Έξι κλασικά ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία που “πρέπει” να διαβάσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου

24/07/2023
από
Τα τελευταία δύο χρόνια, η ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία έχει γίνει πολύ πιο προσιτή και κυρίαρχη και ως λεσβία και λάτρης των βιβλίων, δεν θα μπορούσα να έχω μεγαλύτερη εμμονή.

Γράφει η Ella Porteous, για το περιοδικό DIVA

Είμαι σίγουρη ότι θα έχετε δει λίστες με τίτλο «50 κομμάτια κλασικής λογοτεχνίας που όλοι πρέπει να διαβάσουν πριν πεθάνουν». Ακολουθεί μια πρόταση από έξι βιβλία που θεωρούνται κλασική  ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία που όλα τα  ΛΟΑΤΚΙ+ και όχι μόνο άτομα, θα πρέπει να διαβάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αυτές οι ιστορίες είναι ισχυρές εξερευνήσεις της  ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα, διερευνώντας θέματα διπλής διαγραφής, το σπάσιμο των ορίων του φύλου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ μη λευκά πρόσωπα. Παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα μυθιστορήματα γράφτηκαν κατά τη διάρκεια μιας εποχής, που το να είσαι  ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν ποινικό αδίκημα, δείχνουν πόσο ανθεκτικά και αυθεντικά περήφανα είναι τα  ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 


“The Color Purple” της Alice Walker (1982)

Ξεκινάω αυτή τη λίστα με το The Color Purple της Alice Walker, όχι μόνο επειδή είναι ένα αριστούργημα της  ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνίας, αλλά και επειδή η προσαρμογή του μιούζικαλ κυκλοφορεί στις 25 Δεκεμβρίου. Το μυθιστόρημα, το οποίο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη μυθοπλασία το 1983, διαδραματίζεται στην αγροτική Γεωργία των αρχών του 20ου αιώνα και ακολουθεί δύο αδερφές, τη Σέλι και τη Νέτι, που χωρίστηκαν ως παιδιά. Είναι γραμμένο ως μια σειρά επιστολών, εξερευνά την οικογενειακή και σεξουαλική κακοποίηση, που με τον τρόπο που αποδόθηκε τότε ήταν επαναστατική. Αλλά θα χρειαστεί να έχετε ένα κουτί με χαρτομάντιλα δίπλα σας ενώ διαβάζετε.


“Orlando” της Βιρτζίνια Γουλφ (1928)

Θεωρείται κλασικό μεταξύ των φεμινιστριών και των μελετητών του φύλου. Η ιστορία ξεκινά στην Ελισαβετιανή Αγγλία με πρωταγωνιστή, το άτομο με το όνομα Ορλάντο. Σε ηλικία τριάντα ετών, ξυπνά στην Κωνσταντινούπολη ως γυναίκα. Το μυθιστόρημα τελειώνει στην Αγγλία το 1928 με το Ορλάντο τώρα σύζυγο και μητέρα, να εξερευνά ένα μέλλον με δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Η Βιρτζίνια, η οποία θεωρείται  ΛΟΑΤΚΙ+ πρότυπο της λογοτεχνίας, δημιούργησε το Ορλάντο ως φανταστική ενσάρκωση της ερωμένης της Vita Sackville-West. Το Orlando δημοσιεύτηκε σχεδόν 100 χρόνια πριν, αλλά εξακολουθεί να επαινείται για τη ασάφεια των ορίων του φύλου και την αξιολόγηση του σεξισμού στην κοινωνία.


“Giovanni’s Room” του Baldwin James (1956)

Το Giovanni’s Room είναι μια εκπληκτική ιστορία αγάπης μεταξύ δύο ανδρών στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950. Ακολουθούμε τον Ντέιβιντ, έναν νεαρό Αμερικανό που ξεκινά μια σχέση με τον δελεαστικό Τζιοβάνι μετά την αναχώρηση της κοπέλας του για την Ισπανία. Το μυθιστόρημα είναι μια σπαρακτική εξερεύνηση των αγώνων ενός νεαρού αμφιφυλόφιλου άνδρα και της επακόλουθης αποξένωσης που νιώθει από μια κοινωνία που δεν αποδέχεται την ταυτότητά του. Αυτή η εξέταση της αμφιφυλοφιλίας ήταν επαναστατική κατά τη διάρκεια της δημοσίευσής της και εξακολουθεί να είναι ένα αγαπημένο κλασικό ΛΟΑΚΤΙ+ βιβλίο  67 χρόνια αργότερα.


“The Price Of Salt” από την Patricia Highsmith (1952)

Ίσως γνωρίζετε το μυθιστόρημα της Patricia Highsmith με το εναλλακτικό του όνομα, Carol, το οποίο διασκευάστηκε στην ταινία του 2015 με πρωταγωνιστές την Cate Blanchett και τη Rooney Mara. Η Patricia έγραψε το μυθιστόρημα μετά από μια συνάντηση με μια ελκυστική ξανθιά γυναίκα με παλτό βιζόν, η οποία αγόρασε μια κούκλα από αυτήν ενώ εργαζόταν ως εποχιακή πωλήτρια στο Bloomingdales. Μαγεμένη από αυτή τη γυναίκα, στήριξε τον χαρακτήρα της Carol πάνω της. Η ιστορία ακολουθεί την Therese Belivet, μια νεαρή γυναίκα που ζει στο Μανχάταν. Αφού συναντά την Carol με τρόπο που μοιάζει με την εμπειρία της Πατρίσια, η Therese συναρπάζεται. Καθώς το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά, συνειδητοποιούν ότι η σχέση τους θα έχει κόστος.


“Confessions Of A Mask” του Yukio Mishima (1949)

Στο δεύτερο μυθιστόρημα του Yukio Mishima, μας συστήνεται ο Kochan, ένα νεαρό αγόρι που αγωνίζεται να κρύψει το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έλξη του για μερικά από τα αγόρια της τάξης του, βγαίνει με ένα κορίτσι που ονομάζεται Sonoko, ωστόσο, αυτό βαθαίνει την έλξη του για τους άντρες. Αυτό το μυθιστόρημα θεωρείται ως μια ημι-αυτοβιογραφική αφήγηση της εφηβείας του Yukio, εξερευνώντας τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις ομοφυλόφιλος στην Ιαπωνία εν καιρώ πολέμου.


“Open Me Carefully: Emily Dickinson’s Intimate Letters To Susan Huntington Dickinson” από την Emily Dickinson και επιμέλεια από τις Ellen Louise Hart και Martha Nell Smith (1998)

Για το έκτο και τελευταίο βιβλίο της ΛΟΑΤΚΙ+  λογοτεχνίας μας, έχουμε μια συλλογή από γράμματα της Emily Dickinson προς τη γειτόνισσα, κουνιάδα και ερωμένη της, Susan Huntington Dickinson. Αυτή η συλλογή περιέχει την τριανταεξάχρονη αλληλογραφία τους και το πάθος και την αγάπη της μίας για την άλλη ξεπηδούν από τη σελίδα. Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση των επιστολών, ιστορικοί και μελετητές μας έδωσαν την κλασική γραμμή που όλοι γνωρίζουμε και μισούμε, υποστήριξαν δηλαδή ότι το ζευγάρι ήταν «απλώς φίλες». Παρόλα αυτά, η ιστορία αγάπης της Emily και της Sue έχει λατρευτεί σε όλον τον κόσμο και το 2019 το Apple TV τη μετέτρεψε σε μια υπέροχη τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνίστριες τη Hailee Steinfeld και την Ella Hunt.




Δες και αυτό!