Φοιτητής λέει στον Πάπα Φραγκίσκο να σταματήσει να χρησιμοποιεί αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ γλώσσα

21/06/2024
από
Την Πέμπτη, ένας φοιτητής παρακάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να σταματήσει να χρησιμοποιεί προσβλητικές εκφράσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καταγγέλλοντάς τον για τις πρόσφατες ομοφοβικές του δηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια δύο ιδιωτικών συναντήσεων, ο Πάπας φέρεται να χρησιμοποίησε τον έντονα ομοφοβικό ιταλικό όρο «frociaggine», που μεταφράζεται περίπου στα ελληνικά ως «αδερφή», αναφερόμενος σε ιερείς και στη γενικότερη ατμόσφαιρα στο Βατικανό.

Το Βατικανό προχώρησε σε μια σπάνια απολογία μετά το πρώτο δημοσίευμα, αλλά το περιστατικό προκάλεσε οργή και παρατηρητές του Βατικανού είπαν ότι έβλαψε την εικόνα του Φραγκίσκου ως ενός Πάπα φιλικού προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ο Τζακ Λόρενς Ασεμπέδο Ριβέρα απευθύνθηκε στον ποντίφικα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με θέμα «Χτίζοντας γέφυρες στην Ασία και τον Ειρηνικό» μεταξύ φοιτητών πανεπιστημίου και του πάπα, η οποία μεταδόθηκε στο YouTube.

«Σταματήστε να χρησιμοποιείτε προσβλητική γλώσσα κατά της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, αυτό οδηγεί σε τεράστιο πόνο», δήλωσε ο Ασεμπέδο Ριβέρα, ο οποίος όπως είπε είναι φοιτητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ateneo de Manila στις Φιλιππίνες.

«Εγώ ο ίδιος είμαι περιθωριοποιημένος και δέχομαι εκφοβισμό λόγω της αμφιφυλοφιλίας μου, του gayness μου, της ταυτότητάς μου και επειδή είμαι γιος μονογονέα», είπε.

Ο Ασεμπέντο Ριβέρα, ο οποίος φορούσε μια ζώνη στα χρώματα της Pride σημαίας, προέτρεψε επίσης τον ποντίφικα να συμβάλλει και εκείνος στη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης διαζυγίων στις Φιλιππίνες.  

Στην απάντησή του, ο Πάπας μίλησε έντονα κατά των διακρίσεων, ιδίως με στόχο τις γυναίκες, αλλά δεν ασχολήθηκε με την έκκληση του Ασεμπέδο Ριβέρα σχετικά με τις φερόμενες ομοφοβικές δηλώσεις.
Δες και αυτό!