, όπως η κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας για τη σημαία του ουράνιου τόξου. Ο Pyotr Verzilov συνελήφθη τον Απρίλιο, επειδή φορούσε αστυνομική στολή σε βίντεο παρωδίας σχετικά με την απάντηση της Μόσχας στον κορονοϊό. Οι στολές της αστυνομίας έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στις διαμαρτυρίες των Pussy Riot, όπως από το 2018 στη διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου των Verzilov και Nikulshina, που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αστυνομικής βίας και της διεφθαρμένης εξουσίας.

Ακτιβίστριες σαμποτάρουν τα γενέθλια του Putin με ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίες