Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει επιστολή σχετικά με την υπόθεση του Ζακ

227
Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών (Efsyn), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και συγκεκριμένα η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LIBE), εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, έστειλε μια επιστολή ως απάντηση στη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου σχετικά με την δολοφονία του γιου της αλλά και για την δίκη της δολοφονίας του. Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει ότι «οι συνομιλητές εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες […] για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η δίκη για τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζαχαρία Κωστόπουλου το 2018 και για την απαλλαγή όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην εικαζόμενη αστυνομική βία».

Η επιστολή στάλθηκε ως απάντηση στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία είχε προσφύγει η Ελένη Κωστοπούλου με σκοπό να ζητήσει από τους βουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να σταματήσουν πρακτικές που είναι αντίθετες με τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας». Η υπόθεση είχε μείνει ανοιχτή, εν αναμονή της απάντησης της LIBE.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών (Efsyn), η LIBE έστειλε μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση, επισημαίνοντας ότι «η επιτροπή LIBE ενθαρρύνει την PETI να διατηρήσει την αναφορά ανοιχτή ώστε να επιτρέψει να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση και ενδεχομένως να εξετάσει περαιτέρω τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην αναφορά, σε διάλογο με τις εθνικές αρχές, ιδίως με τα αρμόδια υπουργεία». Στη συνέχεια, αναφέρει ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το θέμα κατά τη συνέχιση της παρακολούθησης της κατάστασης στην Ελλάδα και όταν συζητούν θέματα που σχετίζονται με την υπόθεση».

Η επιστολή, πέρα από τις ανησυχίες που εξέφρασε για την υπόθεση του Ζακ, αναφέρθηκε και στο γενικότερο κλίμα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, στην επιστολή διαβάζουμε ότι: «Μεταξύ των συμπερασμάτων, εκφράστηκαν γενικά σοβαρές ανησυχίες για “πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα”. (…) Στην τελευταία έκθεση για τα θεμελιώδη δικαιώματα που καλύπτει τα έτη 2020 και 2021, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ιδίως κατά δημοσιογράφων, και απευθύνεται έκκληση για απόδοση ευθυνών για τις πράξεις αυτές. Στο ψήφισμά του για το 2021, το Ε/Κ υπενθύμισε ότι “οι διακρίσεις και η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από την αστυνομία εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα στην Ενωση”»,

Η επιστολή θα κατατεθεί στην Επιτροπή Αναφορών στις 24 Μαΐου. Όπως διαβάζουμε και στην Εφημερίδα των Συντακτών (Efsyn), «κάποια πολιτική ομάδα θα ζητήσει να συζητηθεί ξανά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόφαση να ζητηθεί γραπτώς η θέση των ελληνικών αρχών για το θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση, η αναφορά θα μείνει ανοιχτή μέχρι νεωτέρας».