Tα περισσότερα άτομα μπορούν να αναγωρίσουν την κλασσική Pride σημαία και τη συμπεριληπτική Progress Pride σημαία. Λιγότερα, ωστόσο, γνωρίζουν για τη μακρά ιστορία της λεσβιακής σημαίας υπερηφάνειας.

Πρόκειται για μια σημαία που έχει εξελιχθεί δραματικά με την πάροδο των ετών, της οποίας η πιο επικρατούσα εκδοχή σήμερα, είναι αυτή που δεν έχει μεγάλη ομοιότητα με τη σημαία Labrys Pride Flag που παρουσιάστηκε το 1999. Και ενώ δεν υπάρχει ακόμη μια “επίσημη” σημαία λεσβιακής υπερηφάνειας, η κουήρ κοινότητα δημιουργεί συνεχώς νέες και συμπεριληπτικές σημαίες, όπως οι non-binary λεσβιακές σημαίες.

Η ιστορία της λεσβιακής Pride σημαίας.

Πρώτη ήταν η σημαία Labrys Pride Flag, που σχεδιάστηκε από έναν γκέι γραφίστα ονόματι Sean Campbell το 1999. Η σημαία Labrys παρουσιάζει ένα λευκό διπλό τσεκούρι, που ονομάζεται labrys, τοποθετημένο πάνω σε ένα ανεστραμμένο μαύρο τρίγωνο με μωβ φόντο. Ο Campbell επέλεξε αυτές τις εικόνες για το συμβολισμό τους και τη σύνδεση τους με τη λεσβιακή κοινότητα.

Το μωβ είναι ένα χρώμα που έχει συνδεθεί με τη λεσβιακή κοινότητα από τότε που η ποιήτρια Σαπφώ, έγραψε για κορίτσια που φορούσαν στέμματα ραμμένα από βιολέτες. Το ανεστραμμένο μαύρο τρίγωνο παραπέμπει στο σύστημα αναγνώρισης που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να οριοθετούν τους κρατούμενους, ένας γενικός όρος για τους ανθρώπους που η ύπαρξη τους ήταν αντίθετη με τον ναζιστικό κανόνα, συμπεριλαμβανομένων των λεσβιών. Η ίδια η Labrys (Λάβρυς – ο αντίστοιχος πέλεκυς) είναι ένα όπλο που συνδέεται με διάφορες αρχαίες μητριαρχικές κοινωνίες και με τις Αμαζόνες, μια φυλή πολεμιστριών στην ελληνική μυθολογία. Η Λάβρυς χρησιμοποιήθηκε επίσης από το λεσβιακό ριζοσπαστικό φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του 1970 ως σύμβολο εξουσίας.

Ενώ η σημαία Labrys ήταν ίσως η πιο γνωστή λεσβιακή pride σημαία στη δεκαετία του 2000, έκτοτε έχει χάσει την φήμη της για διάφορους λόγους. Ορισμένα άτομα δεν θέλουν να χρησιμοποιούν μια σημαία που σχεδιάστηκε από έναν cis άνδρα. Επίσης, η χρήση εικόνων που παραπέμπουν στο Ολοκαύτωμα είναι αρκετά αμφιλεγόμενη.

Γύρω στο 2010, μια νέα σημαία άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή, γνωστή ως “Pink Lesbian Pride Flag” ή “Lipstick Lesbian Pride Flag” και δημιουργήθηκε από την blogger Natalie McCray το 2010. Η σημαία αυτή διαθέτει επτά λωρίδες σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ με ένα σημάδι κραγιόν τοποθετημένο στην επάνω αριστερή γωνία. Η ροζ σημαία, η οποία περιλαμβάνει τις ίδιες επτά λωρίδες αλλά δεν έχει το σημάδι κραγιόν, έγινε τελικά πιο δημοφιλής. Πολλά άτομα αντέδρασαν αρνητικά στην εκδοχή της σημαίας με το κραγιόν, καθώς απέκλειε όλο το φάσμα λεσβιών που δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από μια σημαία που βασίζεται μονάχα στη θηλυκότητα.

Αυτό μας φέρνει στη σημαία υπερηφάνειας Sunset Lesbian Pride Flag, που δημιουργήθηκε από ένα non-binary lesbian άτομο ονόματι Emily Gwen το 2018. Αυτή η σημαία διαθέτει επτά λωρίδες σε μια χρωματική διαβάθμιση από το πορτοκαλί στο ροζ, με τις δικές τους σημασίες.

Αυτή η εκδοχή είναι ίσως μια από τις πιο διαδεδομένες εκδοχές της λεσβιακής σημαίας σήμερα, είτε με επτά λωρίδες είτε στην απλοποιημένη μορφή της με πέντε λωρίδες.

Αν ψάξετε θα βρείτε πολλές σημαίες που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στις πιο γνωστές και βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς εξέλιξης. Οπότε, αν καμία από τις λεσβιακές σημαίες που βλέπετε σήμερα δεν σας εκφράζει, μπορείτε να φτιάξετε και δικιά σας.

Υπάρχουν non binary λεσβιακές σημαίες; 

Υπάρχουν μερικές! Οι περισσότερες εκδοχές της non binary λεσβιακής σημαίας διαθέτουν την ίδια μορφή με επτά λωρίδες, αλλά με μια ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων και σημασιών. Τουλάχιστον δύο έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Η πιο δημοφιλής διαθέτει επτά λωρίδες. Και οι δύο δημιουργήθηκαν από χρήστες του Twitter για να καλύψουν ένα κενό που έβλεπαν στην υπάρχουσα λίστα σημαιών λεσβιακής υπερηφάνειας, υπογραμμίζοντας πόσο δυναμική μπορεί να είναι η εξέλιξη τους.

Υπάρχει Σαπφική λεσβιακή σημαία;

Ναι! Η πιο γνωστή σαπφική σημαία έχει ροζ χρώμα και απεικονίζει μια βιολέτα στο κέντρο της. Η λέξη “sapphic” προέρχεται από τη Σαπφώ και η βιολέτα παραπέμπει και πάλι στο έργο της. Η βιολέτα είναι επίσης σύμβολο της σαπφικής αγάπης. Για όσα δεν γνωρίζουν, το sapphic είναι ένας όρος ομπρέλα για κάθε κουήρ άτομο που νιώθει να ταυτίζεται με αυτήν τη λέξη.

Ποιες είναι οι λεσβιακές σημαίες Sun (Ήλιος) και Moon (Φεγγάρι);

Οι σημαίες του ήλιου και του φεγγαριού είναι δύο παραλλαγές της σημαίας με χρώματα προσαρμοσμένα ώστε να ταιριάζουν με την αισθητική του ήλιου και του φεγγαριού, αντίστοιχα. Η λεσβιακή σημαία Ήλιος έχει κόκκινη και πορτοκαλί χρώματα, ενώ η λεσβιακή σημαία του φεγγαριού, περισσότερα σκούρα μωβ και ροζ χρώματα.

Όλες αυτές οι σημαίες είναι εμβληματικές για το πώς το διαδίκτυο σε συνδυασμό με την αποκέντρωση της κουήρ κουλτούρας, ιστορίας και εμπειρίας, οδηγεί τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα και να φτιάξουν αντιπροσωπευτικές σημαίες για οποιαδήποτε ταυτότητα έχουν, ή ακόμα και επειδή μπορεί να είχαν μια καλή ιδέα. Το κάθε άτομο μπορεί να φτιάξει μια σημαία υπερηφάνειας, ακόμα και εσείς.