Φέτος, το TEDxAUEB μάς καλεί να εξερευνήσουμε ένα-ένα τα στρώματα του «εγώ» μας

Αυτή τη χρονιά, το TEDxAUEB, με τίτλο PALIMPSESTO, σας καλεί να εξερευνήσετε ένα-ένα τα στρώματα του «εγώ» σας, ανακαλύπτοντας τη πηγή.

Το πρώτο και μεγαλύτερο πανεπιστημιακό TEDx event, το οποίο διοργανώνεται για 12η χρονιά υπό την αιγίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Απριλίου στο Ωδείο Αθηνών. Εμείς μιλήσαμε με την Αναστασία Κωνσταντινίδη, εκ των φετινών curators, για να μάθουμε περισσότερα.

Ποια θα λέγαμε ότι είναι η ιστορία του TEDxAUEB; Ποιοι είναι οι στόχοι του;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το “TEDxAUEB” αποτελείται από 3 μέρη: το TED, το TEDx και το AUEB. Αρχικά τι είναι το TED; Πρόκειται για ένα Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με στόχο τις “Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν”. Ξεκίνησε σαν ένα 4ήμερο συνέδριο στη Καλιφόρνια πριν 30 χρόνια και πλέον έχει μεγαλώσει σε όλο τον κόσμο διαδίδοντας τον σκοπό του. Τα 2 ετήσια συνέδρια TED προσκαλούν τους κορυφαίους thinkers και doers του κόσμου να μιλήσουν για 18 λεπτά ή λιγότερο πάνω σε επίκαιρες και μη θεματικές, βασισμένες στο ακρωνύμιο του TED: Technology, Entertainment, Design. Tι σημαίνει το TEDx? Στο πνεύμα του “Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν” το TEDx είναι ένα πρόγραμμα για τοπικά, αυτο-οργανωμένα events που καλούν ανθρώπους να μοιραστούν μαζί μια TED εμπειρία. Σε ένα TEDx event, οι ομιλητές έχουν στόχο να συνδυάσουν βαθιές συζητήσεις και τη σύνδεση μεταξύ των θεατών. Έτσι δημιουργήθηκε και το TEDxAUEB!

Το TEDxAUEB είναι το πρώτο και μεγαλύτερο πανεπιστημιακό TEDx event, το οποίο διοργανώνεται για 12η χρονιά υπό την αιγίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οργανωτική ομάδα συνιστάται από εθελοντές φοιτητές του πανεπιστημίου, που έχουν στόχο να ακολουθήσουν το όραμα του TED και να προωθήσουν “ ιδέες που αξίζει να διαδοθούν”. Ο βασικός στόχος του event είναι να προσφέρει μία αξέχαστη μέρα γεμάτη TED talks, performances, workshops και installations για τους συμμετέχοντες, ώστε να τους εμπνεύσουμε να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Ποια θα λέγαμε ότι είναι τα highlights της φετινής διοργάνωσης;

Κάθε χρόνο το highlight είναι σίγουρα το main event που πραγματοποιείται την άνοιξη. Φέτος το TEDxAUEB 2024 με θέμα “Palimpsesto” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Απριλίου στο Ωδείο Αθηνών. Ωστόσο, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί το event ακόμη, ένα highlight που έχουμε σίγουρα από τη φετινή χρονιά είναι το pre-event μας το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο με θέμα “Quo Vadis”. Το pre event είναι ουσιαστικά ένα event μικρότερης εμβέλειας σε συμμετέχοντες και λειτουργεί ως teaser για το main event μας. Δεν διαθέτει ομιλίες, αλλά workshops και διάφορες ενέργειες ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν το TEDxAUEB και τη δράση μας. Σίγουρα ήταν μία σημαντική στιγμή για την ομάδα μας, καθώς αποτέλεσε στη διοργάνωσή του μία δοκιμή του πως θα λειτουργήσει το main event , αλλά και μας έφερε όλες και όλους πιο κοντά.

βρείτε τις ΛΟΑΤΚΙ+ συμμετοχές (και όχι μόνο) της φετινής διοργάνωσης εδώ

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η φιλοξενία ομιλιών από άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας;

Πιστεύουμε και προσπαθούμε να είμαστε ένα ανοιχτό περιβάλλον για όποιο άτομο έρχεται να εκφράζεται ελεύθερα και να είναι η καλύτερη εκδοχή του. Ενημερώνουμε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας για τη δράση μας μέσω activations και media partners, αλλά και η φιλοξενία ομιλιών από άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο των ομιλιών μας, για αυτό και επενδύουμε κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο, έχοντας την αντίστοιχη εκπροσώπηση. Οι ομιλίες μας έχουν κυρίως κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, για αυτό και προσπαθούμε να θίγουμε θέματα που αφορούν όλη τη κοινωνία και να ευαισθητοποιούμε το κοινό μας. Μια ομιλία που θεωρούμε ότι αξίζει να επισημάνουμε είναι του ατόμου Reject aka Lex.

Πιστεύετε ότι διοργανώσεις, όπως η δική σας, συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Όπως προανέφερα, οι ομιλίες και η δράση μας έχουν κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα κατά βάση. Κάθε χρόνο στη προσέγγιση των ομιλιών μας ενσωματώνονται πυλώνες όπως ο άνθρωπος, η ψυχική υγεία, η κοινωνία και ο πολιτισμός, καθώς αποτελούν πυλώνες δράσης που απασχολούν κάθε άτομο και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τροφή για σκέψη. Σίγουρα η επιλογή των ομιλητών μας βασίζεται στο έργο και τις δράσεις τους, αλλά και στο προσωπικό αντίκτυπο που έχουν στη κοινωνία μας. Σαν οργανισμός μπορεί να μην έχουμε άμεση επίδραση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έμμεσα μέσω των ομιλητών και των θεματικών ομιλιών που επιλέγουμε, προσπαθούμε πάντα να θίξουμε θέματα κοινωνικά που αφορούν όλες και όλους μας και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό μας. Το μυστικό ενός επιτυχημένου TED event είναι το κοινό να φύγει προβληματισμένο και εμπνευσμένο από τις ομιλίες.

Φτάνοντας πλέον στη 12η διοργάνωση, υπάρχουν στιγμές που ξεχωρίζουν μέχρι τώρα;

Φέτος είναι η 12η διοργάνωση TEDxAUEB και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το event μας συνεχίζει δυναμικά να μοιράζει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Σίγουρα από τη πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα έχουν περάσει αξιόλογοι ομιλητές, ταλαντούχα μέλη και πάρα πολλές ιδέες, αλλά και τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από το 2012 μέχρι σήμερα. Όντας προσωπικά στον οργανισμό τα τελευταία 4 χρόνια, μπορώ να πω ότι μία στιγμή που ξεχωρίζω είναι κατά τη διάρκεια της καραντίνας το 2020 που το event ακυρώθηκε λόγω μέτρων και χρειάστηκε η ομάδα να προσαρμοστεί στην τεράστια αυτή αλλαγή και να αλλάξει όλη η υπόσταση του event, πλέον σε διαδικτυακό. Ακόμη θυμάμαι 4 χρόνια μετά να χρειαζόμαστε ειδικό χαρτί και να βάζουμε τις μάσκες μας για να πάμε στα γυρίσματα του event, το οποίο προβλήθηκε διαδικτυακά. Σίγουρα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, η οποία μας έκανε πιο δυνατούς σας ομάδα. Πάντως κάθε διοργάνωση είναι ξεχωριστή, γεμάτη νέες, φρέσκιες ιδέες και το ξεχωριστό είναι πως όλ@, παλιά μέλη και νέα, μαζευόμαστε κάθε χρόνο, σαν μία μεγάλη TEDx οικογένεια, για να ζήσουμε αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία του TEDxAUEB με τις “ιδέες που αξίζει να διαδοθούν”.

βρείτε το πρόγραμμα εδώ

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!