Φλόριντα: Σε πολλές πόλεις ακυρώνονται εκδηλώσεις Pride εξαιτίας των αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσιών

30/05/2023
από
Στη Φλόριντα αυτό το καλοκαίρι, το Pride προσπαθεί να κρατηθεί όρθιο μετά από πολλές αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες.

Σύμφωνα με το LGBTQ Nation, σε ολόκληρη την πολιτεία, οι διοργανωτές του Pride έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της σταυροφορίας του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Ron DeSantis κατά των drag performers και της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας, καθώς ο ίδιος διεκδικεί την προεδρία με την υπόσχεση να ξαναφτιάξει την Αμερική κατ’ εικόνα της Φλόριντα.

Οι προσπάθειές του αντιμετωπίζονται τόσο με προκλητικότητα όσο και με παραίτηση.

«Λέμε στους ανθρώπους να μην τρέχουν, να μην κρύβονται», δήλωσε στο Reuters ο Carlos Guillermo Smith της Equality Florida. «Αυτό θέλουν οι εξτρεμιστές».

Ο DeSantis δεν το έχει κάνει εύκολο όμως.

Την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε στην αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κληρονομιά του υπογράφοντας τη λεγόμενη «πλάκα του μίσους», μια συλλογή τεσσάρων νομοσχεδίων που περιλαμβάνει την απαγόρευση της φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου για ανήλικα άτομα, την απαγόρευση της χρήσης σωστών αντωνυμιών, την απαγόρευση χρήσης της σωστής τουαλέτας από τα τρανς άτομα, και νέες ποινές για τους χώρους που φιλοξενούν παιδιά σε «ζωντανές παραστάσεις ενηλίκων».

Το τελευταίο θα καθιστούσε ποινικά υπεύθυνους τους χώρους του Pride, τους διοργανωτές, τους καλλιτέχνες, ακόμη και τους θαμώνες, αν υπήρχαν ανήλικοι κατά τη διάρκεια μιας παράστασης drag.

Ενώ το κείμενο του νομοσχεδίου δεν αναφέρει ονομαστικά το drag, ένα έντυπο από την τελετή υπογραφής του κυβερνήτη την Τετάρτη ανέφερε ότι τα drag shows θεωρούνται «ζωντανές παραστάσεις ενηλίκων» χωρίς «σοβαρή λογοτεχνική, καλλιτεχνική, πολιτική ή επιστημονική αξία».

Με τη νομοθετική επίθεση της Τετάρτης, οι διοργανωτές του Pride της Τάμπα (στη Φλόριντα) είχαν δει αρκετά.

Μιλώντας για τον DeSantis, ο πρόεδρος του Pride της Τάμπα, Carrie West εξήγησε: «Απλά είπαμε, ξέρετε κάτι, φοβόμαστε ότι αν το προχωρήσουμε αυτό θα έρθει με την Γκεστάπο του. Όχι με την αστυνομία της Τάμπα, γιατί συνεργαζόμαστε μαζί της, αλλά ίσως με κάποια άλλη ομάδα, και όλοι θα το σταματούσαν».

Το συγκεκριμένο Pride είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό από τον κυβερνήτη δόθηκε μια λιτή απάντηση, στην οποία αναφέρεται ότι δεν θα απαντήσει σε «αβάσιμες κατηγορίες» που συνδέουν τους νέους νόμους με την εχθρότητα και τη βία προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ο κυβερνήτης «θα συνεχίσει να κάνει αυτό που είναι σωστό και να προστατεύει την αθωότητα των παιδιών», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δεν υπήρχαν πολλά να προστεθούν. Η στρατηγική του DeSantis για να παγώσει το καλοκαιρινό Pride φαίνεται να αποδίδει.

Στη μικρή πόλη του Σεντ Κλάουντ, έξω από το Ορλάντο, οι διοργανωτές ακύρωσαν μια εκδήλωση Pride στις 10 Ιουνίου αλλά και ένα drag show, λέγοντας ότι το σημερινό κλίμα καθιστούσε «μη ασφαλή» τη διοργάνωση του.

Στο Σεντ Λούσι το Pride για όλες τις ηλικίες είναι τώρα μια συγκέντρωση μόνο για ενήλικες και η παρέλαση ακυρώθηκε. Οι παραστάσεις drag σε μια γιορτή υπερηφάνειας στη Νάπολη (πόλη στη Φλόριντα) μεταφέρθηκαν σε εσωτερικό χώρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πόλεις σε όλη την πολιτεία που αντιστέκονται στον κυβερνήτη.

Η Tiffany Freisberg, πρόεδρος του Pride του Σεντ Πίτερς, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη παρέλαση υπερηφάνειας της Φλόριντα, δήλωσε ότι η ακύρωση δεν ήταν ποτέ επιλογή.

«Οι νέοι νόμοι έχουν ένα πολύ πραγματικό αποτέλεσμα φόβου στις κοινότητές μας», δήλωσε. «Γι’ αυτό όμως εκδηλώσεις όπως η δική μας είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Στο Ορλάντο, ο Τζόζεφ Κλαρκ, επικεφαλής του Gay Days, λέει ότι οι καλοκαιρινές περιοδείες της ομάδας του στο Disney World και οι εκδηλώσεις Υπερηφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των drag shows και των πάρτι στην πισίνα, δεν θα αλλάξουν, και ενθαρρύνει τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους από όλη τη χώρα, και τον κόσμο, να έρθουν στη Φλόριντα ως αντίδραση στον DeSantis.

«Όταν οι άνθρωποι έρχονται στις εκδηλώσεις Pride, αυτή η ενότητα και η συνάντηση δημιουργεί ένα επίπεδο ασφάλειας για την κοινότητά μας και δείχνει ότι είμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά», δήλωσε ο Clark.
Δες και αυτό!