Το να έχετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τη συναίνεση και την ευχαρίστηση είναι θεμελιώδους σημασίας για να διασφαλίσετε ότι εσείς και οι σύντροφοί σας απολαμβάνετε πλήρως το σεξ.

Όλ@ γνωρίζουμε ότι σεξουαλική αγωγή στα σχολεία στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ειδικά όταν αφορά σε κουήρ άτομα. Οι σχέσεις και η σεξουαλική εκπαίδευση δεν πρέπει να αφορούν μόνο την αναπαραγωγή. Θα πρέπει να αφορά τα άτομα που χτίζουν τη δική τους γνώση και στη συνέχεια τη μοιράζονται με κάποιο άλλο άτομο (αν το επιλέξουν). Τρία είναι τα βασικά θέματα, που συχνά παραβλέπονται, αλλά είναι απαραίτητα για την καλή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: η επικοινωνία, η συναίνεση και η ευχαρίστηση.


Επικοινωνία

Ως κουήρ άνθρωποι, συχνά αναμένεται να εκπροσωπήσουμε ένα φύλο, μία σεξουαλικότητα ή μία κάποια έκφραση αυτών. Δεν χρωστάμε σε κανέναν καμία εξήγηση ή ένα μάθημα για τυχόν συγκεκριμένους αυτοπροσδιορισμούς μας. Έτσι, πρέπει να είστε πρόθυμ@ να επικοινωνήσετε τις ανάγκες σας, τις προσδοκίες σας, τις επιθυμίες σας και τα όριά σας σε μία/έναν/@ σύντροφο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο και συχνά, μπορεί να μην αισθάνεστε σίγουρ@ για να εκφραστείτε, λόγω του φόβου της επίκρισης.

Το σεξ δεν είναι κάτι που πρέπει να «συμβεί» σε κάποιο άτομο. Η αποδόμηση της ταξινόμησης του Top/Bottom και του Fem/Masc και το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χτίσει δυναμικά την έκφραση του εαυτού μας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιών, ευτυχισμένων σχέσεων και σεξ. Φοβάστε ότι το να εξηγήσετε πώς σας αρέσει να σας αγγίζουν ή να σας μιλούν μπορεί να «χαλάσει τη διάθεση» είναι φυσικό και είναι μία έκπτωση που πολλά από εμάς έχουμε κάνει.

Το να είσαι πρόθυμ@ συμμετέχων είναι σημαντικό, αλλά το να είσαι ενεργ@ διευκολύνει και τα δύο (ή περισσότερα) μέρη. Πρέπει να μπορούμε να πούμε, «δεν μου αρέσει αυτό» ή «θα προτιμούσα να το κάνουμε έτσι την επόμενη φορά». Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της πράξης, είναι απαραίτητος ένας αναστοχασμός μετά τη συνουσία. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να μπορείτε να ρωτήσετε την/τον/@ σύντροφό σας για τις αγαπημένες ή λιγότερο αγαπημένες στιγμές, τι απόλαυσε περισσότερο, ή αν υπήρχε κάτι που δεν της/του/@ άρεσε. Και αν ξανακάνατε κάτι μαζί, πώς θα μπορούσατε να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση; Η πλαισίωση του πράγματος με θετικό τρόπο μπορεί σίγουρα να βοηθήσει και να επιτρέψει την αλλαγή και τη μάθηση.


Συγκατάθεση

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, βλέπουμε συχνά τη συναίνεση ως κάτι που ένα αγόρι πρέπει να ζητήσει από ένα κορίτσι πριν κάνουν σεξ. Αυτός είναι ένας πολύ περιορισμένος τρόπος σκέψης. Η συγκατάθεση δεν έχει φύλο και όλ@ θα πρέπει να τη ζητάμε και να τη δίνουμε. Η συναίνεση είναι σεβασμός και διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι νιώθουν άνετα, χαλαρά και χαρούμενα για μια προγραμματισμένη σεξουαλική δραστηριότητα που θα πραγματοποιηθεί.

Η εκπαίδευση της συναίνεσης συχνά λείπει σε σχέση με τις κουήρ σχέσεις ή πλαισιώνεται με ετεροτυπικό τρόπο που μπορεί να αφήσει τα LGBTQ+ άτομα με το να προσπαθούν να συνδυάζουν πληροφορίες που δεν τους ταιριάζουν. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε υποθέσεις ότι η σεξουαλική επιθετικότητα ή η βία είναι απλώς ένα cis-het φαινόμενο, πράγμα επικίνδυνο. Επιπλέον, μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα της LGBTQ+ κοινότητας να μιλήσουν για την ενδοοικογενειακή ή τη σεξουαλική βία.

Η συγκατάθεση για κάθε σεξουαλική πράξη θα πρέπει να είναι σαφής και ενθουσιώδης και από τα δύο (ή περισσότερα) μέρη. Φανταστείτε τη συναίνεση ως συμβόλαιο – το ξέρω, καθόλου ρομαντικό, όμως πρέπει να θέσετε τους όρους σας, τις προθέσεις σας και τι θα θέλατε να συμβεί. Στη συνέχεια, το άλλο μέρος ή τα άλλα μέρη μπορεί να προτείνουν αλλαγές. Αυτό οδηγεί σε μια ανοιχτή συνομιλία, επιτρέποντας την κατάθεση προτάσεων και αλλαγών, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να επιλέξετε ή να αρνηθείτε. Και θα πρέπει να συνεχίσετε τη συζήτηση μέχρι να έχετε ένα συμβόλαιο με το οποίο να είστε όλ@ι ευχαριστημέν@.

Ωστόσο, το συμβόλαιο είναι δυναμικό και θα τροποποιηθεί, και θα αλλάξει καθώς το εκτελείτε. Η ικανότητα να επικοινωνείτε καλά τη συγκατάθεσή σας είναι, επίσης, μία δυναμική διαδικασία και δεν θα είναι η ίδια με όλα τα άτομα που κάνετε σεξ. Μπορεί να ξεκινήσει ως κάτι αποπνικτικό και δύσκολο, αλλά θα αρχίσει να μαλακώνει και να μετακινείται σε κάτι πιο χαλαρό και άνετο, όταν κατανοήσετε τον τρόπο απόλαυσης της/του/@ σύντροφό σας και τις προσδοκίες της/του/@.

Επιπλέον, έχετε το δικαίωμα να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας ανά πάσα στιγμή. Η οικοδόμηση καλών δεξιοτήτων επικοινωνίας θα σας βοηθήσει να πείτε: «Δεν μου αρέσει αυτό και θα ήθελα να σταματήσουμε». Και αν κάποιο άτομο δεν σέβεται το αίτημά σας να σταματήσει ή προσποιείται ότι δεν σας ακούει, τότε αυτό είναι κακή σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτό το άτομο έχει θέσει τη σεξουαλική του ικανοποίηση πάνω από τα δικαιώματα και τις ανάγκες σας και δεν είναι εντάξει. Εάν σας συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, σκεφτείτε να μιλήσετε σε κάποιον σχετικά.


Ευχαρίστηση

Επειδή ζούμε σε μια ετεροκανονική κοινωνία, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα, ως κουήρ άτομο σε αυτόν τον κόσμο, η κατανόησή σας για την επιθυμία, την έλξη, τον αυνανισμό και τον ρομαντισμό να είναι όλα τοποθετημένα σε ένα τακτοποιημένο κουτάκι ντροπής και ενοχής. Καλώς ή κακώς, η ευθύνη, η ενοχή και η ντροπή πάνε χέρι-χέρ. Αυτό το παρασκεύασμα μπορεί να κάνει πολύ δύσκολο το να σκεφτόμαστε την ευχαρίστηση με υγιή τρόπο.

Αλλά, τι είναι ευχαρίστηση; Με απλά λόγια, είναι ένα ερέθισμα που εφαρμόζεται σε μια περιοχή στο σώμα μας, και πυροδοτεί μια απόκριση στον εγκέφαλό μας, που δημιουργεί έναν βρόχο ανατροφοδότησης και μας ενημερώνει ότι αυτό το απολαμβάνουμε. Είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα που προκαλείται από μια συγκεκριμένη ενέργεια από τον εαυτό μας ή κάποιο άλλο άτομο. Δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα για αυτό που βρίσκουμε ευχάριστο, αφού το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και θα βρίσκει διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές ποσότητες, ευχάριστα. Εφόσον είναι υγιές, ασφαλές και συναινετικό, η ευχαρίστηση δεν πρέπει να αναμιγνύεται με την ενοχή.

Τέλος, θα βοηθήσει να σκεφτείτε: Τι βρίσκω ευχάριστο; Πώς θα εξηγούσα σε κάποιο άτομο τι θέλω να κάνουμε; Πώς θα ξέρω ότι νιώθει άνετα και θέλει να προχωρήσει σε αυτό μαζί μου; Εξερευνήστε τις περιοχές, τις οποίες μπορεί να έχετε αποφύγει και επιτρέψτε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να απολαύσετε το σώμα σας χωρίς ενοχές.


Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο παρέχονται από το Sexual Health West και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερο στα αγγλικά στο West of Ireland Sexuality Education Resource (WISER).