Το Rainbow Cities Network παρουσιάζει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές LGBTQ+ πολιτικής για τις τοπικές διοικήσεις μετά από δύο χρόνια εντατικής εργασίας.

Χθες, 17 Μαΐου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Λεσβιοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας (IDAHOBIT), το Rainbow Cities Network (RCN) δημοσίευσε τις πρώτες του κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής για τη βελτίωση της ζωής των LGBTQ+ ατόμων σε τοπικές κοινότητες και πόλεις της Ευρώπης.

Το Rainbow Cities Network είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων και δήμων από 22 διαφορετικές χώρες (πόλη από την Ελλάδα δυστυχώς δεν συμμετέχει). Με γενικό στόχο να αυξήσει τον αντίκτυπο των τοπικών προσεγγίσεων στη δημιουργία πλήρους κοινωνικής ένταξης για τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, το RCN εστιάζει στην ανταλλαγή εμπειριών και στην εξερεύνηση πιθανών κοινών δράσεων μεταξύ διαφορετικών πόλεων.

21 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, όπως το Άαρχους, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, ο Κορκ, το Αμβούργο, το Κότορ, η Λουμπλιάνα, το Παρίσι, το Ρότερνταμ και η Βιέννη για να αναφέρουμε μόνο μερικές, συμμετείχαν στη δημιουργία των πάνω από 50 κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής.

Δημοσιεύτηκε το έγγραφο με τον τίτλο Rainbow Cities in Action, που περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων και κατευθυντήριων γραμμών για ενέργειες και καλές πρακτικές για τις τοπικές αρχές που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη ζωή των μελών της τοπικής LGBTQ+ κοινότητας.

Δίνοντας στις συμμετέχουσες πόλεις ως θετικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές, ο οδηγός καλύπτει 13 διαφορετικά πεδία πολιτικής, καλύπτοντας θέματα όπως η Υγεία, οι Οικογένειες, η Νεολαία, η Αναπηρία και η Ένταξη, η Πολιτιστική Ποικιλομορφία και η Μετανάστευση, οι Κοινωνικές δυσκολίες, ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός και η Ιστορία.

Δίνοντας έμφαση σε θέματα, όπως η ευθύνη και η λογοδοσία, η πρόσβαση, η ένταξη και η συμμετοχή και η τελευταία, αλλά όχι ασήμαντη εκπαίδευση και εκπροσώπηση, τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετές συναντήσεις και περισσότερα από 24 εργαστήρια έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή των κατευθυντήριων γραμμών.

Η πρώτη συνάντηση για να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 2021 και με γενικό στόχο την ανταλλαγή και παροχή συμβουλών για επιτυχημένες πολιτικές σε όλη την Ευρώπη, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν άλλες τέσσερις φορές, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κορκ τον Ιανουάριο του 2023.

Η πρόεδρος του RCN της πόλης του Αννόβερου Juliane Steeger δήλωσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια εργαστήκαμε για τη συγκέντρωση παραδειγμάτων βέλτιστων πρακτικών από περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές πόλεις σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης των διακρίσεων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των queer ατόμων σε τοπικό επίπεδο και είμαστε πολύ χαρούμενες/οι/α που παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα στο κοινό σήμερα».

Αναγνωρίζοντας την αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά της κοινότητας, η Juliane Steeger ελπίζει ότι η έκθεση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες, σημειώνοντας ότι «Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, οι LGBTIQ+ κοινότητες συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ενώ παράλληλα απαιτούν ίσα δικαιώματα από τις κυβερνήσεις. Επομένως, αυτές οι οδηγίες είναι μια απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς […]. Με αυτό το έγγραφο, μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, τις γνώσεις μας και την τεχνογνωσία μας, για να επιτύχουμε ίσα δικαιώματα για τους queer ανθρώπους παντού».

Εάν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε το πλήρες έγγραφο, μπορείτε να το δείτε εδώ.