Έρευνα κατά του Luis Rubiales μετά το μη συναινετικό φιλί

0
151
Οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά του Luis Rubiales για σεξουαλική κακοποίηση μετά το φιλί που έδωσε στην ποδοσφαιρίστρια Jenni Hermoso κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.

Ο Rubialales, ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δεν έχει ακόμη παραιτηθεί παρά τις χιλιάδες εκκλήσεις, εξαιτίας του μη συναινετικού φιλιού που έδωσε στην Hermoso, μια παίκτρια-σταρ της ισπανική ομάδας, μετά τη νίκη της στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας στις 20 Αυγούστου.

Η εισαγγελία του Εθνικού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας συμφώνησε να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση μετά την υποβολή ποινικών καταγγελιών από τρίτους, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στο AFP τη Δευτέρα (28 Αυγούστου).

Η Hermoso ανέφερε σε δήλωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το φιλί του Luis Rubiales δεν ήταν «συναινετικό». Η σταρ του ποδοσφαίρου δήλωσε ότι ένιωσε «ευάλωτη και θύμα μιας παρορμητικής, σεξιστικής, εκτός τόπου και χρόνου πράξης, χωρίς καμία συναίνεση από [την] πλευρά της».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα θα «εξετάσει τα γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν αδίκημα σεξουαλικής επίθεσης».

Το δικαστήριο δήλωσε ότι ξεκίνησε την έρευνα υπό το πρίσμα του «αδιαμφισβήτητου χαρακτήρα» των δηλώσεων της Hermoso, προσθέτοντας ότι ήταν απαραίτητο να «προσδιοριστεί η νομική τους σημασία».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσιες δηλώσεις της Jennifer Hermoso, η συγκεκριμένη σεξουαλική πράξη που ξεκίνησε ο  Rubiales δεν ήταν συναινετική», ανέφερε η ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Ο Rubiales απολογήθηκε για τις ενέργειές του μετά τον τελικό, αλλά αργότερα σε μια φλύαρη ομιλία του δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί, καθώς και επιτέθηκε στον «ψευτοφεμινισμό».

Η έρευνα έρχεται μετά την αναστολή του Rubiales από τα καθήκοντα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο για 90 ημέρες, από την παγκόσμια ποδοσφαιρική οργάνωση FIFA λόγω του περιστατικού.

Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη και επείγουσα» συνεδρίαση το απόγευμα της Δευτέρας μετά την αναστολή του Rubiales εν μέσω της διαμάχης για το φιλί.

Η εθνική ομάδα γυναικών της Ισπανίας, η La Roja, έδειξε αλληλεγγύη στην Hermoso δηλώνοντας ότι δεν θα κατέβει στο γήπεδο για κανένα άλλο παιχνίδι αν δεν παραιτηθεί ο Rubiales.

Δεκάδες άλλες ποδοσφαιρίστριες, μεταξύ των οποίων και οι Lionesses της Αγγλίας, δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό της Hermoso.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez τοποθετήθηκε επίσης για το περιστατικό και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Rubiales «απαράδεκτη».

Ο Sánchez δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η συγγνώμη του Rubiales ήταν «επαρκής» και δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας πρέπει «να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να διευκρινίσει αυτό που όλοι είδαμε».

Η διαμάχη γύρω από τον Luis Rubiales και το περιστατικό πήρε παράξενη τροπή όταν η μητέρα του κλειδώθηκε σε μια εκκλησία της γενέτειράς του, αρνούμενη να φάει λόγω του λεγόμενου «απάνθρωπου κυνηγιού» εναντίον του γιου της.