Ευάγγελος Βενιζέλος: Νομικό ζήτημα η ισότητα στον γάμο

24/01/2024
από
Σε δηλώσεις που έκανε στο κανάλι του ΣΚΑΙ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι η ισότητα στον γάμο είναι ένα απόλυτα νομικό ζήτημα χωρίς ηθικές προεκτάσεις. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους «Αταίριαστους» ο ίδιος τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το δικαίωμα στον γάμο σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

«Υπάρχει μία πραγματικότητα αρρύθμιστη και η έλλειψη ρύθμισης δημιουργεί αδικίες και ανισότητες αλλά και αδιέξοδα νομικά. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά. Αυτό δεν αφορά το κεντρικό ρεύμα της κοινωνίας αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι φιλελεύθερη και πλουραλιστική και πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτων φύλου να μπορούν να συνάπτουν αυτή τη δικαιοπραξία. Το ζήτημα είναι απολύτως νομικό και δεν έχει καμία διάσταση ηθική και θρησκευτική», είπε.

Πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι το κράτος των πολιτών, της ισονομίας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και βεβαίως όταν έχεις μία πραγματικότητα που είναι η ομόφυλη σχέση και έχεις και παιδιά που προκύπτουν, αυτό δεν μπορείς να το αφήσεις αρρύθμιστο και να αφήνεις ανθρώπους στο σκοτάδι και στο περιθώριο».

Σχετικά με το αν θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης ώστε να μην επεκταθεί το δικαίωμα του γάμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Αυτό θα ήταν ένα άλλο σύμφωνο συμβίωσης, ενισχυμένο για τους ομοφυλόφιλους. Αυτό θα σήμαινε ότι κατασκευάζεις έναν θεσμό μόνο για αυτούς και δεν τους υπάγεις στο γενικό σύμφωνο συμβίωσης αλλά ούτε στον γάμο. Άρα κάνεις κάτι άλλο που είναι πάνω από το σύμφωνο και κάτω από τον γάμο. Αυτό συνιστά ανισότητα και αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Πολιτεία και η έννομη τάξη πρέπει να κινηθεί με μια αρχή που σέβεται την ισότητα και απαγορεύει τις διακρίσεις».
Δες και αυτό!