Έρευνα: Η φαρμακευτική αγωγή για τον HIV -πιθανά- επιβραδύνει την άνοια

04/05/2023
από

Το Maraviroc (Selzentry), μια αντιρετροϊκή θεραπεία που έχει εγκριθεί για τον HIV, φέρεται να έχει βοηθήσει, επίσης, τις εγκεφαλικές λειτουργίες που προκαλούνται από την άνοια σε ποντίκια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuron.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Κέμπριτζ και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία εντόπισαν ότι η αυτοφαγία, ο φυσικός τρόπος του σώματος για τον καθαρισμό των κατεστραμμένων κυττάρων, δεν λειτούργησε σωστά σε ποντίκια με άνοια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη νόσο του Χάντινγκτον.

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Χάντινγκτον και το Αλτσχάιμερ μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση και θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων μετά από συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Αν και τα αποτελέσματα από τη μελέτη ήταν ενθαρρυντικά, ο Δρ Marc Gordon, επικεφαλής νευρολογίας στο Zucker Hillside Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Medical News Daily, «Είμαστε ακόμη πολύ νωρίς στη διαδικασία. Συνήθως, από αυτό το σημείο, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να χρειαστούν 12 έως 15 χρόνια για να φτάσουμε σε ένα νέο φάρμακο. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υπάρχον φάρμακο, θα μπορούσε να είναι μόλις πέντε έως οκτώ χρόνια».

Ο Δρ. David Merrill, διευθυντής του Pacific Neuroscience Institute’s Pacific Brain Health Center στο Providence Saint John’s Health Center στην Καλιφόρνια, πρόσθεσε: «Η εύρεση νέων τρόπων εξέτασης της άνοιας, όπως του Huntington, είναι χρήσιμη. Η εξέταση πιθανών άλλων αιτιών άνοιας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρούμε θεραπείες. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 99% των δοκιμών φαρμάκων για την άνοια έχουν αποτύχει και δεν υπάρχουν θεραπείες, επομένως, χρειάζονται νέα φάρμακα».

Πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την άνοια με τη φλεγμονή, καθώς η νευροφλεγμονή βρέθηκε σε τρεις διαφορετικούς τύπους μετωποκροταφικής άνοιας, το ίδιο και σε νόσους του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον.
Δες και αυτό!