Η Σαουδική Αραβία έχει μια ιστορία αναστολής των δικαιωμάτων των γυναικών και σκληρής καταστολής των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων της.

Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, προέκυψαν αναφορές ότι το Visit Saudi, το επίσημο συμβούλιο τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να είναι χορηγός του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών της FIFA. Η είδηση έχει πυροδοτήσει εκτεταμένες αντιδράσεις, κυρίως λόγω του ιστορικού της χώρας όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τόσο το Football Australia (FA) όσο και το New Zealand Football, οι συνδυασμένοι οικοδεσπότες του τουρνουά του 2023, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την υποτιθέμενη απόφαση, προσθέτοντας ότι απέστειλαν επιστολή στο κυβερνών σώμα ζητώντας επείγουσα διευκρίνιση.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένες/οι που δεν ζητήθηκε η γνώμη της Football Australia, για αυτό το θέμα, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση», δήλωσε η FA την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου. Το New Zealand Football πρόσθεσε ξεχωριστά, «Εάν αυτές οι αναφορές αποδειχθούν αληθινές,, είμαστε σοκαρισμένες/οι και απογοητευμένες/οι, που το μαθαίνουμε αυτό, καθώς το ποδόσφαιρο της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει συμβουλευτεί καθόλου τη FIFA για αυτό το θέμα.»

Η Διευθύντρια των Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών της Human Rights Watch, Minky Worden, δήλωσε: «Είναι μια συγκλονιστική περιφρόνηση της ταλαιπωρίας και της συνεχιζόμενης καταστολής των θαρραλέων υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία».

Η Worden πρόσθεσε: «Αξίζει να θυμηθούμε ότι, μόλις το 2018, οι γυναίκες και τα κορίτσια στη Σαουδική Αραβία δεν επιτρεπόταν να αθλούνται στα σχολεία – ή ακόμα και να παρακολουθούν αθλήματα στα στάδια. Αντί να ξεπλένεται αθλητικά με χορηγίες, για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την παγκόσμια εικόνα της, θα ήταν πολύ καλύτερο, για τη Σαουδική Αραβία, να προβεί σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προάσπισης των βασικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Η ακτιβίστρια της Αμνηστίας της Αυστραλίας, Nikita White, δήλωσε παρόμοια: «Θα ήταν ειρωνεία για τον τουριστικό οργανισμό της Σαουδικής Αραβίας να χορηγήσει τη μεγαλύτερη γιορτή του γυναικείου αθλητισμού στον κόσμο, αν σκεφτεί κανείς ότι, ως γυναίκα στη Σαουδική Αραβία, δεν μπορείς να έχεις καν δουλειά, χωρίς την άδεια των ανδρών κηδεμόνων σας».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.