Φλόριντα: Έγκλημα μίσους με θύμα έναν 52χρονο γκέι άνδρα

13/02/2024
από
Την περασμένη εβδομάδα, ένας 52χρονος γκέι άνδρας δολοφονήθηκε σε πάρκο σκύλων στην Τάμπα της Φλόριντας – ένα περιστατικό που από τους φίλους του θύματος χαρακτηρίζεται ως έγκλημα μίσους.

Όταν πυροβολήθηκε, το θύμα φέρεται να είχε μόλις συγκρουστεί με έναν άλλο άνδρα, ο οποίος φέρεται να τον παρενοχλούσε στο πάρκο εδώ και μήνες, απειλώντας τον επανειλημμένα και απευθύνοντάς του ομοφοβικούς χαρακτηρισμούς.

Η εφημερίδα Tampa Bay Times αναφέρει ότι μια μέρα πριν, ο John Walter Lay (το θύμα) κατέγραψε ένα βίντεο στο οποίο έλεγε: «Έτσι, σήμερα το πρωί, ενώ περπατούσα μόνος μου, ήρθε ο δράστης προς το μέρος μου και άρχισε να μου φωνάζει: “Θα πεθάνεις, θα πεθάνεις” και του ζήτησα να με αφήσει ήσυχο και μέχρι στιγμής το έκανε».

Οι φίλοι του Lay δήλωσαν στους Tampa Bay Times ότι το επόμενο πρωί, στο ίδιο πάρκο και περίπου την ίδια ώρα , ο άνδρας πυροβόλησε τον Lay.

Το τοπικό αστυνομικό κέντρο επιβεβαίωσε ότι ο 65χρονος Gerald Declan Radford ήταν ο δράστης. Ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε τον Lay σε αυτοάμυνα. Ωστόσο, οι φίλοι του θύματος δεν συμφωνούν με αυτόν τον ισχυρισμό.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει περίπτωση να πρόκειται πραγματικά για αυτοάμυνα», δήλωσε ο Albert Darlington, φίλος και ιδιοκτήτης του σπιτιού του Lay.

«Για πάνω από ένα χρόνο, ο Dec δεν έκανε τίποτα άλλο από το να παρενοχλεί τον Walt. Ούρλιαζε, φώναζε και τον αποκαλούσε γαμημένο κάθε φορά που πήγαινε στο πάρκο».

Οι φίλοι του Lay δήλωσαν στην εφημερίδα Tampa Bay Times ότι εργαζόταν στην εξυπηρέτηση πελατών για μια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης, ενώ παρέδιδε φαγητό για την Uber τα βράδια. Ένας από τους φίλους του πρόσθεσε: «Ήταν καλός με όλους».

A photo of John Walter Lay where he is wearing sunglasses and wearing a grey t-shirt

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο Lay και ο Radford είχαν αρχικά φιλικές σχέσεις. Αλλά αφού ο Radford έμαθε ότι ο Lay ήταν ανοιχτά γκέι, άρχισε να τον στοχοποιεί και να τον βρίζει.

Σύμφωνα με τους Tampa Bay Times, ο δράστης δημοσίευε συχνά αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενος στους λογαριασμούς του στα social media.

Μέχρι στιημής, δεν φαίνεται να έχει συλληφθεί ή να αντιμετωπίζει κατηγορίες.

«Κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και σκέφτηκα, αυτός ο τύπος μόλις σκότωσε τον φίλο μας και δεν φοράει χειροπέδες;», φέρεται να είπε ένας από τους φίλους του Lay. «Ήταν απίστευτο για εμάς».

Η Φλόριντα αποτελεί πλέον ένα κεντρικό μέρος του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ λόγου αλλά και επιθέσεων, κάτι που εν πολλοίς υποκινήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Ron DeSantis. Μόνο τον Μάιο του 2023, έξι νέα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια υπογράφηκαν από τον DeSantis.
Δες και αυτό!