Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι τρανς γυναίκες μπορούν να θηλάσουν

28/08/2023
από
Ναι, οι τρανς γυναίκες μπορούν να θηλάσουν – και έρευνες δείχνουν ότι είναι απόλυτα υγιές και ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Ο περισσότερος κόσμος υποθέτει ότι μόνο οι cis γυναίκες μπορούν να θηλάσουν, αλλά ένας συνδυασμός ιατρικών ερευνών και ανεπίσημων στοιχείων αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει.

Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι οι τρανς γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία τα παιδιά τους – και ότι το γάλα που παράγουν μπορεί, τουλάχιστον, να είναι εξίσου θρεπτικό με αυτό που παράγει το άτομο που κυοφορεί.

Σύμφωνα με το PinkNews, το 2018, το ιατρικό περιοδικό Transgender Health δημοσίευσε μια μελέτη περίπτωσης που περιγράφει λεπτομερώς πώς μια τρανς γυναίκα που ζούσε στη Νέα Υόρκη μπόρεσε να προκαλέσει την παραγωγή γάλακτος χρησιμοποιώντας ένα «βασικό πλαίσιο» που είχε καθιερωθεί από προηγούμενους ερευνητές.

Προκειμένου να θηλάσει, αύξησε τη δοσολογία μιας στειροειδούς ορμόνης που ονομάζεται οιστραδιόλη, σε συνδυασμό με μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται προγεστερόνη. Της χορηγήθηκε επίσης ένα γαλακταγωγό – φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει την παραγωγή γάλακτος – για να αυξήσει τα επίπεδα της προλακτίνης της.

Τέλος, η γυναίκα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα θήλαστρο πριν γεννηθεί το μωρό από το σύντροφο της, για να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση και βοηθάει τους μαστούς να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν γάλα.

Η ιστορία της γυναίκας έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο λόγω της επιτυχίας της θεραπείας της. Τρεις μήνες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής της, ήταν σε θέση να παράγει οκτώ ουγκιές – περίπου 236 χιλιοστά – μητρικού γάλακτος κάθε μέρα.

Συνέχισε να θηλάζει αποκλειστικά το μωρό της για έξι εβδομάδες. Ο παιδίατρός της ανέφερε ότι η «ανάπτυξη, η σίτιση και οι εντερικές συνήθειες του παιδιού ήταν αναπτυξιακά κατάλληλες» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μετά από έξι εβδομάδες, η γυναίκα άρχισε να συμπληρώνει τον θηλασμό της με φόρμουλα, λόγω της ανησυχίας της ότι δεν παρήγαγε αρκετή ποσότητα γάλακτος.

Το μητρικό γάλα των τρανς γυναικών έχει αποδειχθεί ότι είναι υγιές και θρεπτικό

Ενώ η εν λόγω μελέτη απέδειξε αυτό που πολλές τρανς γυναίκες και άλλοι γονείς που δεν θηλάζουν γνώριζαν ήδη – ότι είναι σωματικά σε θέση να θηλάσουν – δεν έδωσε μια εις βάθος εικόνα της θρεπτικής σύστασης του γάλακτος της γυναίκας.

Ωστόσο, μια εργασία της Amy K Weimer, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του Journal of Human Lactation, επικεντρώθηκε σε αυτό.

Όπως και η μελέτη του 2018, έτσι και η έρευνα της Weimer περιείχε μια μοναδική μελέτη περίπτωσης, αυτή τη φορά μιας 46χρονης τρανς γυναίκας που ήθελε να μάθει αν θα μπορούσε να «υποστηρίξει το ζευγάρι της κατά τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό» βοηθώντας το στο θηλασμό.

Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της γέννησης του παιδιού τους, η γυναίκα υποβλήθηκε σε παρόμοια θεραπευτική αγωγή με εκείνη που περιγράφεται λεπτομερώς στην προηγούμενη μελέτη. Μετά τη γέννηση του μωρού, διαπίστωσε ότι ήταν σε θέση να παράγει περίπου 150 χιλιοστά μητρικού γάλακτος την ημέρα σε πέντε αντλήσεις. Δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση, άρχισε να θηλάζει μία ή δύο φορές την ημέρα «με επιτυχία», ενώ περιστασιακά της προσφερόταν και ένα μπουκάλι με το αντλημένο γάλα της.

Για την εργασία της, η Weimer πραγματοποίησε επίσης ανάλυση σε τέσσερα δείγματα γάλακτος που είχε παράγει η γυναίκα, για να κατανοήσει καλύτερα τις θρεπτικές του ιδιότητες. Διαπίστωσε ότι το γάλα «παρουσίαζε τιμές περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, λίπος, λακτόζη και θερμίδες σε επίπεδα ή υψηλότερα από εκείνα του τυποποιημένου γάλακτος».

Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο της μελέτης ήταν επίσης σε θέση να βεβαιώσει το εξαιρετικό αντίκτυπο που είχε ο θηλασμός στη σχέση της με το παιδί της. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βρήκε ότι ήταν τόσο «συναισθηματικά ικανοποιητικό» όσο και «ρεαλιστικό» να μπορεί να βοηθήσει το σύντροφό της με τις υποχρεώσεις του θηλασμού.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι όλο αυτό το μίσος που δέχονται οι τρανς γυναίκες που αποφασίζουν να θηλάσουν δεν σχετίζεται με κάποια ανησυχία για την υγεία του βρέφους, αλλά την έντονη τρανσφοβία. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις επιθέσεις που δέχονται γενικά τα τρανς άτομα.
Δες και αυτό!