Το εξαιρετικά δημοφιλές “Frozen Planet II” του BBC παρουσίασε ένα αξιολάτρευτο γκέι ζευγάρι άλμπατρος. Το απίστευτα δημοφιλές ντοκιμαντέρ παρουσίασε τις συνήθειες ζευγαρώματος ενός περιπλανώμενου άλμπατρος των Αντιπόδων την Κυριακή (2 Οκτωβρίου).

Την αφήγηση κάνει ο ζωντανός θρύλος David Attenborough, ο οποίος εξήγησε ότι τα θαλασσοπούλια προσγειώνονται σε μικρά παράκτια νησιά για να βρουν συντρόφους για την επερχόμενη αναπαραγωγική περίοδο.

Όπως πολλά είδη της τάξης των Procellariiforms, τα άλμπατρος αντιμετωπίζουν μια μακρά και επίπονη διαδικασία τελετουργιών ζευγαρώματος, μεταξύ πιθανών συντρόφων αναπαραγωγής, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος σύντροφος. Μπορεί να πάρει μέχρι και χρόνια. Αυτές οι τελετουργίες λαμβάνουν χώρα συχνά την άνοιξη, καθώς οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες και οι αναζητούντες σύντροφοι, που ξεκινούν στην ηλικία των 14 ετών, είναι περισσότεροι.

Το “Frozen Planet II” επικεντρώθηκε στις συνήθειες ζευγαρώματος ενός συγκεκριμένου άλμπατρος, που προσπαθούσε να βρει την αγάπη σε ένα μικρό κομμάτι των νησιών των Αντιπόδων. Μετά από μια σύντομη αντιπαράθεση με ένα ανταγωνιστικό αρσενικό, το θηλυκό άλμπατρος έχασε γρήγορα το ενδιαφέρον του, πετώντας μακριά για να βρει έναν πιο κατάλληλο σύντροφο.

«Φαίνεται ότι αυτή δε θα είναι η χρονιά του τελικά», παρατήρησε ο Attenborough.

Όμως, πριν χαθεί κάθε ελπίδα, το αρσενικό εντόπισε έναν άλλο πιθανό σύντροφο και ξεκίνησε το τελετουργικό για άλλη μια φορά – μόνο που αυτήν τη φορά, ο σύντροφός του ήταν ένας άλλος αρσενικός.

Σύμφωνα με τον Attenborough, υπήρξε μια απότομη μείωση στα θηλυκά άλμπατρος, επειδή το συνηθισμένο σημείο σίτισης βορειότερα έχει κατακλυστεί από βιομηχανικούς αλιευτικούς στόλους που τα κυνηγούν. Λόγω της αντιστάθμισης των αρσενικών και θηλυκών άλμπατρος, οι ομόφυλες σχέσεις γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες στη φύση, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη αρκετά συχνές.

«Μια σχέση μεταξύ ομόφυλων, όπως αυτή, μπορεί να μη φέρει κανένα πλεονέκτημα επιβίωσης, αλλά προφανώς είναι προτιμότερη από τη ζωή στη μοναξιά», κατέληξε ο Attenborough.

Τα ​​ομόφυλα ζευγάρια στη φύση είναι απίστευτα κοινά

Το άλμπατρος δεν είναι το μόνο είδος, όπου μπορεί να βρεθεί σε μία ομόφυλη σχέση. Στην πραγματικότητα, ομόφυλη συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί σε περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη στη φύση, με την αμφιφυλοφιλία να είναι απίστευτα εμφανής.

Οι πιγκουίνοι είναι ένα από τα είδη, που πολύ συχνά συνάπτουν ομόφυλες σχέσεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, που εξετάζουν τόσο άγρια ​​όσο και ήμερα ενδιαιτήματα. Τα γκέι ζευγάρια πιγκουίνων μπορούν ακόμη και να τεκνοθετήσουν κάτω από τις σωστές συνθήκες. Τον Ιούλιο, ένα ζευγάρι ομόφυλων αρσενικών στο Oceanarium, στο Bournemouth, έγιναν περήφανοι γονείς ενός νεοσσού.