Την Περασμένη Κυριακή ένα ομοίωμα του Στέφανου Κασσελάκη κάηκε στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας, στο πλαίσιο των εορτασμών για το καρναβάλι. Το ομοίωμα φορούσε γυναικεία εσώρουχα. Πριν λίγες μέρες, γνωστό καφέ στην Πάτρα έκανε πάρτι «γιορτάζοντας τον γάμο της χρονιάς», με δύο άνδρες να ντύνονται νύφες και να παντρεύονται. Φέτος, ο βασιλιάς καρνάβαλος είναι ομοφυλόφιλος.
Πάντοτε το ελληνικό καρναβάλι είχε την τάση να σατιρίζει την επικαιρότητα. Λαμβάνοντας, έτσι, υπόψη τη δημοσιότητα του Κασσελάκη και τις (επιτηδευμένες) κοινωνικές διαστάσεις που πήρε η ψήφιση της (μερικής) ισότητας στον γάμο, είναι λογικό να υπάρχουν κι ως θεματικές στις διάφορες καρναβαλικές σατιρικές εκδηλώσεις. Μέχρι εδώ καλά.
Έχει, όμως, σημασία να δούμε ποιο είναι το αντικείμενο αυτής της σάτιρας αλλά και τους τρόπους με τους οποίους γίνεται. Γιατί ακριβώς εκεί είναι που γίνονται οι ομοφοβικές αναγνώσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα το περιστατικό με τον Κασσελάκη.
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πολιτικό να γίνεται κεντρικός «καρνάβαλος» και ως τέτοιος να καίγεται στο κέντρο της πλατείας. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός πολιτικούεπιλέγεται ως το κεντρικό χαρακτηριστικό της σάτιρας που δέχεται (και λέω «πρώτη», γιατί ποτέ κανείς πολιτικός δεν έγινε καρνάβαλος επειδή είναι στρέιτ). Και είναι αυτή η επιλογή που καθιστά το όλο πράγμα ομοφοβικό, αφού αναγνωρίζει την ομοφυλοφιλία ως κάτι «γελοίο» και «άξιο χλευασμού», ακριβώς, όπως κάνει εδώ και χρόνια και η «σάτιρα» του Σεφερλή.
Ας πάμε τώρα και στον τρόπο με τον οποίο έγινε, αφού βλέπουμε πως η ομοφυλοφιλία του Κασσελάκη υποδηλώνεται/εκφράζεται μέσα από τα γυναικεία εσώρουχα που φορά το ομοίωμά του. Στο πλαίσιο, δηλαδή, της καρναβαλικής φιέστας, ένας άνδρας σατιρίζεται γιατί είναι ομοφυλόφιλος (ομοφοβικό) και απεικονίζεται υποτιμητικά με γυναικεία χαρακτηριστικά (σεξιστικό). Αντίστοιχη και η περίπτωση στο μπαρ της Πάτρας, όπου επέλεξαν δύο άνδρες να ντυθούν γυναίκες και να παντρευτούν.
Τόσο η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του Σύριζα όσο και αυτή της ψήφισης του νόμου που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται είναι γεμάτα από δηλώσεις και περιστατικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις καρναβαλικές διοργανώσεις (αν θέλουν ντε καλά να σχολιάσουν την επικαιρότητα). Η εμμονή τους, ωστόσο, με το κομμάτι της -γκέι- σεξουαλικότητας λέει πολλά.
Αν τώρα βρίσκετε όλα αυτά που σας γράφω «δύσκολα» και «υπερβολικά» επιτρέψτε μου να σας το πω κι αλλιώς. Καμία σάτιρα και καμία δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί όσο μας κυνηγούν στις πλατείες ανά εκατοντάδες!