Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014 παρουσιάστηκε εχθές το μεσημέρι στο κτίριο του μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς), με αρκετούς καλλιτέχνες να δίνουν το «παρών» αποδεικνύοντας ότι ακόμα και μέσα σε περίοδο κρίσης η χώρα μας δίνει χώρο στον πολιτισμό.
Οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο διευθυντής του φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, σημειώνοντας – με το γνωστό χιούμορ που το διακρίνει- ότι το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν έχει κλείσει ακόμη, αφού ήδη μπαίνοντας στο αίθουσα δέχτηκε πέντε καλλιτεχνικές προτάσεις.
«Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σηκώνει τη φετινή αυλαία , σταθερό στις αρχές που θέσαμε για πρώτη φορά σε αυτή την αίθουσα πριν από εννέα χρόνια: τέχνη ποιότητας για όλους, χωρίς δημαγωγικές ευκολίες, ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, εμπιστοσύνη στις προτάσεις των νέων, ανοιχτός διάλογος με την τέχνη των άλλων χωρών. Ταυτόχρονα, ως ζωντανός θεσμός, το Φεστιβάλ διατηρεί ουσιαστική σχέση με τα ζητήματα της κοινωνίας».
Αν και στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εμφανίζονται αρκετά γνωστά ονόματα (Ιζαμπέλλα Ροσελλίνι, Αντζέλικα Λίντελ, Λυκ Μποντί κλπ) το φετινό πρόγραμμα «αναδύει» ένα άρωμα φρεσκάδας με πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους (στο φεστιβάλ) σκηνοθέτες να συμμετέχουν.
«Έχοντας συμβάλει, όλα αυτά τα χρόνια, στην κάλυψη του χαμένου χρόνου σε σχέση με την επαφή μας με το ξένο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, κρίναμε σκόπιμο, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, να δώσουμε έμφαση στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών. Έτσι, σε πείσμα των καιρών, παρουσιάζουμε φέτος 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (εικοσιτρείς στην Αθήνα, τρεις στα Επιδαύρια και μία στη Μικρή Επίδαυρο), πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες».
Πιο συγκεκριμένα οι Θέμελης Γλυνάτσης, Σάββας Στρούμπος, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Ιώ Βουλγαράκη, Δημήτρης Τάρλοου, Γιάννης Μόσχος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δημήτρης Καραντζάς και Έκτορας Λυγίζος κάνουν τις πρώτες σκηνοθετικές τους απόπειρες στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα λείπουν και οι ξένες παραγωγές (5 στο σύνολο) που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο φεστιβάλ.
Στις υπόλοιπες τέχνες, το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν ονόματα όπως αυτό της Νάνα Μούσχουρη, της Μαίρη Λίντα, της Μελίνας Τανάγρη, του Γίρζι Κύλιαν, του Κωνσταντίνου Ρήγου, του Πάτροκλου Σκαφίδα και πολλών άλλων γνωστών καλλιτεχνών.
Δεν έλειψαν-όπως είναι φυσικό- τα σχόλια που σχετίζονται με τα οικονομικά του θεσμού, αφού σύμφωνα με τον κ. Λούκο ο φετινός προϋπολογισμός είναι κατά 700.000 ευρώ μικρότερος, με κάποιες από τις εκδηλώσεις να αυτοχρηματοδοτούνται.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και η κατάσταση της Καμεράτας, η οποία κινδυνεύει να κλείσει. Μέλη της ορχήστρας, μάλιστα, μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια έξω από το χώρο της παρουσίασης.
«Είναι αδιανόητο να κλείσει η Καμεράτα που έχει πετύχει τόσο με τον Γιώργο Πέτρου».
Παρά όμως την οικονομική στενότητα και χωρίς έναν Υπουργό Πολιτισμού να παρευρίσκεται στη συνέντευξη τύπου (όπως είθισται), το αίσθημα αισιοδοξίας ήταν διάχυτο με τους καλλιτέχνες να χειροκροτούν και να εύχονται σε όλους καλή επιτυχία.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ