Ο 59ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision τέλειωσε και άφησε μια γλυκόπικρη γεύση σε όλους μας, τηλεθεατές, δημοσιογράφους, Eurofans.

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού η Αυστριακή Conchita Wurst με το τραγούδι “Rise Like a Phoenix” και με συμφωνία κοινού και επιτροπής. Το ότι η Αυστρία θα κέρδιζε το διαγωνισμό το αντιληφθήκαμε στην Κοπεγχάγη (οι δημοσιογράφοι) με το τέλος του 2ου ημιτελικού στις 8 Μαϊου. Κι ενώ εκείνη τη στιγμή η Σουηδία και η Αρμενία ήταν τα μεγάλα φαβορί μετά τον 2ο ημιτελικό, Ελλάδα και Αυστρία θεωρήθηκαν τα μεγάλα φαβορί για το βραβείο.

Η σειρά εμφάνισης του τελικού όμως έφερε Ελλάδα και Αυστρία στην ίδια ώρα εμφάνισης (καθώς αποφασίζουν οι παραγωγοί και δεν γίνεται πλέον κλήρωση) κάτι που προκάλεσε την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια σε όλους μας και ιδίως στην Ελληνική αποστολή, η οποία και σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης απο το διαγωνισμό.

Η Ελλάδα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τα παιδιά (Freaky Fortune & Risky Kidd) να κλέβουν τις εντυπώσεις και τους 800 δημοσιογράφους στο κέντρο τύπου να μιλάνε για την καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας μας από το 2005! Μιλούσαν ακόμα και για βραβείο. Όμως οι εθνικές επιτροπές “περιέργως” (και αυτό το τονίζουν όλες μας οι πηγές) μας καταρράκωσαν στη βαθμολογία και έτσι ακόμα και οι ψήφοι από το televoting δεν μας βοήθησαν να ανέβουμε πάνω από την 20η θέση, τη χειρότερη ever της Ελλάδας στο διαγωνισμό.

Έκπληξη ήταν η ψηφοφορία και για την Πολωνία την οποία “τσάκισαν” οι επιτροπές καθώς θεώρησαν απρεπή τα πολλά σεξιστικά υπονοούμενα από τις Σλάβες “πλύστρες” επί σκηνής. Αν δεν υπήραν επιτροπές η Πολωνία θα είχε καταλήξει στην 6η θέση. Έκπληξη ήταν και η θέση της Ρωσίας, η οποία αντιμετώπισε το γιουχάρισμα των θεατών και την αρνητική ψήφο των επιτροπών. Το θέμα με την Ρωσία ήταν περισσότερο το θέμα του ομοφοβικού νόμου που θεσπίστηκε πέρσι το καλοκαίρι παρά η εισβολή στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά το ελληνικής σύνθεσης τραγούδι (από το Δημήτρη Κοντόπουλο) πήρε τελικά την 7η θέση. Όμως κάθε φορά που η Ρωσία έπαιρνε βαθμούς τα δίδυμα, Αναστασία και Μαρία Tolmachevy έκλαιγαν στο green room αντί να χαρούν, λόγω του γιουχαρίσματος.

Έκπληξη ήταν η 2η θέση της Ολλάνδίας με την Isle DeLange και Waylon να κατακτούν την υψηλότερη θέση για τη χώρα τους μετά το 1975! Το τραγούδι ήταν μεν καλό, αλλά κανείς δεν κατάλαβε γιατί πήγε τόσο ψηλά. Για τους λάτρεις των στατιστικών όμως, να θυμήσω ότι το 2001, όταν ο διαγωνισμό έγινε πάλι στην Κοπεγχάγη, τη 2η θέση στον τελικό είχε πάρει πάλι τραγούδι με country στυλ.

Έξαλλοι είναι οι Γάλλοι και οι Ισραηλινοί. Οι πρώτοι γιατί τερμάτισαν τελευταίοι στον τελικό, κάτι που δεν περίμεναν και οι δεύτεροι γιατί αποκλείστηκαν από τον τελικό ενώ θεωρούνταν μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στον τελικό. Η Ισραηλινή Mei Finegold θεωρείται λοιπόν, ως η Kate Ryan του 2014. Η Κate Ryan εκπροσώπησε το Βέλγιο το 2006 και ενώ ήταν ένα απο τα μεγάλα φαβορί για το βραβείο αποκλέιστηκε από τον ημιτελικό! και της έμεινε ο τίτλος! Επιστρέφω στη Γαλλία για να σας δείξω το βίντεο με τους εκπροσώπους της χώρας την περασμένη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση φορώντας ΜΟΝΟ τις κάλτσες τους!